5 συνταγές για ομελέτα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει

5 συνταγές για ομελέτα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει

Η ομελέτα είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό, ιδανικό για όλες τις ώρες και τα γεύματα της ημέρας, από το πρωινό ως και το βραδινό. Θεωρείται ένα πλήρες γεύμα που μπορούν να φτιάξουμε όλοι, όσες από εμάς δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση με την μαγειρική μέχρι και όσες είναι... master-chef! Τι θα λέγατε την επομένη φορά να δοκιμάσετε πέντε εύκολες, αλλά πρωτότυπες και πεντανόστιμες συνταγές, εφαρμόζοντας κάποια συγκεκριμένα tips;

 

Για να γίνει η ομελέτα σας πιο λαχταριστή, αρκεί να εφαρμόσετε τα παρακάτω tips:

* Φροντίστε να σπάσει εντελώς ο κρόκος των αυγών για ν' ανακατευτεί καλά με το ασπράδι. Αφού τα χτυπήσετε με ένα πιρούνι για τουλάχιστον μισό λεπτό, θα καταλάβετε ότι το μίγμα είναι έτοιμο από το ομoιόμορφο, κιτρινωπό χρώμα που θ' αποκτήσει.

* Αφού σπάσετε τ' αυγά σ'ένα μπολ, προσθέστε λίγο γάλα εβαπορέ. Όταν το μίγμα ψηθεί, το γάλα θα κάνει την ομελέτα πιο αφράτη.

* Φροντίστε να μην ψήνετε πολύ τα αυγά, γιατί το ψήσιμο μειώνει την θρεπτική του αξία.

* Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, μόλις δείτε ότι η ομελέτα πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Θα συνεχίσει να ζεσταίνεται και εκτός φωτιάς, γιατί το σκεύος διατηρεί την υψηλή του θερμοκρασία.

1. Ομελέτα με μανιτάρια και μυρωδικά

Υλικά (για 2 μερίδες)

4 μεγάλα αυγά

1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια

Από 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο και ρίγανη

Θυμάρι και βασιλικό

2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ σπάτε τ' αυγά και προσθέτετε τα μυρωδικά. Έπειτα, σοτάρετε τα μανιτάρια μαζί με την μισή ποσότητα του βουτύρου σε ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά. Τα αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν και μετά απομακρύνετε.
Στο ίδιο τηγάνι, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνετε το μισό από το μίγμα των αυγών. Μετά από δύο λεπτά, ρίχνετε τα μισά μανιτάρια στην μισή ομελέτα. Μετά, την διπλώνετε και επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά για τη δεύτερη δόση.

*Προτιμήστε τα φρέσκα μανιτάρια που θ' απογειώσουν γευστικά την ομελέτα.

2. Ομελέτα σε τορτίγια

Υλικά (για 1 μερίδα)

¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένη ντομάτα

2 μεγάλα μανιτάρια ψιλοκομμένα

Μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες

1/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μεγάλα αυγά

¼ φλιτζανιού γάλα

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουτ. του γλυκού βασιλικό

Πιπέρι

4 φύλλα σπανάκι

2 φέτες τσένταρ

1 πίτα τορτίγια

2 φέτες ζαμπόν

1 φλυτζάνι τσένταρ τριμμένο

Κρέμα γάλακτος ή γλυκόξινη σάλτσα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τις ντομάτες, τα μανιτάρια, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσουν, τα απομακρύνετε από τη φωτιά και τ' αφήνετε στην άκρη για να «ξεκουραστούν».

Στη συνέχεια, σπάτε τ' αυγά και τα ανακατεύετε με το γάλα, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και την πιπεριά σ' ένα μπολ. Ύστερα, τοποθετείτε το μίγμα σ' ένα τηγάνι και το αφήνετε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά. Όταν τα αυγά πάρουν μία στερεή μορφή, μην ξεχάσετε να σηκώσετε τις άκρες για να μην κολλήσουν στο τηγάνι. Μόλις το μίγμα ετοιμαστεί, προσθέστε το σπανάκι, τις φέτες του τσένταρ και την τορτίγια.

