16 φορές που η εξάντληση νίκησε τις μαμάδες

16 φορές που η εξάντληση νίκησε τις μαμάδες

Δεν συμπαθούμε τις υπερβολές και την τρομολαγνεία, υπάρχει όμως μια πολύ πικρή αλήθεια για την ζωή των μαμάδων: το πρώτο διάστημα μετά τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο, είναι κατά πάσα πιθανότητα, η πιο κουραστική περίοδος στη ζωή της. Ο ύπνος πηγαίνει περίπατο, ενώ αντανακλαστικά και μυαλό είναι σε διαρκή επιφυλακή. Μετά τον τοκετό και για αρκετό ακόμη καιρό, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μωρό θα είναι η κυρίαρχη (αν όχι η μόνη) σκέψη στο μυαλό της και η προέκταση του χεριού της όλο σχεδόν το 24ωρο.

Ναι, όσα και να δώσει μια μαμά, δεν συγκρίνονται μ’ αυτά που θα πάρει. Όμως είναι αλήθεια ότι μέχρι το παιδί να μεγαλώσει, θα κουραστεί πολύ. Ή, καλύτερα: θα εξαντληθεί. Ή, ακόμη καλύτερα: καμιά φορά, ενδέχεται να χάσει το μυαλό της από την κούραση. Μία μαμά-blogger –η Kylie Camps- ζήτησε από τις μαμάδες που την «ακολοθούν» στα social media, να συμπληρώσουν την φράση «Μια φορά ήμουν τόσο κουρασμένη, που…» και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

Ιδού λοιπόν όλες οι φορές που η γιγαντιαία μάχη ανάμεσα στις μαμάδες και την κούραση, έληξε υπέρ της κούρασης.

1. Ο 4 ετών γιος μου σκαρφάλωσε στο κρεβάτι μας όσο κοιμόμασταν κι εγώ απ’ την κούρασή μου, προσπάθησα να τον θηλάσω. Ο άντρας μου το είδε και μου είπε «Εεεμ… Τι κάνεις; Λάθος γιος!»

2. Πολλά πρωινά έχω προσπαθήσει να κλείσω το ξυπνητήρι, αναβοσβήνοντας το πορτατίφ.

3. Πριν μερικές μέρες έχυσα μισή κατσαρόλα νερό στον τενεκέ των σκουπιδιών, αντί για τον νεροχύτη.

4. Είχα κοιμηθεί λιγότερο από τρεις ώρες και… ξέχασα τον άντρα μου έξω απ’ το σπίτι. Τον ξέχασα τελείως και τον κλείδωσα απ’ έξω, μέσα στο κρύο, ενώ είχε αφήσει στο σαλόνι κλειδιά και κινητό. Το κατάλαβα πολλές ώρες μετά.

5. Προσπαθούσα επί ένα λεπτό να χώσω την πιπίλα στο αυτί του γιου μου.

6. Χτες με πήρε ο ύπνος φορώντας παλτό, ρούχα και παπούτσια.

7. Έχω βάλει μέσα στο μπλέντερ για την φρουτόκρεμα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

8. Έχει συμβεί μια-δυο φορές, να με πάρει ο ύπνος ενώ λέω παραμύθι στην κόρη μου και να το συνεχίσω κανονικά παραμιλώντας. Μέχρι που με ξύπνησε λέγοντάς μου «Μαμά! Τι λες; Δεν λέει έτσι το παραμύθι!»

9. Σήμερα το πρωί προσπάθησα να ξυρίσω τα πόδια μου χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσά μου!

10. Έχω προσπαθήσει να ξεκλειδώσω την πόρτα πατώντας το κουπί για τον συναγερμό του αυτοκινήτου.

11. Είναι πολύ ντροπιαστικό, αλλά μια φορά, όταν ακόμη θήλαζα την κόρη μου ξύπνησα μέσα στη νύχτα (μετά από μία-δύο ώρες ύπνου το πολύ), σύρθηκα μέχρι την τουαλέτα, έκατσα στη λεκάνη και… ανακουφίστηκα χωρίς να κατεβάσω πιτζάμα και εσώρουχο!

12. Ένα πρωί έβαλα γάλα στο βασιλικό και νερό στα δημητριακά της μικρής.

13. Κάποια στιγμή, τους πρώτους μήνες μετά την γέννα, έβαλα το βράδυ το τηλεκοντρόλ στο ψυγείο και το άφησα εκεί μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

14. Έδωσα αντιπυρετικό στον γιο μου δύο φορές επειδή ήμουν άυπνη τρεις μέρες εξαιτίας της αρρώστιας του! Εννοείται ότι πήρα πανικοβλημένη τηλέφωνο τον γιατρό στις 3 τα ξημερώματα!

15. Θυμάμαι ένα πρωί που ήμουν τόσο εξαντλημένη, που πέταξα στα σκουπίδια όλα τα βρώμικα τάπερ και τα πλαστικά ποτηράκια των παιδιών για να μην τα πλύνω.

16. Με έχει πάρει ο ύπνος στο δωμάτιο αναμονής του παιδιάτρου. Όταν ξύπνησα, ο γιος μου χαμογελούσε στο ριλάξ κι εγώ ήμουν κυριολεκτικά χυμένη πάνω σε έναν άγνωστο διπλανό μου κύριο, με τα σάλια μου να έχουν σχηματίσει λιμνούλα στο σακάκι του!

v