Πώς να περάσετε αξέχαστα την Καθαρά Δευτέρα με τα παιδιά

Πώς να περάσετε αξέχαστα την Καθαρά Δευτέρα με τα παιδιά

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του σωτήριου έτους 2016 έφτασε και, ακόμη κι αν ο καιρός ενδέχεται να μας τα χαλάσει (προβλέπονται «σποραδικές βροχές» για την Καθαρά Δευτέρα), δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε την ευκαιρία να ανηφορίσουμε στον πλησιέστερό μας λόφο ή να εκδράμουμε μέχρι το αγαπημένο μας πάρκο για να αμολήσουμε οικογενειακώς καλούμπα.

Φέτος, φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό σας

Τα παιδιά λατρεύουν τις κατασκευές, ιδίως όταν αυτές γίνονται με τη βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς! Κάντε τη φετινή αργία της Καθαράς Δευτέρας ξεχωριστή, φτιάχνοντας τον χαρταετό που θα πετάξετε με τα χεράκια σας.

Τι θα χρειαστείτε:

3 βέργες από ελαφρύ ξύλο, μήκους 80 εκατοστών η καθεμία
Λεπτό σύρμα
Γερό σπάγκο
Χαρτί γκοφρέ ή νάιλον
Χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία)
Kολλητική ταινία
Ψαλίδι

Τι πρέπει να κάνετε

Ενώνετε τις τρεις βέργες στο κέντρο τους και κάνετε από μία μικρή εγκοπή σε κάθε άκρο τους για να στερεωθεί καλύτερα το σύρμα. Αφού τις δέσετε με σπάγκο στο κέντρο όπου ενώνονται (και αφήσετε περίπου μισό μέτρο σπάγκου να κρέμεται), περνάτε το σύρμα περιφερικά, στερεώνοντάς το στις εγκοπές, ώστε να σχηματιστεί ο εξαγωνικός σκελετός του αετού.

Στην συνέχεια ακουμπήστε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε το χαρτί αφήνοντας μερικά εκατοστά περιθώριο, για να το διπλώσετε και να το κολλήσετε στην πίσω πλευρά του χαρταετού.

Σε δύο διπλανά άκρα του χαρταετού, στερεώστε δύο ίσου μήκους κομμάτια σπάγκου. Το μήκος θα πρέπει να είναι ίσο με το μήκος μισής βέργας. Ενώνετε τα δύο κομμάτια σπάγκου ώστε να «κολλήσετε» εκεί την ουρά, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού. Πάνω στον σπάγκο της ουράς, δέστε χρωματιστά χαρτιά, σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών μεταξύ τους.

Τώρα δέστε δύο ακόμη κομμάτια σπάγκου στα ακριβώς απέναντι άκρα του χαρταετού, και ενώστε τα με τον σπάγκο που αφήσατε να κρέμεται από το κέντρο. Αυτά τα κομμάτια σπάγκου είναι τα «ζύγια» του χαρταετού, τα οποία παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για μια επιτυχή πτήση, και θα πρέπει να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Όταν ενώσετε τα τρία κομμάτια σπάγκου, δένετε στο σημείο ένωσης την καλούμπα και ο χαρταετός σας είναι έτοιμος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη σημασία που έχουν τα «ζύγια» για το σωστό πέταγμα:

Επίσης, μπορείτε σ' αυτό το βίντεο να δείτε πώς να φτιάξετε έναν πιο απλό αετό σε σχήμα ρόμβου:

Τέλος, σ' αυτό το βίντεο θα δείτε πώς να φτιάξετε έναν πολύ απλό αετό κατάλληλο για μικρά παιδιά -ίσως δεν πετάξει όπως οι μεγάλοι, εντυπωσιακοί αετοί, αλλά θα είναι σίγουρα διασκεδαστικό.

Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι ένα σχοινάκι στο κέντρο του τοξωτού ξύλου:

Τα ωραιότερα μέρη στην Αθήνα για να αμολήσετε καλούμπα

-Πάρνηθα

Αν είστε τύποι ορεινοί, μπορείτε να… σκαρφαλώσετε (με το αυτοκίνητό σας φυσικά) στην Πάρνηθα και πετάξτε τον χαρταετό σας όσο πιο ψηλά μπορείτε! Αν η οικογένειά σας συμπαθεί τις πεζοπορίες, μπορείτε να συνδυάσετε το πέταγμα του αετού με βόλτα στα καταπράσινα μονοπάτια της Πάρνηθας.

Πού να πάτε για φαγητό: Μετά το πέταγμα του αετού ανηφορίστε προς το καταφύγιο Φλαμπούρι για πεντανόστιμα μαγειρευτά και σαρακοστιανούς μεζέδες. Το κάπνισμα στο καταφύγιο απαγορεύεται, οπότε αποτελεί την ιδανική οικογενειακή επιλογή. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κράτηση -δείτε τα τηλέφωνα επικοινωνίας εδώ.

