6 εκπαιδευτικά παραμύθια που θα... διευκολύνουν τη ζωή των γονιών

6 εκπαιδευτικά παραμύθια που θα... διευκολύνουν τη ζωή των γονιών

Οι βιβλιόφιλοι λένε πολύ σωστά: «Το να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο είναι σαν να κάνεις ένα υπέροχο, μακρινό ταξίδι» ή «Το ομορφότερο μέρος που μπορείς να βρεθείς είναι ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου» ή «Κάθε βιβλίο ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στον κόσμο». Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε, ωστόσο τα ορισμένα βιβλία, εκτός από καταπληκτικές ιστορίες και λαμπρές ιδέες, μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ πιο πρακτικό. Όπως το πώς να πετάξει επιτέλους την πιπίλα η κόρη σας ή πώς να φάει ο πρίγκιπάς σας επιτέλους μπρόκολο ή, ακόμη, πώς να μπει ένα τέλος στη ζήλεια ανάμεσα στα μικρά σας.

Τα παρακάτω βιβλία συνδυάζουν τα πνευματικά οφέλη που προσφέρει κάθε (σχεδόν) ανάγνωσμα με πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γονιός. Πρόκειται δηλαδή για τον ορισμό της φράσης «το τερπνόν, μετά του ωφελίμου». 

Ιδού:

«Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα» για αδερφάκια που ζηλεύουν!

Το Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα, είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με πολύ χιούμορ και φαντασία, που μέσα από περιπέτειες γεμάτες αγωνία και δράση στοχεύει να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και να κατανοήσουν την αξία τους. Παράλληλα όμως, υπενθυμίζει στα παιδιά αυτό που, αν και βαθιά μέσα τους το ξέρουν καλά, τείνουν καμιά να το ξεχνούν: το πόσο δυνατή είναι η αδελφική σχέση και το πόσο πολύ έχουν ανάγκη το ένα το άλλο.

Ηλικίες: Οι εκδότες του βιβλίου το προτείνουν για παιδιά από 9 ετών και πάνω. Σίγουρα ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά από 6 ετών.

Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά

Εκδόσεις: Κέδρος

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Πιπίλα μου γλυκιά» για τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποχωριστούν την πιπίλα τους

Έφτασε η ώρα που λέτε να βάλετε μπροστά το σχέδιο «διακοπή πιπίλας» αλλά... κάποιος δεν είναι και τόσο συνεργάσιμος; Η ιστορία του μικρού Λευτέρη και της πιπίλας του ίσως βοηθήσουν την κατάσταση: Ο Λευτέρης είναι ένα αγοράκι που αγαπάει πολύ την πιπίλα του, ωστόσο έρχεται η στιγμή να της πει το τελευταίο αντίο. Το ποτάμι θα την ταξιδέψει μακριά, στην όμορφη πιπιλολίμνη, όπου την περιμένουν οι αδελφές της. Αλλά ο Λευτέρης δεν στενοχωριέται, γιατί τον περιμένει μια υπέροχη έκπληξη…

Ηλικίες: Από 0 έως 6 ετών.

Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μάθετε περισσότερα εδώ.

«Αλέξη, ώρα για μπάνιο» για παιδιά... καθαρά

«Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μην κάνει μπάνιο;
Μια καμηλοπάρδαλη πιτσιλωτή.
Μια αλεπού βιαστική.
Ένα τέρας μαλλιαρό.
Έναν ιπποπόταμο λασπερό.
Και μια χώρα χωρίς νερό.»

Αν η μόνιμη απάντηση στην καθημερινή ανακοίνωσή σας «Ώρα για μπάνιο!» είναι ένα γοερό «όχι», τότε το βιβλίο «Αλέξη, ώρα για μπάνιο...», της γνωστής σειράς περιπετειών του μικρού ήρωα είναι αυτό που χρειάζεστε. Ζωηρή εικονογράφηση και λογάκια με ρυθμό, παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο του μικρού Αλέξη και η ιστορία του, έχει ως στόχο να πείσει το παιδί ότι... είναι ωραίο να κάνουμε μπάνιο! Η απόδοση στα Ελληνικά είναι του βραβευμένου Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Συγγραφέας: Άλισον Φαλκονάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Βρείτε το εδώ.

Φοβάται το σκοτάδι και έχει εφιάλτες; Διαβάστε τους «Οι σαράντα εφιάλτες»

Η καλπάζουσα φαντασία του μικρού σας το κάνει να φαντάζεται δράκους και τερατάκια που παραμονεύουν κάτω απ' το κρεβάτι και κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές; Άσχημα όνειρα το ταλαιπωρούν και το φοβίζουν; Ο Ευγένιος Τριβιζάς δίνει τη λύση με μια ιστορία γραμμένη με τον δικό του μοναδικό τρόπο: Ένας οδοστρωτήρας πατάει τον κάλο του Στέλιου, γιγάντιοι τερμίτες και τεράστιοι σκόροι κυνηγάνε μια μοναχοκόρη, ένας αετός αρπάζει το αγαπημένο παιχνίδι της Αννίτας, ένας κροταλίας εξομολογείται στην Αμαλία ότι είναι η αγάπη του η μεγάλη και δε θέλει καμιά άλλη. Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι «Όλοι μας βλέπουμε εφιάλτες, ιδίως άμα τρώμε με τις ώρες πτι φουρ και πάστα φλώρες.». Οι «40 εφιάλτες» είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί με χιούμορ και φαντασία να καθησυχάσει τα παιδιά και να τα κάνει να μοιραστούν τις δικές τους φοβίες!

Ηλικίες: Από 3 ετών.

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

«Ο Κροκόδειλος που πήγε στον οδοντίατρο»

Άλλοι κροκόδειλοι θέλουν να κοιτάζουν το φεγγάρι, άλλοι να ξαπλώνουνε ανάσκελα και άλλοι να πλατσουρίζουνε στη λάσπη. Ο Κορνήλιος, όμως, ο πιο καυχησιάρης και κατεργάρης από όλους τους κροκόδειλους, θέλει να τρώει χέρια. Μέχρι τώρα έχει φάει χέρι σερβιτόρου, χέρι μαέστρου, χέρι μποξέρ, χέρι τροχονόμου, χιλιάδες χέρια! Αμέτρητα! Μόνο χέρι οδοντογιατρού δεν έχει φάει ακόμη. Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο και να φάει χέρι οδοντογιατρού.

Ένα βιβλίο για παιδάκια που δεν πλένουν τα δόντια τους και για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο!

Ηλικίες: Κατάλληλο για παιδιά από 4 ετών. 

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εκδόσεις: Κέδρος

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

«Μπλιαχ! Πάλι λαχανικά;», για τα παιδιά που είναι «δύσκολα στο φαΐ»

Αν το παιδί σας είναι σαν την μικρή Άννα, που τρελαίνεται για ζυμαρικά και αρνείται να φάει οποιοδήποτε άλλο φαγητό, τότε το «Μπλιαχ! Πάλι λαχανικά;» είναι το βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στη συλλογή σας. Η Άννα μισεί τα λαχανικά -για την ακρίβεια μισεί ό,τι δεν είναι ζυμαρικό- και η μαμά της δίνει μεγάλο αγώνα να την πείσει να φάει κάτι υγιεινό! Η παιδική ιστορία που με χιούμορ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της επιλεκτικότητας στο φαγητό ίσως σας βοηθήσει να διευρύνετε το διατροφολόγιό σας...

Ηλικίες: Από 6 ετών και πάνω. 

Συγγραφέας: Σιλβί Ντε Ματουιζιέ

Εκδόσεις: Κέδρος

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

v