Γιατί η κολλητή φίλη είναι αδερφή

Γιατί η κολλητή φίλη είναι αδερφή

Μια απ' τις αναρίθμητες πίκρες που μας ποτίζει η ζωή, είναι ότι όσο τα χρόνια περνούν, οι φίλοι μειώνονται. Μεγαλώνοντας, ο κύκλος των φίλων μικραίνει και μαθαίνεις να ζεις και να αγαπάς έναν, δύο, τρεις ανθρώπους που πλέον είναι οικογένεια. Από τους στενούς κι αγαπημένους φίλους, διαλέξαμε να... πανηγυρίσουμε την κολλητή φίλη. Την γυναίκα που βρίσκεται στην ζωή σχεδόν κάθε γυναίκας και ισοδυναμεί με αδερφή. Γιατί...

Η κολλητή φίλη είναι συχνά η παλαιότερη

Η κολλητή φίλη, αυτή που λογίζεται ως αδερφή, είναι συνήθως η πιο παλιά. Έχει στρογγυλοκαθίσει στην καρδιά και στη ζωή μας από όταν ήμαστε μικρές και τριανταφυλλένιες και έκτοτε παρέμεινε η ομορφότερη σταθερά στη ζωή μας. Η κολλητή φίλη είναι για πολλές γυναίκες συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία. Με μπουγέλα, μυστικά απ' τις μαμάδες, εφηβικούς έρωτες και πρωινές κοπάνες απ' το σχολείο. Την έχεις δει και σ' έχει δει να μεγαλώνεις και να γίνεσαι από παχουλό κοριτσάκι Δημοτικού σε τσαχπίνα έφηβη και ώριμη γυναίκα. Οι ζωές σας είναι παράλληλες και οι αναμνήσεις σας κοινές. Κι αυτό την κάνει οικογένεια. 

Μπορείς να εξομολογηθείς τις πιο κρυφές σου σκέψεις

Ακόμα και οι καλύτεροι άνθρωποι -αν κάποιοι ανάμεσά μας είναι «καλύτεροι» από τους άλλους- έχουν σκοτεινές σκέψεις και κατάμαυρες ημέρες. Όλοι έχουμε κάνει επιλογές για τις οποίες ντρεπόμαστε, όλοι έχουμε υπάρξει... τιποτένια σκουλήκια, κουτσομπόληδες, εγωιστές και λάθος με ένα κάρο τρόπους. Κάθε άσχημη περίοδος και βασανιστική σκέψη βρίσκει το δρόμο προς τη λήθη, όταν δυο φίλες συναντιούνται για να πιουν μια κούπα ζεστό καφέ και να μιλήσουν η μία στην άλλη με την τρομακτική ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τις αληθινές φιλίες.

Θες να την σκοτώσεις και θέλει να σε σκοτώσει

Αν έχεις μια φίλη πραγματική, παλιά, αληθινή, που αγαπάς όσο τον εαυτό σου, τότε ένα είναι βέβαιο: περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές θελήσατε να βγάλετε η μία τα μάτια της άλλης. Όχι απαραίτητα επειδή κάποιος άντρας μπήκε ανάμεσά σας ή επειδή κάποια σαπουνοπερική παρεξήγηση ράγισε το γυαλί της φιλίας σας. Απλά και μόνο επειδή υπάρχει η μία στη ζωή της άλλης. Σαν τους γέρους από το Muppet Show ή σαν τις γεροντοκόρες αδελφές που μαγκουφιάζουν παρέα με τις παχουλές τους γάτες, δυο πραγματικές φίλες θα προσβάλλουν, θα μειώσουν, θα βρίσουν και θα στεναχωρήσουν η μία την άλλη. Γιατί έτσι γίνεται στις οικογένειες. 

Μαζί περνάτε υπέροχα και... βαρετά

Μερικές από τις πιο όμορφες, τις πιο αλλόκοτες και τις πιο διασκεδαστικές αναμνήσεις της ζωής σου, τις έχεις περάσει μαζί της -σε κάποιο μικρό νησί των Κυκλάδων όταν ήσαστε πιτσιρίκια, σε πάρτι και Σαββατόβραδα που το αύριο δεν είχε σημασία, σε μια ζωή χωρίς ευθύνες, που πια φαίνεται κάπως μακρινή και λίγο μάταιη.Σε μια πραγματική φιλία, όμως, δεν περνάς μόνο στιγμές ακράτητου χαχανίσματος και συναρπαστικών συζητήσεων. Περνάς και πολύ βαρετά.