-Πάρκο του Φλοίσβου

Αν ανήκετε σ' αυτούς που θέλουν να βλέπουν λίγο μπλε στις διακοπές και τις αργίες, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Φλοίσβο Φαλήρου. Μόλις 6 χιλιόμετρα απο το κέντρο της Αθήνας, η μαρίνα και το πάρκο του Φλοίσβου συνδυάζουν το πράσινο με τη θάλασσα. Τα πλατωματάκια του πάρκου, περιμένουν εσάς και τα παιδιά σας να αμολήσετε καλούμπα με ατμόσφαιρα... θαλασσινή!

Που να πάτε για φαγητό: Αν αντιπαθείτε τις "τουριστικού" τύπου ψαροταβέρνες της Μαρίνας Φλοίσβου, υπάρχουν δύο kid-friendly επιλογές για φαγητό σε απόσταση μερικών βημάτων: η μία είναι τα Fridays της Μαρίνας Φλοίσβου, με τα γνωστά κι αγαπημένα παιδικά μενού και η άλλη, το εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο Al Pino, με τις χορταστικές μερίδες και τις πολύ λογικές τιμές. Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι.

-Λόφος Φιλοπάππου

Νοτιοδυτικά της Ακρόπολης δεσπόζει περήφανος ο Λόφος του Φιλοπάππου –ή λόφος των Μουσών. Αποτελεί διαχρονικά σταθερή επιλογή πολλών οικογενειών την Καθαρά Δευτέρα, αφού συγκεντρώνει πλήθος προνομίων: βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, συνδυάζεται με βόλτα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και είναι το μέρος που κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Αν ανηφορίσετε προς τον λόφο των Μουσών, το πέταγμα αετού με θέα την Ακρόπολη είναι βέβαιο ότι θα σας αποζημιώσει για το λαχάνιασμα της ανηφόρας.

Πού να πάτε για φαγητό: Η γειτονιά των Πετραλώνων είναι ιδανική για Καθαροδευτεριάτικη βόλτα μετά φαγητού. Κατηφορίστε από τον λόφο Φιλοπάππου στην οδό Δωριέων και καθίστε για -εγγυημένα καλό- φαγητό στην Κάππαρη. Το μαγαζί διαθέτει και περιφραγμένη αυλίτσα, ιδανική για τα μικρά σας ζιζάνια.

-Άλσος Βεΐκου

Το άλσος Βεΐκου, μέσα στο οποίο φιλοξενείται και το αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου, αποτελεί σημαντική πηγή πρασίνου για την πρωτεύουσα, αλλά και έναν από τους δημοφιλέστερους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, καθώς διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, γήπεδα, αλλά και θέατρο. Εντός του άλσους υπάρχουν περίπου 60 στρέμματα γκαζόν στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο πέταγμα χαρταετού, αλλά και να κάνετε πικ-νικ.

Πού να πάτε για φατητό: Αν δεν ξέρετε πού να φάτε για φαγητό στην περιοχή του Γαλατσίου, μπορείτε να δείτε εδώ τα καλύτερα μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ουζερί της περιοχής που μπορούν να φιλοξενήσουν την... άσβεστη πείνα σας!

«Ξέρεις την ιστορία του χαρταετού;»

Στα μικρά παιδιά αρέσει να ακούνε ιστορίες και με τους σωστούς χρωματισμούς στη φωνή και τον απαραίτητο ενθουσιασμό από τον γονιό-performer, κάθε πληροφορία ή γνώση μπορεί να ακουστεί σαν το πιο ενδιαφέρον παραμύθι. 

Στον δρόμο προς τον λόφο ή το πάρκο, περπατώντας ή στο αυτοκίνητο, πείτε στα παιδιά την ιστορία των χαρταετών:

Δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν την προέλευση των χαρταετών, πάντως η άποψη που επικρατεί είναι, ότι τους χαρταετούς επινόησαν οι ανατολικοί λαοί, πιθανώς οι Κινέζοι, οι οποίοι τελειοποίησαν την τέχνη τους φτιάχνοντας απίθανα σχέδια χαρταετών με «ιπτάμενους» δράκους, πουλιά και ψάρια.

Σκοπός τους ήταν να τους στολίζουν με ευχές και επιθυμίες και να τους πετούν όσο πιο κοντά μπορούσαν στον Θεό. Μάλιστα, προσάρμοζαν πάνω τους μικρές φλογέρες που σφύριζαν με τον αέρα, προκειμένου να διώχνουν έτσι τα κακά πνεύματα. Ακόμα και σήμερα, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πετώντας χαρταετούς στον ουρανό φεύγει μακριά η κακή τύχη και ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός, τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

«Όχι» στην ταβέρνα, «ναι» στο πικ-νικ

Ακόμη και η πιο kid-friendly ταβέρνα ωχριά μπροστά στο πικ-νικ, στα μάτια των παιδιών. Φέτος, αν ο καιρός το επιτρέψει και αν δεν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να περάσουν την Καθαρά Δευτέρα παίζοντας και τρέχοντας από το πρωί μέχρι το απόγευμα σε κάποια από τις πράσινες ανάσες της Αττικής. 

 

v