7 μεγάλα «ευχαριστώ» που κάθε μαμά χρωστάει

7 μεγάλα «ευχαριστώ» που κάθε μαμά χρωστάει

Μάνα είναι μόνο μία. Η μάνα είναι αναντικατάστατη. Κανείς δεν θα σε αγαπήσει ποτέ όσο η μαμά σου. Κάθε μαμά είναι μια αστείρευτη πηγή αγάπης. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με ρητά που εξυμνούν την Μητέρα και την ανυπέρβλητη Αγάπη της για χιλιάδες ακόμη λέξεις. Είπαμε όμως για μια φορά, να κάνουμε τη διαφορά: να κάνουμε μια (πολύ μικρή) παύση σε ό,τι αφορά τα των μαμάδων και να γράψουμε ένα μικρό κείμενο-φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που –άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο- συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανατροφή κάθε παιδιού.

Το παρόν κείμενο, λοιπόν, είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που (εφόσον φυσικά υπάρχουν) διαθέτουν με κέφι τον εαυτό τους στα παιδιά τους χαρίζοντας γνώσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα, ανοίγοντας ορίζοντες, ταΐζοντας, διασκεδάζοντας και αγαπώντας σχεδόν όσο και η μαμά.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί που ξέρουν ότι το να παίζεις με πιτσιρίκια, να τα φροντίζεις, να τα αγαπάς και να σ’ αγαπούν είναι η καλύτερη και οικονομικότερη ψυχοθεραπεία και ο πιο εγγυημένος τρόπος διασκέδασης. Είναι συγγενείς, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, άλλοι γονείς, άλλα παιδάκια και ένα σωρό ακόμη άνθρωποι στους οποίους πολλές μαμάδες χρωστούν ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Ευχαριστούμε, γιαγιάδες

Το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ που κάθε (σχεδόν) μαμά χρωστάει είναι το ευχαριστώ στη μαμά της. Τι θα είχε απογίνει η μέση, νέα, ανασφαλής και γεμάτη αγωνίες μαμά χωρίς τη σοφία και την πολύτιμη εμπειρία της μαμάς της;

Γι’ αυτό λοιπόν, γιαγιάδες, ευχαριστούμε για τα σωτήρια baby sitting, τις χρυσές συμβουλές, την απίστευτη μηχανή πρακτικών λύσεων που έχετε κρυμμένη μέσα σας, την συμπαράσταση και τα καταπληκτικά φαγητά. Ευχαριστούμε που κακομαθαίνετε τα παιδιά μας και τα ταΐζετε απαγορευμένα γλυκά, που «σπάτε» τους αυστηρούς κανόνες μας και τους δίνετε την ευκαιρία να προσθέσουν στην παλέτα των αναμνήσεών τους πολύτιμες στιγμές με τη γιαγιά.

Ευχαριστούμε, παππούδες

Σίγουρα αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά στους παππούδες! Οι τρυφεροί και στοργικοί μπαμπάδες μας, οι άντρες των οποίων η αγκαλιά ήταν και είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο, παίρνουν προαγωγή και γίνονται οι καλύτεροι παππούδες.

Ευχαριστούμε για την αιώνια όρεξη για παιχνίδι και βόλτες, για την σταθερή προσφορά της αγκαλιάς σας, τα μαστορέματα και τα –καμιά φορά χοντροκομμένα- αστεία που κάνουν τα παιδιά μας να κάνουν βαρελάκια από τα γέλια.

Ευχαριστούμε, θείες και θείοι

Φέρνοντας ένα παιδί στον κόσμο, αμέσως μοιράζεις καινούριους ρόλους στους δικούς σου ανθρώπους: η μαμά σου γίνεται γιαγιά, ο μπαμπάς σου γίνεται παππούς και τα αδερφάκια σου βαφτίζονται ξαφνικά θείοι και θείες. Και αυτοί οι θείοι μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που η ζωή έκανε στο δικό σου πιτσιρίκι, γιατί –αν αγαπιέστε- θα δουν το παιδί σου σαν δικό τους και την ύπαρξή του ως συνέχειά σας.

Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, για τα καταπληκτικά, εκνευριστικά ακριβά, θορυβώδη δώρα που τους κάνετε. Σας ευγνωμονούμε για όλες τις φορές που με κέφι και υπομονή έμπειρου παιδαγωγού κυλιστήκατε στο πάτωμα και παίξατε μαζί τους σαν να μην υπάρχει αύριο. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση, την συμπαράσταση, την παρουσία σας και τη συγκινητική σας αγάπη σε ένα παιδί που δεν φτιάχτηκε από εσάς, αλλά επιμένετε να αντιμετωπίζετε σαν ολόδικό σας!

