10 πανέξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού!

10 πανέξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού!

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι μία δουλειά που απαιτεί, χρόνο, κόπο, αλλά και εφευρετικότητα, αν θέλετε να εξοικονομήσετε αρκετή ποσότητα απ’ τα δύο πρώτα. Ορίστε, λοιπόν, πώς να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα κάποια από εκείνα τα σημεία που, συχνά, αναγκάζεστε να αφήσετε για άλλη φορά, με δυσάρεστα αποτελέσματα...

Το πληκτρολόγιο

Γυρίστε το πληκτρολόγιο ανάποδα και χτυπήστε το ελαφρά να φύγουν ό,τι ψίχουλα έχει μαζέψει. Ύστερα, διπλώστε ένα post-it στα δύο με την πλαυρά της κόλλας απ’ έξω και περάστε το, σαν κάρτα, ανάμεσα στα πλήκτρα για να συλλέξει ό,τι υπολείμματα έχουν μείνει.

Τις ράγες των κουφωμάτων αλουμινίου

Οι ράγες στα κουφώματά μας μαζεύουν πολύ βρωμιά και είναι πολύ στενές για την άκρη της ηλεκτρικής σκούπας. Προσαρμόστε ένα άδειο ρολό από χαρτί υγείας και ζουλήξτε το ώστε να χωρέσει μέσα στις ράγες και να τις σκουπίσετε αποτελεσματικά.

Τις οπές εξαερισμού του αυτοκινήτου

Η ανανέωση του αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου είναι βασική προϋποθεση για μια ευχάριστη διαδρομή. Για να μην «ανανεώνουμε» και τη σκόνη, όμως, μπορούμε να έχουμε πρόχειρο ένα πινέλο-σπόγγο για να ξεσκονίζουμε συχνά και σε βάθος τον εξαερισμό μας.

Τις περσίδες

Οι περσίδες τείνουν να μαζεύουν πολύ σκόνη και το ξεσκόνισμά τους είναι χρονοβόρο και μπελαλίδικο. Πάρτε μια απλή τσιμπίδα, προσαρμόσετε επάνω στα άκρα πανάκια μικροϊνών με λαστιχάκια, κλείστε μέσα την περσίδα και περάστε μονομιάς, πέρα ως πέρα, και τις δύο πλευρές.

Τα φίλτρα του πλυντηρίου πιάτων

Τα δύσκολα σημεία των συσκευών που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως είναι το πλυντήριο πιάτων, καθαρίζονται καλύτερα με μια παλιά οδοντόβουρτσα που φτάνει εκεί που δε φτάνει το δάχτυλο. Βουτήξτε την σε λίγο απορρυπαντικό πιάτων με νερό και απομακρύνετε όλη τη μάκα.

Τις γρίλιες εξαερισμού του σπιτιού

Αν έχετε αεραγωγούς για εξαερισμό, στο μπάνιο ή αλλού, είναι σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τη σκόνη που μαζεύεται στο πλέγμα. Αφού ρουφήξετε τα χοντρά με την ηλεκτρική σκούπα, τυλίξτε ένα πανάκι μικροϊνών επάνω σε ένα μαχαίρι επάλειψης και περάστε μ’ αυτό μία-μία τις γρίλιες.

Τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου

Οι επιφάνειες του αυτοκινήτου δεν καθαρίζονται πάντα με ένα απλό πέρασμα, καθώς έχουν πολλά «κρυμμένα» σημεία όπου η σκόνη μαζεύεται σιγά-σιγά και γίνεται μάκα. Χρησιμοποιήστε μπατονέτες και βάλτε λίγο οινόπνευμα για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Το στρώμα

Περνάμε αρκετές ώρες της ζωής μας επάνω στο στρώμα για να μη μας αρκεί ένα απλό ξεσκόνισμα όταν το καθαρίζουμε. Οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν συνήθως ένα εξάρτημα για ταπετσαρίες. Χρησιμοποιήστε το για να απομακρύνετε τη σκόνη που κάθεται στα κουμπιά και τις ραφές.

Τις ράγες της ντουζιέρας

Αν έχετε ντουζιέρα κλειστού τύπου, τότε ένα απ’ τα πιο μπελαλίδικα σημεία για καθάρισμα είναι οι ράγες της πόρτας. Πάρτε χαρτί κουζίνας, μουσκέψτε το με ξύδι και ακουμπήστε πέρα-πέρα στις ράγες. Αφήστε το να δράσει κι ύστερα καθαρίστε τη μάκα με ένα βουρτσάκι.

Τις βρύσες

Οι βρύσες του σπιτιού είναι γεμάτες από δύσκολες οπές και κοιλότητες που γεμίζουν σκόνη, υγρασία και άλατα. Η λύση εδώ είναι η παλιά σας οδοντόβουρτσα. Βουτήξτε σε διάλυμα νερού και απορρυπαντικού πιάτων, τρίψτε τα δύσκολα σημεία και ξεβγάλτε με ζεστό νερό.

Πηγή: goodhousekeeping.com

v