15 τεχνικές ζωγραφικής για τις ξεχωριστές δημιουργίες των παιδιών

15 τεχνικές ζωγραφικής για τις ξεχωριστές δημιουργίες των παιδιών

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν μικρό καλλιτέχνη και, άλλωστε, η ζωγραφική είναι ένας μοναδικός τρόπος να παρατηρεί και ν’ αντιλαμβάνεται κανείς τον φυσικό κόσμο. Ορίστε, λοιπόν, 15 τρόποι να δείξετε στο μικρό σας πως να πειραματίζεται δημιουργικά κι ευχάριστα με χρώματα και υλικά...

1. Με πόδια και χέρια

Αν δεν σας πειράζει να λερωθείτε λίγο παραπάνω, βουτήξτε ποδαράκια και χεράκια στις μπογιές σας και κάντε στάμπες στο χαρτί. Ύστερα συμπληρώστε τις δημιουργικά, προσθέτωντας λεπτομέρειες στους όγκους με το πινέλο ή τους μαρκαδόρους σας.

2. Με την τεχνική του φροτάζ

Τοποθετήστε ένα ανάγλυφο αντικείμενο κάτω από ένα κομμάτι χαρτί και με απλό μολύβι ή χρωματιστά παστέλ, περάστε την επιφάνεια του χαρτιού μέχρι να αναπαραχθεί επάνω της το σχέδιο του αντικειμένου.

3. Με δαχτυλικά αποτυπώματα

Βουτήξτε το δάχτυλο στο χρώμα της αρεσκείας σας και πιέστε το στο χαρτί για να κάνετε ενδιαφέροντες οβάλ όγκους που, με την προσθήκη μερικών γραμμών, μπορούν να απεικονίσουν οτιδήποτε φανταστείτε.

4. Με σπόγγο

Πάρτε ένα σφουγγάρι και τις τέμπερές σας, βουτήξτε τον σπόγγο στο χρώμα και χρησιμοποιήστε τον στο χαρτί για να δημιουργήσετε πολύχρωμες πολυμορφικές ζωγραφιές.

5. Με μπογιές και μοτίβα

Ζωγραφίστε μεγάλους όγκους στο χαρτί με παχύρρευστη μπογιά κι ύστερα, με το πίσω μέρος του πινέλου σας, χαράξτε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, απλές γραμμές, κύκλους, σπείρες κλπ., για να τους διακοσμήσετε.

6. Με αφρό ξυρίσματος στο γυαλί

Πάρτε αφρό ξυρίσματος, ρίξτε μια γενναία ποσότητα επάνω στον καθρέφτη ή στο τζάμι του παραθύρου και αυτοσχεδιάστε με τα χέρια και, στην περίπτωση του παραθύρου, με το φως που έρχεται απ’ έξω.

7. Με χαρακτική σε χρώμα

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και βάψτε το πολύχρωμο με τα παστέλ μολύβια σας. Ανακατέψτε μαύρη τέμπερα με σαπούνι και καλύψτε όλη την επιφάνεια. Με κάτι αιχμηρό ή με το πίσω μέρος του πινέλου χαράξτε ότι σχέδιο θέλετε αποκαλύπτοντας λίγο-λίγο το πολύχρωμο υπόβαθρο.

8. Με μαρκαδόρους επάνω σε φύλλα

Το φθινόπωρο, μαζέψτε μεγάλα φύλλα ποικίλων αποχρώσεων και με λευκό ή ασημένιο ανεξίτηλο μαρκαδόρο σχεδιάστε επάνω τους ό,τι προστάζει η φαντασία σας.

9. Με νερομπογιές και νερό

Ζωγραφίστε κάτι στο χαρτί ακουαρέλας με τις νερομπογιές σας, περάστε τη ζωγραφιά σας με νερό και, πριν στεγνώσει, στάξτε πιτσιλιές από διάφορα χρώματα ώστε να διαλυθούν και να αναμιχθούν σε κάτι πιο πολύχρωμο.

10. Με νερομπογιές και αλάτι

Κάντε μια ζωγραφιά με τις νερομπογιές σας στο χαρτί ακουαρέλας και, πριν στεγνώσει, πασπαλίστε με αλάτι, ώστε να αναμιχθεί με τη μπογιά και να δώσει έξτρα τονική ποικιλία στο κάθε χρώμα.

11. Με την τεχνική του εμπρού

Πάρτε έναν λίγο βαθύ πλαστικό δίσκο, γεμίστε τον με νερό και «ζωγραφίστε» επάνω στην επιφάνεια με λαδομπογιές και διαλυτικό. Ύστερα πάρτε ένα κομμάτι χαρτί, απλώστε το στο νερό και ύστερα τραβήξτε το για να δείτε το σχέδιο σας αποτυπωμένο επάνω του.

12. Με χρώμα και μια λεία επιφάνεια

Επάνω σε μια λεία επιφάνεια, π.χ. σε ένα κομμάτι γυαλί, ζωγραφίστε κάτι με τα χρώματά σας, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και ακουμπήστε επάνω του την επιφάνεια, κουνώντας την ελαφρά αν θέλετε το αποτέλεσμα να βγει «ανάμικτο». Στο πολύχρωμο φόντο σας, προσθέστε ό,τι άλλο σας κάνει... κέφι.

13. Με αντικείμενα, μολύβι και χρώματα

Σε μια μεγάλη κόλα χαρτί, στο πάτωμα, πάρτε το μολύβι σας και αντικείμενα που βρίσκετε στο σπίτι και κάντε τα περιγράμματά τους. Ύστερα πάρτε τα χρώματά σας και δώστε τους ζωή.

14. Με κηρομπογιές και νερό

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και τις κηρομπογιές σας και ζωγραφίστε κάτι γεμίζοντας ολόκληρη την επιφάνεια. Ύστερα τσαλακώστε το χαρτί, ανοίξτε το πάλι και περάστε σκούρη μπογιά με το πινέλο σας. Ξεπλύνετέ το με νερό κι αφήστε το να στεγνώσει για να δείτε το «ραγισμένο» αποτέλεσμα.

15. Με γρανίτες από χρώματα φαγητού

Γεμίστε τα καλούπια για γρανίτες με νερό και ρίξτε 2-3 σταγόνες απ’ το χρώμα που θέλετε στην κάθε μία. Παγώστε για μερικές ώρες, βγάλτες τις απ’ τα καλούπια και κρατώντας τες απ’ το ξυλάκι ζωγραφίστε επάνω στην ακουαρέλα, καθώς λιώνουν.

 

v