Γιατί καμία γυναίκα δεν πρέπει να ντρέπεται για το σώμα της

Γιατί καμία γυναίκα δεν πρέπει να ντρέπεται για το σώμα της

Τώρα που καλοκαίριασε κι αρχίσαμε τα μπάνια, ίσως κάποιες φορές να νιώσουμε εκτεθειμένες στα βλέμματα των άλλων που, συχνά βγάζουν τις μεζούρες τους και, με κουτσομπολίστικη διάθεση περισσότερο, κρίνουν δήθεν ποιες κάνουν και ποιες όχι για την παραλία. Κάποιες από εμάς δεν δίνουν δεκάρα, κάποιες πάλι, είναι πιο ευαίσθητες κι ίσως επηρεάζονται με ποικίλες συνέπειες στην διάθεση, αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία τους. Κι όμως, όσο μάταιο είναι να ζητάς μία παραλία γεμάτη... μοντέλες, άλλο τόσο είναι να «αυτομαστιγώνεσαι» επειδή δεν είσαι μία από αυτές.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι

Ακούγεται αυτονόητο, κι όμως τείνουμε να το αρνούμαστε πεισματικά προσπαθώντας, ματαίως ίσως, να ταιριάξουμε σε πρότυπα και προδιαγραφές που τίθενται (ή προτείνονται, έστω) μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και για συγκεκριμένους λόγους. Αν σήμερα στην Άπω Ανατολή οι άνθρωποι κάνουν εγχειρήσεις για να μοιάζουν πιο «δυτικοί», οι γυναίκες είναι εκείνες που πρώτες επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια να μοιάσουν σε κάτι που κρίνεται αυτομάτως «καλό» ή «όμορφο», όποιο και αν είναι αυτό ανά εποχή, για να μη ρισκάρουν να κριθούν γι’ αυτό που είναι η κάθε μία. Η πραγματικότητα είναι, προφανώς, άλλη κι επιστρέφει διαρκώς μέχρι να την αποδεχτούμε. Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε μπορούν να γίνουν όλοι ίδιοι, πόσο μάλλον οι γυναίκες, οι οποίες περνούν και από αρκετά στάδια που επηρεάζουν το σώμα και μεταβάλλουν την εικόνα τους.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Βέβαια, επειδή ο άνθρωπος αναζητά διαρκώς κίνητρα να προχωρήσει εμπρός και να εξελιχθεί, το να αποδεχτούμε μαζικά ότι «έτσι είναι τα πράγματα» και έτσι θα πορευθούμε στο διηνεκές, δεν μοιάζει εφικτό. Το να επιζητούμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο είναι θεμιτό, η τελειότητα όμως είναι μια χίμαιρα και οι προδιαγραφές της εξαιρετικά ρευστές για τις πάρουμε τοις μετρητοίς. Το καλύτερο πάλι, δεν είναι ανάγκη να καθορίζεται με όρους εξωτερικής εμφάνισης, τέλειων αναλογιών, κοιλιακών παραλίας ή άλλων πρόσκαιρων κι εφήμερων χαρακτηριστικών. Ας το καθορίζουμε καλύτερα με όρους σωματικής και ψυχικής υγείας, ευεξίας και λειτουργικότητας, με στόχους μακροπρόθεσμους και ουσιαστικούς, όχι ανούσιους, άπιαστους και αγχωτικούς. Η γυναίκα είναι πηγή ζωής και ευτυχίας για πολλούς λόγους, που ούτε ένας δεν έχει να κάνει με φωτοσοπαρισμένες ραγάδες και κλωνοποιημένες γαλλικές μύτες.

Η ομορφιά είναι βαθύτερο ζήτημα

Εντάξει, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που κανείς δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει άσχημους και πάμπολλες γυναίκες που επιβάλλουν το θαυμασμό μας για τις υπέροχες αναλογίες, το γούστο και τον αέρα τους. Όμως, καθημερινά, πέρα από αυτούς, το βλέμμα και την προσοχή μας τραβούν και άνθρωποι που δείχνουν όμορφοι για ποικίλους άλλους λόγους και μας ελκύουν με τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με την παβλοφική αντίδρασή μας σε ένα καλλίγραμμο σώμα ή δύο γαλαζοπράσινα μάτια. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τις φορές που ήμαστε εμείς στην απέναντι πλευρά αυτού του βλέμματος, όταν κάποιος μας θαύμασε κι αισθάνθηκε να μαγνητίζεται από εμάς παρά τις όποιες ατέλειές μας ή στιλιστικές αστοχίες μας.

Το σώμα μας αλλάζει, αν το θέλουμε

Δεν αναφέρομαστε, βεβαίως, σε ριζικές αλλαγές με νυστέρια και αφιλεγόμενες προσθαφαιρέσεις, αλλά σε αλλαγές που επιτυγχάνονται με υπομονή κι επιμονή και στοχεύουν όχι μόνο στη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, σύμφωνα πάντα με τις «προδιαγραφές» του σώματός μας, αλλά στη συνολική μας υγεία με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση και την καλύτερη «αντίστασή» μας στη φυσική  διαδικασία της γήρανσης. Με λίγα λόγια, μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή και λίγη γυμναστική, ανάλογη των αναγκών και των δυνατοτήτων μας, μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα για την ομορφιά και την ψυχική μας υγεία, σε βάθος χρόνου, απ’ ότι όλες οι αναζωογονητικές θεραπείες και αισθητικές εγχειρήσεις του κόσμου.

Διάγουμε μία περίοδο που ακόμη και η υψηλή μόδα έχει αρχίσει να αγκαλιάζει την εικόνα του φυσικού γυναικείου σώματος, έστω και για λόγους μάρκετινγκ. Ας το χαρούμε, λοιπόν, κι ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να βγούμε λιγότερο ανασφαλείς και «ντροπαλές» με τις ατέλειές μας!

v