Ευχαριστούμε, νονές και νονοί

Λίγοι άνθρωποι χαρίζουν τόσα χαμόγελα σε ένα παιδί όσο ένας καλός νονός ή μια συνεπής νονά. Οι νονοί και οι νονές είναι οι αδερφικοί μας φίλοι ή οι πιο αγαπημένοι μας συγγενείς που… πήραν το χρίσμα του πνευματικού γονιού των παιδιών μας.

Σας ευχαριστούμε που είστε ένας παντός καιρού Άγιος Βασίλης για τα παιδιά μας, που η επίσκεψή σας στο σπίτι μας είναι ταυτόσημη με παλαβό ενθουσιασμό και χοροπηδητά ευτυχίας. Σας ευχαριστούμε που ακούτε, αγαπάτε και συμβουλεύετε τα παιδιά μας και που αναλάβατε με συνέπεια τον δύσκολο ρόλο του «δεύτερου γονιού».

Ευχαριστούμε, δάσκαλε/ νηπιαγωγέ/ καθηγητή

Οι καλοί παιδαγωγοί είναι μέντορες, ψυχολόγοι, καθοδηγητές, δάσκαλοι του νου και της ψυχής. Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τα παιδιά σχεδόν όσο και οι γονείς τους, αναλαμβάνοντας την τεράστια ευθύνη της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησής τους. Κι αν έχεις την τύχη το παιδί σου να έχει τουλάχιστον έναν καλό και φωτισμένο δάσκαλο, τότε μπορείς να ελπίζεις ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο απ’ όσο φαντάστηκες.

Σας ευχαριστούμε, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, για την αγάπη και την προσοχή που δείχνετε σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Που ανοίγετε πόρτες και μονοπάτια στο μυαλό των μικρών σας μαθητών, που σκύβετε πάνω απ’ τα προβλήματά τους, που πασχίζετε να τους μάθετε να σκέφτονται, που ανησυχείτε με τις ανησυχίες τους και χαίρεστε με τις επιτυχίες τους. Ευχαριστούμε που κάνατε δώρο στο παιδί μας την ανάμνηση ενός καλού δασκάλου που θα θυμάται χαμογελώντας νοσταλγικά μέχρι να γεράσει.

Ευχαριστούμε, θετοί γονείς

Το να είσαι γονιός, σημαίνει να μοιράζεις αγάπη, όχι να μοιράζεσαι DNA. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που με αυταπάρνηση και απεριόριστη αγάπη προσφέρουν στα παιδιά των συντρόφων τους –από καθαρή επιλογή, χωρίς τον «εξαναγκαστικό» δεσμό αίματος- έναν γονιό πρότυπο για πολλούς φυσικούς γονείς.

Αγαπημένοι θετοί –αλλά πραγματικοί- γονείς, σας ευχαριστούμε που χαρίσατε έναν (ακόμη) μπαμπά ή μια (ακόμη) μαμά στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε που κάνατε δική σας ευθύνη, αγωνία και ευτυχία ένα παιδί που δεν είναι «σάρκα από τη σάρκα σας». Ευχαριστούμε για την ανιδιοτέλεια, την εκούσια «θυσία» και τη διαρκή παρουσία.

Ευχαριστούμε, συντρόφισσες μαμάδες

Όσο μερικοί άνθρωποι επιδίδονται στον αλληλοσπαραγμό, εκτοξεύοντας κατηγορίες πανταχόθεν ή συγκρίνουν άσκοπα τον εαυτό τους με άλλους γονείς κατηγορώντας τη μία ή την άλλη πλευρά ως «ελλιπή» και «ανεπαρκή», κάποιοι ξέρουν να είναι αλληλέγγυοι και ειλικρινά δοτικοί! 

Όλες οι μαμάδες χρωστούν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε μερικές… συναγωνίστριες μαμάδες. Τις μαμάδες των φίλων των παιδιών που δεκάδες φορές φρόντισαν, κοίμισαν και τάισαν τα δικά τους παιδιά όπως ακριβώς τα δικά τους. Τη μαμά που με κατανόηση μας βοήθησε να ανεβάσουμε το καρότσι και τα ψώνια στις σκάλες του μετρό. Τις ευγενικές άγνωστες με τις οποίες ανταλλάξαμε ένα θερμό βλέμμα κατανόησης που δεν σήμαινε τίποτα λιγότερο από «Σε καταλαβαίνω. Είμαι κι εγώ μαμά και ξέρω.»

v