4 κόλπα για να μην κλαίει το παιδί στο αυτοκίνητο

4 κόλπα για να μην κλαίει το παιδί στο αυτοκίνητο

Δεν μπορεί να είναι ιδέα μας, δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο σε μας: μόλις τα παιδιά μπουν στο αυτοκίνητο, αρχίζει το κλάμα. Κι αν δεν αρχίσει τη στιγμή της επιβίβασης, τότε θα έρθει σε κάποια ανύποπτη στιγμή του ταξιδιού -όσο σύντομο κι αν είναι. Βαριούνται, δεν βολεύονται, νυστάζουν, θέλουν την προσοχή σας. Για όποιον λόγο κι αν γκρινιάζει το (δικό σας) παιδί τα παρακάτω κόλπα θα κάνουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο πιο ευχάριστα για όλους. Μπορεί να απαιτούν την προσοχή και το συνεχές ενδιαφέρον σας, αλλά... ξαποσταίνουν ποτέ οι μαμάδες;

Γίνετε ο προσωπικός του DJ

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας το περνάτε διασκεδάζοντας/ φροντίζοντας/ απασχολώντας δημιουργικά το παιδί και η οδήγηση ίσως σας ξεκουράζει, βοηθά το μυαλό σας να αδειάζει -με δυο λόγια, απολαμβάνετε να οδηγείτε. Και ίσως συνδυάζετε τις μικρές και τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο με την αγαπημένη σας μουσική. Πρέπει, λοιπόν, να στερηθείτε αυτή τη μικρή, καθημερινή απόλαυση; Αν θέλετε (που θέλετε!) να έχετε ένα ήρεμο και χαμογελαστό ταξίδι με το παιδί, ναι, πρέπει. Ξεχάστε τα καλλιτεχνικά σόλο και τα μοναχικά μουρμουρητά των αγαπημένων σας στίχων και βάλτε να παίζει μια λίστα με τραγούδια που απολαμβάνει και ο μικρός συνεπιβάτης σας. Σίγουρα τα περισσότερα τα γνωρίζετε ήδη, επομένως μπορείτε να τραγουδήσετε μαζί. 

Κρύψτε έναν άσο στο... κάθισμά σας

Η προνοητικότητα είναι, μαζί με την υπομονή, μία απ' τις πιο σημαντικές αρετές που μια μαμά πρέπει να διαθέτει. Κάντε λοιπόν το κουμάντο σας: βάλτε σε μια σακούλα, σε ένα κουτί ή σε μια τσάντα που περισσεύει μερικά παιχνίδια και τοποθετήστε την κάτω από το κάθισμά σας στο αυτοκίνητο. Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε εδώ. Πρώτον, φροντίστε να μην βάλετε στην τσάντα με τα «παιχνίδια αυτοκινήτου» τα... αποπαίδια της συλλογής του παιδιού σας -επιλέξτε μικρά παιχνίδια που αγαπά, όπως φιγούρες υπέρ-ηρώων, δεινοσαύρων, πειρατών, μικρές νεράιδες ή πλαστελίνη. Δεύτερον, φροντίστε να εμφανίζετε τη «μαγική τσάντα» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Παροτρύνετε το παιδί να παίρνει μαζί του ένα αγαπημένο του παιχνίδι κάθε φορά που πηγαίνετε κάπου με το αυτοκίνητο και τις φορές που αυτό δεν θα είναι αρκετό για να το κρατήσει απασχολημένο και χαρούμενο, εμφανίστε ως ταχυδακτυλουργός τα κρυμμένα παιχνίδια. Μπορείτε να ανανεώνετε (κρυφά) το περιεχόμενο της τσάντας, ούτως ώστε κάθε εμφάνισή της να είναι μια ευχάριστη έκπληξη! 

Αποστολή «Επιβίβαση»

Η γκρίνια των περισσότερων παιδιών όταν δεν οφείλεται στο ότι βαριούνται θανάσιμα, οφείλεται στη δυσάρεστη διαδικασία της επιβίβασης. Παίρνει χρόνο, μερικές φορές περιλαμβάνει εκνευρισμό γιατί πρέπει επιτέλους να ξεκινήσετε και έχετε αργήσει  και σημαίνει δέσιμο στο παιδικό κάθισμα. Κατ' αρχάς, προσπαθήστε να μην δείξετε πόσο αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι είστε εξαιτίας της αργοπορίας σας. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας κι αυτό, εν προκειμένω, σημαίνει ότι η ταραχή σας μοιραία θα αντικατοπτριστεί στο παιδί και η διαδρομή σας θα ξεκινήσει με δάκρυα ή φωνές. 

Δευτερευόντως, σιγουρευτείτε ότι ζώνες και λουριά δεν είναι υπερβολικά σφιχτά. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το παιδί να έχει σοβαρούς -και... υπαρκτούς- λόγους να είναι δυσαρεστημένο. 

Τρίτον, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή απ' τη δυσάρεστη διαδικασία παίζοντας ταυτόχρονα ένα εύκολο, προφορικό παιχνιδάκι, κάνοντας ερωτήσεις σε ενθουσιώδη τόνο («Τι θέλεις να παίξουμε όταν πάμε στη γιαγιά;») ή τραγουδώντας χαρούμενα ένα τραγούδι που αγαπάει. Η τάση των μικρών παιδιών να αποσπώνται εύκολα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα εξυπηρετική. 

Προφορικά, απλά παιχνίδια για διασκεδαστική διαδρομή

Δεν μπορείτε να παίξετε παντομίμα ή επιτραπέζια όσο οδηγείτε, μπορείτε όμως να παίξετε προφορικά. Προσαρμόστε το παιχνίδι στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, βάλτε κέφι στην εκτέλεση και τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα! Παίξτε το παιχνίδι «Φωνές των ζώων», όπου κάθε (μικρός και μεγάλος) παίκτης πρέπει να αναπαραστήσει τη φωνή ενός ζώου πειστικά, το παιχνίδι της Αλφαβήτας, όπου ο καθένας πρέπει να βρει μια λέξη για κάθε γράμμα του αλφαβήτου με τη σειρά ή βρείτε ένα απλό παιχνίδι γνώσεων για παιδιά στο κινητό σας. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε όλοι μαζί μια ιστορία, λέγοντας από μία φράση ο καθένας με τη σειρά ή απλώς να του πείτε (ξανά) το αγαπημένο του παραμύθι.

Το κλειδί για κάθε ένα από τα παραπάνω κόλπα είναι να είναι η δική σας συμμετοχή ενθουσιώδης και χαρωπή. Ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί στην πρόκληση του γονιού του για παιχνίδι, παραμύθι ή τραγούδι;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v