8 σημάδια που δείχνουν ότι είστε μανιακή με την καθαριότητα

8 σημάδια που δείχνουν ότι είστε μανιακή με την καθαριότητα

Το να είναι κανείς εμμονικός με την τάξη και την καθαριότητα δεν είναι ασυνήθιστο, είναι όμως, τελικά, ενοχλητικό για όλο τον κόσμο. Όσο απόλυτα λογικό κι αν είναι ότι η σκόνη και η ακαταστασία σας τη δίνουν στα νεύρα, τόσο ευνόητο είναι ότι πού και πού ίσως γίνεστε ένας μικρός τύραννος εξαιτίας της μανίας και της αγάπης σας για την καθραιότητα. Μήπως είστε λίγο μανιακή με την τάξη, τα αστραφτερά παρκέ, τις επιφάνειες που μπορείς να καθρεφτιστείς; Ακολουθούν μερικά σημάδια που θα... διαλευκάνουν την υπόθεση.

1. Η οικογένειά σας, σας το λέει συνέχεια: Ίσως έχετε μάθει να θεωρείτε δεδομένη την γνώμη τους, αλλά είναι οι σημαντικότεροι κριτές σας και οι μόνοι που ξέρουν τι πραγματικά γίνεται μέσα στο σπίτι σας. Έτσι, αν ο άντρας, η κόρη ή ο γιος σας, σας λέει κάθε τρεις και λίγο «φτάνει ρε μαμά πια με την ηλεκτρική!» ή «έχεις υστερία με την καθαριότητα», τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να ξέρουν τι λένε.

2. Βάζετε καλεσμένους και συγγενείς να πατάνε πάνω σε «πατάκια». Το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σας είναι για εσάς πιο σημαντικό από την αξιοπρέπεια των ενοίκων ή των επισκεπτών του; Μήπως υποβάλετε τους δικούς σας ανθρώπους και τους παντελώς ξένους, στο μαρτύριο να βγάζουν τα παπούτσια τους και να περπατούν στους χώρους της τραπεζαρίας και του σαλονιού σας με «πατάκια». Αν η γυαλάδα του πατώματος είναι για εσάς πιο σημαντική από το πόσο βολικά νιώθουν οι άνθρωποι στον χώρο σας, τότε ίσως πρέπει να επανεξετάσετε κάποια πράγματα.

3. Αλλάζετε σεντόνια κάθε δύο μέρες. Κανείς δεν είναι ικανός να πει κάθε πόσες μέρες πρέπει να αλλάζει κανείς σεντόνια -εξαρτάται από το ποιος κοιμάται πάνω σ' αυτά και τι άλλο... λαμβάνει χώρα πάνω τους. Αν όμως ο ιδιοκτήτης του κρεβατιού δεν κάνει τραμπολίνο με λασπωμένες γαλότσες, τότε μήπως το να αλλάζετε σεντόνια κάθε δύο ή τρεις ημέρες επειδή «σας μυρίζουν» είναι υπερβολικό και στην φαντασία σας;

4. Δεν ανέχεστε ούτε κουταλάκι να μένει άπλυτο στο νεροχύτη σας! Πολλές γιαγιάδες λένε ότι η νοικοκυρά φαίνεται από την μπουγάδα κι απ' τον νεροχύτη της -αν είστε ο τύπος της νοικοκυράς που περιγράφουμε, τότε ίσως συμφωνήσετε. Δεν αντέχετε την εικόνα ενός βρώμικου νεροχύτη, ανατριχιάζετε στην θέα ενός άπλυτου ταψιού με κολλημένα λίπη και σας πιάνει ηδονική εμμονή να καθαρίσετε κάθε ξεραμένο υπόλειμμα. Επίσης: εκνευρίζετε κάθε -πιο τεμπέλη από εσάς- κακομοίρη που θέλει να ξεπλύνει και να βάλει στο πλυντήριο πιάτων το φλιτζάνι και το κουτάλι σου σε πέντε λεπτά!

