Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό για να είναι ασφαλές

Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό για να είναι ασφαλές

Ο ύπνος για τα μωρά είναι υπερπολύτιμος και συμβάλλει σε μια σειρά παραγόντων υγείας. Ωστόσο, παρότι το παραπάνω είναι ευρέως γνωστό στους γονείς, λιγότεροι - όπως αποδεικνύεται - γνωρίζουν πως ο στόχος πρέπει να είναι ο ασφαλής ύπνος, όχι απλά το να κοιμηθεί το μωρό. Συνηθέστερες συνέπειες του «ακατάλληλου» ύπνου είναι η ασφυξία, όπως και το λεγόμενο σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων γονιών δε γνωρίζουν τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να κοιμούνται ασφαλώς τα νεογέννητα, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να κινδυνεύουν. Η έρευνα επικεντρώνει σε 3 βασικά λάθη:

Πρώτο λάθος: Η στάση του μωρού

Παρά τις επισημάνσεις των ειδικών, αρκετοί γονείς ακόμα συνηθίζουν να βάζουν το μωρό για ύπνο στο πλάι ή μπρούμυτα, στάσεις που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο του βρεφικού θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται πάντα ανάσκελα, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Δεύτερο λάθος: Τους αλλάζουμε στάση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ενώ οι περισσότεροι γονείς αρχικά βάζουν το παιδί να κοιμηθεί ανάσκελα, 4 στα 10 μωρά μετακινούνται σε λάθος στάση όταν ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μωρό καταλήγει να κοιμάται στο πλάι ή να μπερδεύεται σε «χαλαρά» σκεπάσματα, που λόγω των κινήσεών του, έχουν φύγει από τη θέση τους. Αρκετοί γονείς, ακόμα, συνηθίζουν να μετακινούν το νεογέννητο μωρό τους για να κοιμηθούν μαζί του, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.

Τρίτο λάθος: Κοιμούνται παρέα με τα αρκουδάκια τους

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεογέννητων μωρών ηλικίας 1 μήνα και συγκεκριμένα το 91%, κοιμούνται παρέα με τα αρκουδάκια τους, δίπλα σε πολλά μαξιλάρια ή με χαλαρά κλινοσκεπάσματα, με τον κίνδυνο της ασφυξίας να αυξάνεται σημαντικά. Οι γονείς ενδεχομένως πιστεύουν ότι αυτό το τραγικό γεγονός δεν πρόκειται να συμβεί στο μωρό τους, παρά το ότι 3500 παιδιά πεθαίνουν ετησίως στον ύπνο τους.

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν ότι στην κούνια του μωρού δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από την κουβέρτα του, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος.

Για να είστε σίγουροι για την ασφάλειά του, προτιμήστε να τοποθετήσετε την κούνια του στο δωμάτιό σας, έτσι ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε οπτική επαφή μαζί του. 

Πηγή: Huffingtonpost.com

v