Είναι επικίνδυνο το φάσκιωμα του μωρού;

Είναι επικίνδυνο το φάσκιωμα του μωρού;

H παραδοσιακή τεχνική του φασκιώματος έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση και δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις τάξεις των νέων μαμάδων, κυρίως του εξωτερικού. Γενικά η τάση «επιστροφή στις ρίζες» φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλες σχεδόν τις πτυχές της σύγχρονης ζωής και, πράγματι, «ο παλιός είναι αλλιώς» και οι «οι γιαγιάδες μας ήταν σοφές». Το ερώτημα όμως είναι: Γιατί αν μια πρακτική είναι βολική κι ωφέλιμη έπαψε να έχει την έγκριση των ειδικών; Γιατί το φάσκιωμα καταργήθηκε και, τώρα που επανέρχεται δυναμικά, μήπως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κριτικά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι, το φάσκιωμα είναι πρακτική που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πλήρη καθοδήγηση από τον παιδίατρο. 

Γιατί μερικοί γονείς το προτιμούν;

Για ποιο λόγο, λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια η τεχνική μπήκε ξανά στα σπίτια των νέων γονιών;

Το φάσκιωμα θεωρείται από τους υποστηρικτές του βοηθητικό για τον ύπνο του μωρού. Οι… φανς, λένε ότι όταν το μωρό τυλίγεται σαν ντολμαδάκι σε μια λεπτή κουβερτούλα κοιμάται ευκολότερα και περισσότερο. Η γνώμη αυτή στηρίζεται σε δύο επιχειρήματα: αφενός, ότι οι «στριμωγμένες» συνθήκες λειτουργούν ηρεμιστικά στο μωρό γιατί του θυμίζουν το περιβάλλον της μήτρας και νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά και αφετέρου, ότι περιορίζοντας τις κινήσεις των χεριών του μωρού μειώνονται οι πιθανότητες να ενοχλήσει κατά λάθος τον εαυτό του με μια απότομη κίνηση και να ξυπνήσει.

Σε ποια ηλικία γίνεται; 

Το φάσκιωμα σταματάει όταν αρχίζει η κινητική ανάπτυξη του μωρού. «Περίπου στους 2 μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να κινείται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου του και το να είναι τυλιγμένο θα το δυσκολέψει και θα το δυσαρεστήσει», γράφει η Judith Owens, παιδίατρος και Διευθύντρια Κλινικής Διαταραχών Ύπνου για Παιδιά στο babycenter.com. Ωστόσο, εξαρτάται από το κάθε παιδί, και αντίστοιχα από τον κάθε γονιό που ξέρει καλύτερα απ’ όλους το μωρό του, το πότε θα σταματήσει να του αρέσει.

Σύμφωνα με τον Harvey Karp, παιδίατρο διάσημο εξαιτίας των διάσημων πελατών του, η κατάλληλη ηλικία για να σταματήσει ένα παιδί να κοιμάται μ’ αυτό τον τρόπο είναι πάνω-κάτω οι τέσσερις μήνες.

Ποιους κινδύνους κρύβει;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, το φάσκιωμα δεν είναι εντελώς απαγορευτικό, απλά ενέχει κινδύνους για τους οποίους πρέπει οι γονείς να είναι απόλυτα ενήμεροι και χρειάζεται μια εξοικείωση με την τεχνική που, αν δεν υπάρχει, καλό είναι να αποφεύγεται το τύλιγμα του μωρού σε κουβερτούλα.

Το φάσκιωμα ενδέχεται να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος του μωρού, σε βαθμό επικίνδυνο. Για να σιγουρευτείτε ότι το μωρό δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, πρέπει να ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο ή ζεστό και να φροντίστε το ύφασμα με το οποίο θα το τυλίξετε να είναι λεπτό και ελαφρύ –όχι, για παράδειγμα, μια μάλλινη κουβερτούλα. 

Έρευνες συνδέουν το φάσκιωμα με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ενώ άλλοι αντίθετα θεωρούν ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες. Η «κατηγορία» βασίζεται στον εξής συλλογισμό: το φάσκιωμα μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη να κοιμηθούν πιο ήρεμα και, κατά συνέπεια, πιο «βαριά». Αυτό όμως, μειώνει τα αντανακλαστικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός τους για να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Σ.Α.Β.Θ.. Οι έρευνες, ωστόσο, που έχουν διενεργηθεί σχετικά με το ζήτημα είναι ολιγάριθμες και οι επιστήμονες δεν δηλώνουν σε καμία περίπτωση βέβαιοι ούτε για την αθωότητα, αλλά ούτε και για την ενοχή του φασκιώματος.

Ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος για τον οποίο κάνουν λόγο οι ειδικοί είναι η δυσπλασία του ισχίου. Οι μαλακοί σύνδεσμοι στο ισχίο του νεογέννητου ενδέχεται να μην δυναμώσουν, όταν το πανί τυλίγεται σφιχτά γύρω απ’ τα πόδια του περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις του. Έτσι, οι γονείς που τυλίγουν τα μωρά τους μπορεί άθελά τους να προκαλούν δυσπλασία στο ισχίο αφού δεν θα αφήσουν τις αρθρώσεις να αναπτυχθούν σωστά. 

Τι πρέπει να προσέξετε

Κατ' αρχάς, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, ρωτήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Εκείνος ξέρει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μωρού σας και είναι ενημερωμένος για τους κινδύνους και τα οφέλη! Ρωτήστε, ενημερωθείτε και πράξτε σε συμφωνία με τον γιατρό που παρακολουθεί το βρέφος!

-Αν, εν τέλει, επιλέξετε να φασκιώνετε το μωρό, τότε φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή (περί τους 20-22 βαθμούς Κελσίου) και το ύφασμα να μην είναι πολύ «χοντρό». 

-Σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε το μωρό με την κοιλιά στο στρώμα (προς τα κάτω). Πρέπει να είναι ανάσκελα -γι' αυτό και μετά τον δεύτερο μήνα, που κάποια μωρά αρχίζουν την προσπάθεια να γυρίσουν, το φάσκιωμα είναι προτιμότερο να σταματά. 

-Μην τυλίγετε σφιχτά το μωρό και φροντίστε να υπάρχει στο... κουκούλι του αρκετός χώρος για να τεντώνει τα πόδια του.

-Φροντίστε να το σταματήσετε έγκαιρα, όχι μόνο για να αποφύγετε κινδύνους υγείας, αλλά και για να μην εθίσετε το μωρό στην τεχνική. 

-Δεν αρέσει σε όλα τα μωρά. Αν το μωράκι σας αντιδράσει έντονα, δεν χρειάζεται να επιμείνετε. Ίσως είναι ελεύθερο πνεύμα (και σώμα) και προτιμά να κοιμηθεί απλώς με μία κουβερτούλα.

 

 

 

 

v