Πώς να σταματήσετε το κλάμα του μωρού

Πώς να σταματήσετε το κλάμα του μωρού

Την πρώτη φορά που μία μητέρα ακούει το κλάμα του μωρού της, με το που έρχεται στον κόσμο, χαίρεται! Και, φυσικά, όσο βρίσκεται ακόμα υπό την «προστασία» των γιατρών και του νοσοκομείου, ξέρει ότι είναι όλα υπό έλεγχο. Όταν, όμως, έρθει η στιγμή που θα πάρει το μωρό σπίτι, αρχίζουν τα δύσκολα. Το κλάμα δεν σταματάει σχεδόν ποτέ και εκείνη ψάχνει κάθε πιθανό τρόπο που μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει. Τις περισσότερες φορές, οι λόγοι για τους οποίους κλαίνε τα μωρά είναι προφανείς: μπορεί να πεινάνε, να χρειάζονται άλλαγμα, να θέλουν να κοιμηθούν ή να πονάνε –οι κολικοί και η οδοντοφυΐα είναι δύο πολύ συχνές αιτίες. Γι' αυτό, φροντίστε κάθε φορά να καλύπτετε την κάθε του ανάγκη. Διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι φταίει, εφαρμόστε κάποιες άλλες απλές τεχνικές.

1. Κουνήστε το απαλά με τα χέρια σας

Ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος για να ηρεμήσετε το παιδί είναι να το πάρετε αγκαλιά. Κρατήστε το στα χέρια σας και κουνήστε το ελαφρώς μπροστά-πίσω. Φροντίστε να έχετε έναν σταθερό ρυθμό και να ακουμπάτε το κεφάλι του κοντά στο στήθος σας έτσι ώστε ν' ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας. Η σωματική επαφή και ο ρυθμικός ήχος της καρδιάς θα του θυμίσουν τους εννέα μήνες που βρισκόταν μέσα στην μήτρα και θα λειτουργήσουν χαλαρωτικά.

2. Αλλάξτε... θέσεις

Κάποιες φορές, τα μωρά μπορεί πολύ απλά να βαρεθούν και να κουραστούν, ακόμα και αν κρατάτε αγκαλιά. Αν δείτε ότι το κλάμα του επιμείνει, αλλάξτε τον τρόπο που το κρατάτε. Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του, έτσι ώστε το κεφάλι του να ακουμπά στον πήχη σας και να είναι στραμμένο προς τα κάτω. Η μικρή πίεση που ασκείτε στην κοιλιά, θα το ηρεμήσει ενώ θα το ανακουφίσει σε περίπτωση που ταλαιπωρείται από κολικούς ή αέρια. Φροντίστε, όμως, να το κρατάτε προσεκτικά και σταθερά και να μην το εφαρμόζετε αν το μωρό είναι αρκετά μεγάλο και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το «κουμαντάρετε» με το ένα σας χέρι.

Εναλλακτικά, αν το μωράκι σας είναι μέχρι τριών μηνών, μπορείτε να εφαρμόσετε το εξής «κόλπο»: σταυρώστε τα χέρια του μωρού στο στήθος και κρατήστε το σημείο που τα χέρια του ενώνονται. Στη συνέχεια, πιάστε το από την πάνα και κουνήστε το απαλά σε γωνία 45 μοιρών για ν' αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τρόπο και το βίντεο σε σχετικό άρθρο του mama365.

3. Πηγαίνετε βόλτα

Ο καθαρός αέρας μπορεί να τους ηρεμήσει όλους, ακόμα και τα μωρά! Σε περίπτωση που βρείτε τα πράγματα «σκούρα» και το μωρό δεν ηρεμεί σπίτι, ντύστε το καλά, βάλτε την κουβερτούλα και το αγαπημένο του αρκουδάκι στο καροτσάκι και πηγαίνετε μία βόλτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Βάλτε το στο καθισματάκι του και αφήστε την κίνηση του αυτοκινήτου να κάνει όλη την δουλειά. Η κίνηση, σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή εικόνων, θα βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει ή ακόμα και να κοιμηθεί!

4. Βάλτε το στην κούνια

Προτιμήστε μία κούνια- καθισματάκι ή μία στράτα που θα «κουνάει» το μωρό με ένα σταθερό και διαρκή ρυθμό. Προσέξτε μόνο να είναι ειδικά σχεδιασμένη για την ηλικία του για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει και να χτυπήσει σε περίπτωση που το κάθισμα είναι για μεγαλύτερα μωρά.

5. Τυλίξτε το με μία κουβέρτα

Τα μωρά έχουν συνηθίσει να είναι σ' ένα «περιορισμένο» περιβάλλον, όπως στην κοιλιά της μητέρας τους, στο οποίο αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Για να του δώσετε μία παρόμοια αίσθηση, τυλίξτε το παιδί με μία ελαφριά κουβέρτα βάζοντάς του τα χέρια πάνω στο στήθος. Η ζεστασιά της μαζί με την στάση του σώματός του θα λειτουργήσουν σαν ένα φυσικό ... καταπραϋντικό.

6. Κλείστε τα φώτα και την τηλεόραση

Σε κάποια μωρά αρέσει μία μικρή... φασαρία, αλλά σε κάποια άλλα όχι! Αν το μωρό σας είναι αρκετά ανήσυχο και συνεχίζει να κλαίει, ενώ κανονικά έχει έρθει η ώρα του ύπνου, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία ήρεμη ατμόσφαιρα σπίτι. Σβήστε τα πολλά φώτα και χαμηλώστε την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή προκαλεί φασαρία.

7. Ψιθυρίστε του

Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας έτσι ώστε το κεφάλι σας να είναι δίπλα στο αυτί του, και ψιθυρίστε του. Ο ήχος του ψιθύρου θα λειτουργήσει σαν ένα είδος νανουρίσματος για το μωρό και θα το βοηθήσει να χαλαρώσει.

8. Κάντε του ένα απαλό μασάζ

Το άγγιγμά σας μπορεί ν' αποδειχθεί ευεργετικό για την ηρεμία του. Με απαλές κινήσεις, κάντε του ένα χαλαρωτικό μασάζ στην πλάτη, το στήθος, τις πατούσες και τα χέρια για να το ανακουφίσετε από την πίεση που έχει συσσωρευτεί εκεί.

9. Κάντε το μπάνιο

Κάποιες φορές, για να βοηθήσουμε ένα μωρό να χαλαρώσει, αρκεί να σκεφτούμε τι θα κάναμε εμείς για να ηρεμήσουμε. Ένα απλό μπάνιο είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και που μπορούμε να εφαρμόσουμε και με το μωρό. Τα νεύρα και το κλάμα θα ξεχαστούν λίγο αφού το μωρό παίξει στην μπανιέρα!

10. Δώστε του την πιπίλα

Αν το μωρό δεν μπορεί να ηρεμήσει, δώστε του την αγαπημένη του πιπίλα. Το πιπίλισμα είναι μία ανάγκη του μωρού που μπορεί να το βοηθήσει, στην ανάπτυξη της στοματικής του κοιλότητας αλλά και να του δώσει μία αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Εφόσον είναι ορθοδοντική και κατάλληλη για το μέγεθος του στόματος του μωρού, οι πιθανότητες να το ηρεμήσει αποτελεσματικά είναι με το μέρος σας! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v