5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο

5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο

Οι περισσότερες γυναίκες δεν επισκέπτονται τακτικά το γυναικολόγο τους, εκτός αν θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Ωστόσο, πρόκειται για μία λανθασμένη αντίληψη γιατί, μόνο αν κάνουν το απαραίτητο τσεκαπ ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση υποδεικνύει ο γιατρός τους, μπορεί να εντοπιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Δείτε τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι θα πρέπει να πάτε στο γιατρό, εκτός φυσικά από το ετήσιο τεστ-Παπ.

1) Έχετε προβλήματα στην ούρηση ή φαγούρα

Αν ξαφνικά επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα ή νιώθετε ότι θέλετε να πάτε χωρίς τελικά να χρειάζεται, καλό θα είναι να το προσέξετε ιδιαίτερα. Ακόμη, το «κάψιμο», η αιμορραγία στην ούρηση ή η φαγούρα είναι συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αμελήσετε. 

Η πιο συχνή διάγνωση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κολπίτιδα, μία φλεγμονή δηλαδή που εκδηλώνεται στο γυναικείο κόλπο και, αν πρόκειται για ήπια περίπτωση, αντιμετωπίζεται με κολπική κρέμα. Διαφορετικά, χρειάζεται ειδική θεραπεία.

2) Έχετε διαταραχές στην περίοδο

Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Θεοδόση Αρκουλή, οι διαταραχές στην περίοδο είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για τις οποίες οι γυναίκες επισκέπτονται το γιατρό τους.Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της περιόδου, η υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση, ή η μεγάλη της διάρκεια (πάνω από επτά μέρες), σημαίνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γυναικολόγο.

Ενδεχομένως να είναι συμπτώματα εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωσης, κάποιου είδους πυελικής μόλυνσης ή, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, πολύποδα στην ουρήθρα.

3) Πονάτε έντονα στην περιοχή της κοιλιάς και τη λεκάνη

Οι κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ο πόνος στη μέση και οι έντονες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια ή και μετά την σεξουαλική επαφή, πιθανώς να σημαίνουν ότι πάσχετε από πυελικό άλγος- δηλαδή από έντονο, έως και ανυπόφορο πόνο στην κοιλιακή χώρα.Πρόκειται για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, με σχετική έρευνα να εκτιμά ότι ένα ποσοστό της τάξης του 14%-24% των γυναικών υποφέρουν από αυτή την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, το πυελικό άλγος μπορεί να προέρχεται από πολυκυστικές ωοθήκες, σαλπιγγίτιδα, ινομυώμα ή και κάποιο εντερικό πρόβλημα.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν πρόκειται για ένα οξύ και ξαφνικό πόνο.

4) Ψηλαφίζετε κάτι «ύποπτο» στο στήθος

Σε περίπτωση που αισθανθείτε έναν όγκο στο στήθος ή πονάτε έντονα στην περιοχή αυτή, μην χάσετε χρόνο και απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, μία στις δώδεκα γυναίκες στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο του μαστού . Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική γιατί το 95% των περιστατικών που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Φυσικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το εξόγκωμα να είναι καλοήθης κύστη ή ιναδένωμα, αλλά, ακόμα και έτσι, θα πρέπει να το κοιτάξετε.

5) Έχετε ένα διαρκές «φούσκωμα»

Οι περισσότερες γυναίκες πρήζονται πριν την περίοδό τους. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχετε φάει πολύ ή δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη, που μπορεί να ευθύνεται για το φούσκωμα, ίσως κρύβεται κάτι πιο σοβαρό.

Ενδεχομένως να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών ή, ακόμα χειρότερα, και καρκίνου των ωοθηκών. Σύμφωνα με έρευνα, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ύπουλος, λόγω των ήπιων συμπτωμάτων του, γι' αυτό οι συχνές εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Σε κάθε περίπτωση, μην πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές και τις οδηγίες του γιατρού. Εξάλλου, τα «απλά» αυτά συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και έγκαιρα. Μην ξεχνάτε: η πρόληψη σώζει ζωές!

 

v