Να είσαι φίλος, σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου και ο εαυτός σου δεν είναι πάντα δημιουργικός, αστείος και διασκεδαστικός. Ο εαυτός σου θέλει καμιά φορά να φοράει ζεστές πιτζάμες, να μην βγάζει λέξη, να τρώει παγωτό σοκολάτα με την κουτάλα για τις φακές απ' τη συσκευασία και να βλέπει αποχαυνωμένος τηλεόραση. Σ' αυτές τις στιγμές βαρεμάρας και αυτολύπησης η κολλητή σου είναι διακριτικά και υποστηρικτικά δίπλα σου και βαριέται μαζί σου. Γιατί έτσι γίνεται στις οικογένειες.

Σε ξέρει απ' την καλή κι απ' την ανάποδη

Την καλύτερή σου φίλη, δεν μπορείς να την ξεγελάσεις. Η καλύτερή σου φίλη τα ξέρει όλα, σε ξέρει από πάντα, σε ξέρει από μέσα και απ' έξω, σε ξέρει σαν την παλάμη του χεριού της και σαν τον εαυτό της. Και τούμπαλιν. Η σχέση σας έχει περάσει σε ένα επίπεδο σχεδόν τηλεπαθητικό και γνωρίζετε η μία την άλλη σαν να είστε αδερφές που μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι. Η κολλητή σου ξέρει πότε το «είμαι καλά» σημαίνει «θέλω να κλάψω με αναφιλητά στην αγκαλιά σου» και πότε τον «δεν πειράζει» μεταφράζεται σε «ευχαρίστως σε σκότωνα». Ξέρει πόσο επικριτική μπορείς να γίνεις με τους ανθρώπους, πόσο εκνευριστική γίνεσαι με την καθαριότητα του σπιτιού σου, πόσο υπερπροστατευτική είσαι με τα παιδιά σου, πόσο παρανοϊκή με το άλλο σου μισό. Κι εσύ ξέρεις ότι ούτε εκείνη είναι τέλεια. Αλλά την αγαπάς και σ' αγαπάει, την στηρίζεις και σε στηρίζει, ακόμη κι όταν συνειδητοποιείτε ότι είστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν μάλλον πολλά περισσότερα ελαττώματα, παρά προτερήματα. Γιατί έτσι γίνεται στις οικογένειες.

Ξέρει πότε σου χρειάζεται μια... γερή κατσάδα

Αν έχεις την τύχη να έχεις στη ζωή σου μια φίλη-σύντροφο ζωής που σ' αγαπάει όσο τον εαυτό της και την οικογένειά της, τότε έχεις πάντα δίπλα σου έναν σκληρό κριτή και έναν δίκαιο παρατηρητή της ζωής και των επιλογών σου. Όταν οι υπόλοιποι θα κλείσουν το στόμα τους και θα ανασηκώσουν αδιάφορα τους ώμους, η καλύτερή σου φίλη θα γίνει πυρ και μανία και θα στα ψάλει για τα καλά, προσπαθώντας με όσα μέσα διαθέτει να σε επαναφέρει στην τάξη! Σε όλους μας χρειάζεται ένας εξάψαλμος πού και πού και όταν η μαμά δεν είναι εκεί για να τον αναλάβει, τότε η κολλητή μας φίλη θα αναλάβει δράση για να μας υπενθυμίσει ποιοι είμαστε και ποιο δεν θέλουμε να γίνουμε. 

Έχεις συζητήσει μαζί της τα πάντα

Θυμάσαι τα πάντα για την ζωή της κι εκείνη τα πάντα για την δική σου. Ξέρεις απ' έξω και ανακατωτά την ντουλάπα της και τις ελλείψεις του σπιτιού της. Γνωρίζεις όλα τα κουτσομπολιά της οικογένειάς της κι εκείνη όλα τα μυστικά της δικής σου. Έχετε συζητήσει για το μεταναστευτικό, το δημοψήφισμα, την αθανασία της ψυχής, το πώς να φτιάξετε τα τέλεια γιουβαρλάκια, τους άντρες, τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Ό,τι μπορεί να θεωρηθεί θέμα συζήτησης και ό,τι δεν μπορεί να θεωρηθεί θέμα συζήτησης έχει περάσει απ' την παρέα σας. Στους ατελείωτους καφέδες και τα ακόμη πιο ατελείωτα τηλεφωνήματά σας, έχουν λυθεί τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα και έχει λάβει χώρα η οικονομικότερη ψυχοθεραπεία. 

Αγαπητή κολλητή φίλη, 

συγγνώμη για τις κακίες και τα νεύρα. Συγγνώμη που δεν σας επιστρέψαμε ποτέ εκείνη την τσάντα (κι εκείνα τα 100 ευρώ). Συγγνώμη για την έλλειψη κατανόησης και για την απουσία μας σε κάποιες δύσκολες στιγμές. 

Ευχαριστούμε για την υπομονή και την αγάπη. Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στα μεταμεσονύκτια τηλέφωνα, την απεριόριστη κατανόηση, τα χαζά αστεία που δεν καταλαβαίνει κανείς άλλος και τις αμέτρητες ώρες παρέας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v