Έπειτα, αναποδογυρίστε το τηγάνι σε ένα πιάτο για να πέσει η ομελέτα και την ξαναβάζετε στο τηγάνι με την τορτίγια να είναι από κάτω. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ζαμπόν και τα σοταρισμένα λαχανικά στη μία μεριά της ομελέτας. Μετά, πασπαλίζετε με τα ¾ του τυριού και διπλώστε την. Αφήστε τη να ψηθεί για ένα με δύο λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

3. Ομελέτα με φέτα και σπανάκι!

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι

6 μεγάλα αυγά

3/4 φλιτζανιού λιωμένη φέτα

1/2 φλιτζανιού τριμμένη μοτσαρέλα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

Γιαούρτι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μετά, βάζετε σε μεσαία φωτιά το τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις «μαραθεί», ρίχνετε και το σπανάκι που το αφήνετε μέχρι να «μαζέψει». Στη συνέχεια, αλείφετε ένα πυρίμαχο σκεύος με λίγο λάδι, σπάτε τ' αυγά, τ' ανακατεύετε καλά και ρίχνετε όσο αλατοπίπερο θέλετε. Έπειτα, προσθέτετε την φέτα και το σπανάκι και βάζετε το σκεύος στο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Προς το τέλος, μπορείτε να ρίξετε την μοτσαρέλα για να αποκτήσει η ομελέτα σας μια νόστιμη κρούστα. Αφήστε την να κρυώσει για πέντε λεπτά αφού την βγάλετε και στη συνέχεια σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι!

4. Ομελέτα με κάσιους

Υλικά (για 2 μερίδες)

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια του γλυκού σέλινο ψιλοκομμένο

200 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα

8 αυγά

2 κουταλάκια του γλυκού κόλιανδρο

2 ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές τσίλι (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο

Για τα κάσιους

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

150 γραμμάρια κάσιους

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Από ½ κουταλάκι του γλυκού κίμινο, κόλιανδρο και ρίγανη

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα κρεμμύδια

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τ' αφήνετε μέχρι να «μαραθούν». Μετά, πασπαλίστε με όλα τα μυρωδικά.

Στη συνέχεια, σπάστε τ' αυγά σ' ένα μπολ, μαζί με το κόλιανδρο, τις καυτερές πιπεριές και τα μυρωδικά. Προσθέστε τα λαχανικά και αφήστε το μίγμα να μαγειρευτεί μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. Μόλις στερεοπογυρίζετε το μίγμα για να ψηθεί και από την αντίθετη μεριά. Μετά, κόψτε την ομελέτα σε λωρίδες.

Για τα κάσιους

Σοτάρετε τα κάσιους στο λάδι μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε και αφήστε τα στο τηγάνι για 1 λεπτό πριν τα προσθέσετε στην ομελέτα.

5. Γλυκιά ομελέτα με κανέλα και σταφίδες

Υλικά (για 1 μερίδα)

2 αυγά

Βανίλια σε σκόνη (στην άκρη του κουταλιού)

¼ φλιτζανιού «ψιλές» σταφίδες

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Πρόκειται για την γλυκιά εκδοχή της ομελέτας, που δεν θα πρέπει να κρίνετε πριν τη δοκιμάσετε! 

Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μετά σπάστε και χτυπήστε πολύ καλά τ' αυγά. Στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι καρύδας  που θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά. Ρίξτε το στο καυτό τηγάνι και μετά προσθέστε το μίγμα με τ' αυγά. Όταν στερεοποιηθεί το μίγμα, αναποδογυρίστε το προσεκτικά με μία σπάτουλα.Αφήστε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά τουλάχιστον για δύο λεπτά σε κάθε μεριά. 

Αφού απομακρύνετε την ομελέτα από τη φωτιά, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για έξτρα γεύση!

...και καλή σας απόλαυση!

v