5. Κάθε πράγμα έχει την θέση του -κι αυτό είστε σε θέση να το υπερασπιστείτε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός σας! «Όχι εκεί -εκεί!», είναι η αγαπημένη σας υπόδειξη; Σπεύδετε πάντα να διορθώσετε την θέση ή τον τρόπο που τοποθετήθηκε κάτι στη θέση του; Ξαναδιπλώνετε τα ρούχα που έχει ήδη κάποιος διπλώσει και επανατοποθετείτε τα πιάτα στο πλυντήριο που κάποιος έχει ήδη βάλει; Ίσως δεν είναι τόσο κακά διπλωμένη αυτή η μπλούζα ή -ίσως- δεν είναι και τόσο τραγικά λάθος τοποθετημένα τα ποτήρια στο ράφι -ίσως όλα αυτά βρίσκονται στο μυαλό σας!

6. Κυνηγάτε συνέχεια από πίσω τους «συγκατοίκους» σας και μαζεύετε τις «βρωμιές» τους. Τα ψιχουλάκια, τα άπλυτα ρούχα και το άπλυτο πιάτο μπορούν να βρουν τον δρόμο προς την καθαριότητα και χωρίς εσάς. Κι αν, σε κάθε περίπτωση, έχετε «διδάξει» μικρούς και μεγάλους μέσα στο σπίτι σας να σας θεωρούν πιο πολύ δούλα και λιγότερο κυρά, τότε ίσως το πρόβλημα είναι καθαρά δικό σας. Αν ο τύπος της γυναίκας-μαμάς-σούπερ νοικοκυράς που συζητάμε, τότε ρωτάτε διαρκώς «Αυτό το ήπιες, να το πάρω το ποτήρι;» ή χώνετε συνέχεια τη μύτη σας στα ρούχα του κόσμου ρωτώντας αν είναι για τα άπλυτα (και -εννοείται!- συμπεραίνοντας ότι ναι, είναι).

7. Θεωρείτε αρκετά εύκολα το σπίτι «ακατάστατο» ή «βρώμικο». Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι υστερικοί με την καθαριότητα, τότε μάλλον η λίγη σκόνη που πρόλαβε να μαζευτεί από εχτές το πρωί που ξεσκονίσατε σας φαίνεται ενοχλητικός εισβολέας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και τα δυο άπλυτα ποτήρια που ξέμειναν στο γραφείο της κόρης σας ενοχλητικά σημάδια ακαταστασίας. Συνέχεια διοορθώνετε/ ξεσκονίζετε/ μαζεύετε με ένα χαρτάκι/ τρίβετε με ένα βιτέξ/ σκουπίζετε με ένα μικρό, ηλεκτρικό σκουπάκι και οι δουλειές μοιάζουν αν μην τελειώνουν ποτέ!

8. Απολαμβάνετε την μυρωδιά της χλωρίνης/ λατρεύετε το τρίψιμο/ ζείτε για την ημέρα της γενικής καθαριότητας. Αν είστε ο τύπος της υστερικής με την καθαριότητα γυναίκας (και, λέμε «γυναίκας», απλά γιατί η σελίδα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες!), τότε δεν χρειάζεται να διαβάσετε τίποτα απ' όλα αυτά. Το ξέρετε, το νιώθετε, το αισθάνεστε βαθιά μέσα σας: το καθάρισμα, η τάξη, το τρίψιμο, το σαπούνισμα είναι στη φύση σας. Λατρεύετε να μυρίζει το μπάνιο απορρυπαντικό, αγαπάτε να τρίβετε τους πάγκους και επιφάνειες, συμπαθείτε ιδιαιτέρως τη χλωρίνη και ο πιο πιστός σας φίλος είναι η ηλεκτρική σας σκούπα.

Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, αναγνωρίσατε τον εαυτό σας, τότε ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε ορισμένα πράγματα για τη ζωή... Ποιοι είμασε εμείς που θα σας υποδείξουμε πώς θα ζήσετε μέσα στο ίδιο σας το σπίτι -ίσως αναρωτηθείτε. Και έχετε δίκιο. Τρίψτε, πλύντε και κάντε όση απολύμανση τραβάει η ψυχή σας. Αρκεί να μην γίνεστε καταπιεστική για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Ένα, ομολογουμένως φεμινιστικό ρητό, λέει ότι «ένα σπίτι που αστράφτει, είναι ένδειξη μιας βαρετής μέρας». Ούτε λόγος να υιοθετήσετε μια τέτοια στάση (η οικογένειά σας, αν σταματούσατε να καθαρίζετε, πιθανότατα θα πέθαινε από την βρώμα), μήπως χρειάζεται να ρίξετε λίγο τα στάνταρτς για να... τη «βγάλετε καθαρή»;

 

v