7 φράσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη σχέση σας

7 φράσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη σχέση σας

Στην αρχή μίας σχέσης, και οι δύο σύντροφοι ζυγίζουν την κάθε τους κουβέντα για να μην πουν κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, και ειδικά μετά το γάμο, το ζευγάρι αποκτά οικειότητα -ίσως περισσότερη απ' ότι πρέπει -με αποτέλεσμα αυτή να μεταφέρεται στους καβγάδες του και τα πνεύματα να οξύνονται με το παραμικρό. Πριν πείτε, λοιπόν, κάποια πράγματα για τα οποία το πιθανότερο είναι να μετανιώσετε, σκεφτείτε το καλά και συγκρατηθείτε, γιατί μπορεί να δηλητηριάσουν ανεπανόρθωτα τη σχέση σας.

1. «Ποτέ δεν με προσέχεις όταν σου μιλάω»

Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνετε μία «ενήλικη» συζήτηση με τον σύντροφό σας, αν απλώς του εκτοξεύετε κατηγορίες. Αντί να λύσετε το πρόβλημα, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να διαφωνείτε για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να εξηγείτε το κάθε σας παράπονο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να του πείτε ότι, ενώ θέλετε να του μιλήσετε για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την κόρη σας, εκείνος παίζει με το κινητό του, και εσείς αισθάνεστε ότι δεν σας δίνει τη σημασία που θα έπρεπε.

Καλό θα είναι, ακόμα, να αποφύγετε λέξεις τόσο απόλυτες, όσο το «ποτέ» ή το «πάντα». Χρησιμοποιώντας τις, φαίνεστε αδιάλλακτη, και αυτόματα φέρνετε το συνομιλητή σας σε μία κατάσταση άμυνας. Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένη και να μιλάτε με παραδείγματα.

2. « Αν δεν αλλάξεις, χωρίζουμε»

Μην χρησιμοποιείτε αυτή την φράση, παρά μόνο εάν την εννοείτε πραγματικά. Η απειλή του διαζυγίου για να πείσετε τον/τη σύντροφό σας ότι πρέπει ν' αλλάξει, μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση σας. Στο τέλος, εσείς θα αισθάνεστε τύψεις και το άλλο σας μισό θα νιώθει πληγωμένο και ευάλωτο, νομίζοντας ότι στο επόμενο λάθος του, εσείς δεν θα είστε πια δίπλα του.

3. «Μήπως με απατάς;»

Τα παντρεμένα ζευγάρια πολλές φορές απομακρύνονται: οι πολλές υποχρεώσεις, η φροντίδα των παιδιών και η δουλειά μπορεί να τους κάνουν να μην περνούν αρκετό χρόνο μαζί και να μην ανοίγονται ο ένας στον άλλον, όπως παλιά. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο πώς θα διορθώσετε την μεταξύ σας σχέση και όχι να την δηλητηριάζετε με υποθετικές ερωτήσεις περί τρίτου προσώπου. Έτσι, αμφισβητείτε τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα του συντρόφου σας και δείχνετε ότι η εμπιστοσύνη σας, που είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης, είναι κλονισμένη.

4. «Είσαι κακός πατέρας»

Αν αισθάνεστε ότι το βάρος της ανατροφής των παιδιών έχει πέσει σε εσάς και ο σύντροφός σας δεν φαίνεται διατεθειμένος να σας βοηθήσει, το να τον κατηγορήσετε δεν είναι η καλύτερη τακτική. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι θετικό για να τον μεταπείσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε ότι η κόρη σας χαίρεται όταν τον βλέπει να την περιμένει έξω από το φροντιστήριο για να γυρίσουν μαζί σπίτι. Αυτόματα, του δίνετε ένα κίνητρο για να σας βοηθήσει, χωρίς να φανείτε επικριτική ή υπερβολική.

5. «Τελικά, είσαι ίδιος η μητέρα σου»

Είναι ένα μεγάλο «φάουλ». Μπορεί να μην έχετε την καλύτερη σχέση με τα πεθερικά σας, αλλά με αυτή την φράση ξεπερνάτε τα όρια. Αποφύγετε να μιλάτε άσχημα για την οικογένειά του συντρόφου σας, τόσο όταν είστε μόνοι όσο και μπροστά στα παιδιά.

Αν έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό με τους γονείς του που σας ενόχλησε, μπορείτε φυσικά να του το αναφέρετε, αλλά φροντίστε να το κάνετε με ψυχραιμία και χωρίς να δείξετε καμία διάθεση επιθετικότητας.

6. «Μην το κάνεις τόσο μεγάλο θέμα»

Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτήν την φράση, θα είναι να νευριάσετε κι άλλο το σύντροφό σας. Προφανώς, για να μοιράζεται μαζί σας κάτι που τον/την ενοχλεί, εκείνος ή εκείνη το βλέπει σαν ένα «μεγάλο θέμα». Προσπαθήστε να μην υποτιμάτε τα προβλήματά του και, το κυριότερο, να μην θεωρείτε τα δικά σας προβλήματα σημαντικότερα!

7. «Δεν μπορώ σήμερα... έχω πονοκέφαλο»

Είναι λογικό να μην έχετε πάντα εσείς και ο σύντροφός σας την ίδια όρεξη για σεξ, αλλά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει επανειλημμένα, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η ερωτική επαφή κάνει την σχέση σας ιδιαίτερη και την διαχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη σχέση. Προσπαθήστε, στο μέτρο του εφικτού πάντα, να κρατήσετε τη φλόγα ζωντανή, ακόμα και εάν είστε χρόνια παντρεμένοι.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v