Τι να κάνετε αν η πεθερά σας σας κάνει τη ζωή μαρτύριο

Τι να κάνετε αν η πεθερά σας σας κάνει τη ζωή μαρτύριο

Παρ’ ότι, συχνά, αυτός που εμφανίζεται ως πεθερόπληκτος στη λαϊκή μυθολογία είναι ο άντρας, στην πραγματικότητα είναι η γυναίκα εκείνη που ανέκαθεν καλείται να αποδείξει την αξία της και να εξευμενίσει τη φούρια της καινούργιας της μητέρας κάθε φορά που κάτι δεν γίνεται όπως θα το έκανε εκείνη. Και αν στην εποχή μας οι αποστάσεις είναι πια μεγαλύτερες και οι χρόνοι τριβής μικρότεροι, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν σπίτια που δεινοπαθούν απ’ την κακή σχέση συζύγου-πεθεράς, κάτι που, φυσικά, μπορεί και πρέπει να αποφεύγεται για να μη φέρει τα χειρότερα…

Κάντε τον άντρα σας σύμμαχο

Οι πιθανότητες ο άντρας σας να έχει θέσει όρια στη μητέρα του απ’ τον καιρό ακόμη που ήταν ελεύθερος και, κάθε τόσο, εμφανιζόταν για να του συγυρίσει το σπίτι είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Παρ’ ολ’ αυτά, η ευθύνη για τη συμπεριφορά της πεθεράς σας είναι πρωτίστως δική του, αφού το παιδί είναι που διαπραγματεύεται με τη μάνα και της εξηγεί τους κανόνες που προστάζει η μετάβασή του απ’ την εργένικη στην οικογενειακή ζωή. Μιλήστε μαζί του, δώστε του να καταλάβει ότι δεν αντιμάχεστε ούτε αντιπαθείτε τη μητέρα του και ότι το σπιτικό σας είναι δουλειά των δύο σας και κανενός τρίτου, με ό,τι λάθη, παραλείψεις και επανορθώσεις μπορεί να περιλαμβάνει αυτό.

Δώστε του το καλό παράδειγμα

Σε έναν γάμο οι πεθερές είναι, συνήθως, δύο και γι’ αυτό, τα όρια που ισχύουν για τη μια πρέπει να ισχύουν και για την άλλη. Ενώ ζητάτε απ’ τον άντρα σας να βάλει τη μητέρα του στη «θέση» της, δεν πρέπει να σαμποτάρετε την προσπάθειά σας αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη δική σας που -δεν μπορεί- κάποιο λόγο θα διεκδικεί κι εκείνη στη γαμήλια ζωή σας. Μιλήστε μαζί της, εξηγήστε της ότι η θέση σας είναι ευαίσθητη και ότι ένα ζευγάρι δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ των μανάδων τους, αν θέλει να μακροημερεύσει και να απολαύσει, παράλληλα, μία ισορροπημένη και ωφέλιμη σχέση με τον στενό οικογενειακό κύκλο του.

Δείξτε το σεβασμό που θα δείχνατε σε έναν μεγαλύτερο

Η μητέρα του άντρα σας, πέρα από πεθερά σας, δεν παύει να είναι μία γηραιότερη γυναίκα και έτσι θα πρέπει να της φερθείτε, με σεβασμό στα χρόνια της και την ανάλογη υπομονή απέναντι στις παραινέσεις και τις αγκυλώσεις της. Αντί να της πηγαίνετε κόντρα και να την ωθείτε σε μία «ιδεολογική» μάχη γύρω απ’ το πόσο λάδι σηκώνουν τα γεμιστά και αν το αυγολέμονο είναι καλύτερο «χεράτο», δεχθείτε την γνώμη της και συνεχίστε να τα φτιάχνετε με τον τρόπο σας, εκτός και αν η μέθοδός της είναι όντως καλή, οπότε η αντίδρασή σας κρίνεται αντιπαραγωγική και τροφοδοτεί την ένταση χωρίς λόγο. Μην ξεχνάτε ότι, μπορεί να είναι απρόκλητα δηκτική, αλλά αυτό δε σημαίνει, κιόλας, ότι δεν έχει γνώσεις να μεταδώσει.

Επιχειρήστε να γίνετε φίλη της

Με την πεθερά σας, σας χωρίζουν συγκεκριμένα πράγματα, αλλά υπάρχουν κι εκείνα που, θεωρητικά τουλάχιστον, σας ενώνουν. Είστε και οι δύο γυναίκες, σύζυγοι και, δυνητικά, μητέρες, κάτι που, στην ουσία του, δεν διαφέρει και τόσο από εποχή σε εποχή. Άλλωστε, οι σημερινές πεθερές είναι λιγότερο καρμπόν του παλιομοδίτικου στερεότυπου, έχουν κοινωνική ζωή και δεν γραπώνονται απ’ τις οικογένειες των παιδιών τους για να γεμίσουν τη μέρα τους. Αντί να την αφήνετε να έρχεται εκείνη στο σπίτι σας και να παραπονιέται, επισκεφθείτε την εσείς, για ένα καφέ ή για να τη βοηθήσετε σε κάτι που πλέον τη δυσκολεύει, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί. Παροτρύνετέ την να σας ανοιχτεί, αφού εσείς μπορείτε να κατανοήσετε τις ανησυχίες και τα «θέματά» της καλύτερα απ’ τον γιο της, θέτοντας τις βάσεις για μία φιλική σχέση που θα αντικαταστήσει σταδιακά την ανταγωνιστική.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, είστε ο δυνατός πόλος σ’ αυτό το δίπολο και έτσι θα πρέπει να ενεργήσετε, αν θέλετε να μεθοδεύσετε ένα οικογενειακό πορτραίτο χωρίς απώλειες και μούτρα και ένα ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον που το αισθάνονται υποστηρικτικό όλα τα μέλη του, μικρά και μεγάλα.

v