Δοκιμασμένα κόλπα για να κόψετε εύκολα την πιπίλα

Δοκιμασμένα κόλπα για να κόψετε εύκολα την πιπίλα

Σχεδόν όσο δύσκολη είναι η ώρα του αποχωρισμού με την πιπίλα για το παιδί, είναι και για τους γονείς του -αφενός γιατί η πιπίλα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στο κλάμα και την γκρίνια κι αφετέρου γιατί είναι μια συνήθεια γλυκιά που δύσκολα κόβεται. Πώς λοιπόν θα κάνετε την πιπίλα παρελθόν ανώδυνα;

Πότε να κόψετε την πιπίλα και γιατί

Το πιπίλισμα είναι διαδικασία ενστικτώδης που, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την εκμάθηση της διαδικασίας κατάποσης και μάσησης, αλλά και με την ψυχική ηρεμία του νεοφερμένου μωρού. Ταυτόχρονα, ανακουφίζει από τους πόνους των νεογιλών δοντιών, κάνοντας έτσι την ζωή του παιδιού ευκολότερη.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Αντώνη Θεοδωρακόπουλο η πιπίλα είναι μια συνήθεια που πρέπει να διακοπεί μεταξύ 2 και 3 χρόνων -και, ιδανικά, όχι αργότερα.

Γιατί είναι όμως αναγκαίο να την κόψετε;

-Λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη των τρόπων επικοινωνίας του μωρού. Αν αφήνετε το παιδί να έχει όλη την ημέρα την πιπίλα στο στόμα, τότε μαθαίνει να επικοινωνεί δείχνοντας ή «μουρμουρίζοντας» αντί να προσπαθεί να αρθρώσει λόγο. Ακόμη κι όταν είναι ακόμη μικρά, τα μωρά είναι σημαντικό να παράγουν τυχαίους, άναρθρους ήχους για να επικοινωνήσουν. Η πιπίλα θα μειώσει τη διάθεση αλλά και την ικανότητά του να «μιλήσει».

-Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ορθοδοντικά και οδοντιατρικά. Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, αλλά και η κατάχρηση, ευθύνονται συχνά για προβλήματα όμως η χασμοδοντία (δηλαδή το να μην έρχονται σε επαφή τα δόντια της επάνω και της κάτω γνάθου, όταν το στόμα είναι κλειστό), για τα στραβά δόντια αλλά και για τερηδόνα ή άφτρες, γράφει σε σχετικό άρθρο της η Μαρινέλλα Τσουκαλά, Παθολόγος Λόγου-Φωνής-Ομιλίας. 

-Δημιουργεί εξάρτηση στο παιδί, παρεμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή του. Αν δεν κοπεί έγκαιρα, η πιπίλα γίνεται το «μαγικό φίλτρο» που λύνει όλα τα προβλήματα -απ' την για οποιονδήποτε λόγο γκρίνια έως το «δεν θέλω να κοιμηθώ». Συχνά χρησιμοποιείται από τους γονείς ως η νούμερο ένα λύση στο κλάμα και τα παιδικά παράπονα, κάνοντας έτσι το παιδί να συσχετίσει ή ακόμη και να ταυτίσει την ηρεμία με το πιπίλισμα.

Κόλπο #1: «Η πιπίλα χάλασε!»

Όταν φτάσει η πικρή ώρα του αποχωρισμού, μπορείτε να... καταφέρετε πλήγματα στον εχθρό για να τον υπονομεύσετε! Με ένα ψαλίδι, κόψτε ή τρυπήστε μία-δύο πιπίλες, αφού εξαφανίσετε τις υπόλοιπες. Αντίστοιχα, μπορείτε να «ξύσετε» την επιφάνειά τους κάνοντας έτσι το υλικό λιγότερο μαλακό και, τελικά, λιγότερο ελκυστικό. Το παιδί θα αντιληφθεί τη διαφορά και, αν είστε τυχεροί, θα περιορίσει από μόνο του τη χρήση.

Κόλπο #2: «Πάειειει»

Παλιό αλλά καλό, το κόλπο «χάθηκε!» είναι πάντα ένας άσσος στο μανίκι των γονιών. Φροντίστε όταν το παιδί δεν σας βλέπει να πετάξετε την πιπίλα και την επόμενη φορά που θα την αναζητήσει, ψάξτε όλο το σπίτι με ειλικρινή απορία και απορημένοι παραδώστε τελικά τα όπλα λέγοντας ότι «δεν είναι πουθενά».

Μπορείτε εδώ να χρησιμοποιήσετε την χαριτωμένη ιστορία της Νεράιδας ή του Ξωτικού που μαζεύουν τις πιπίλες απ' όλα τα παιδάκια που έχουν πια μεγαλώσει και δεν είναι μωρά (γιατί την κολακεία ουδείς εμίσησε) και τις χαρίζουν στα νεογέννητα μωρά.

Κόλπο #3: «Αντίο πιπίλα!»

Ορίστε μια ημέρα αποχωρισμού και ενημερώστε αρκετές μέρες πριν το παιδί ότι «την Παρασκευή θα πούμε "αντίο" στην πιπίλα». Όταν φτάσει η καθορισμένη ημερομηνία φροντίστε να οπλιστείτε με αρκετό κέφι και υπομονή, αφού όσο καλά μελετημένο κι αν είναι το σχέδιό σας, είναι καταδικασμένο να αποτύχει αν δεν είστε υπομονετικοί και χαμογελαστοί.

Μερικοί τρόποι να πείτε το στερνό αντίο: 

-Δέστε την πιπίλα σε μπαλόνια και αφήστε την να πετάξει.

-Πηγαίνετε στον Εθνικό Κήπο και δώστε την στα μωρά παπάκια, που την χρειάζονται.

-Εντοπίστε γνωστό/ φίλο/ συγγενή με κουτάβια ή γατάκια και επισκεφτείτε τον για να προσφέρετε την πιπίλα σας στα μωρά.

-Επισκεφτείτε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι με μωρό μικρότερο απ' το δικό σας και προσφέρετέ του την πιπίλα σας -είπαμε: «δεν είσαι πια μωρό!».

-Αφήστε το παιδί να την πετάξει από κάποιο ψηλό σημείο. Στα παιδιά αρέσει πολύ να πετάνε πράγματα και να τα παρατηρούν να πέφτουν. Μπορείτε, λοιπόν να ανηφορίσετε σε ένα όμορφο λόφο με θέα και να πετάξετε «με το τρία» την πιπίλα στο κενό. 

Χρήσιμες συμβουλές

-Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, θυμηθείτε ότι η διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μίας ημέρας. Το παιδί θα χρειαστεί να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί νωρίτερα. 

-Πρώτα ελαττώστε τη χρήση και μετά κόψτε την εντελώς. Πριν φτάσετε στο στάδιο του οριστικού αντίο, φροντίστε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας στην ώρα του ύπνου και μόνο. 

-Ανταμείψτε το παιδί. Για να περιορίσετε την ημερήσια χρήση, καθιερώστε ένα σύστημα επιβράβευσης -με αυτοκόλλητα, ζωγραφιές, αγκαλιές ή βόλτα στην παιδική χαρά- για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια «αποχής». 

-Μην την κόψετε ταυτόχρονα με την πάνα ή όταν αρχίζετε παιδικό σταθμό. Η απώλεια της πιπίλας είναι σίγουρο ότι θα του κοστίσει, γι' αυτό προσπαθήστε να είναι η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει. 

v