Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Κάποια παιδιά έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι τους ενώ κάποια άλλα αρνούνται πεισματικά να κοιμηθούν, ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα με ατελείωτο τρέξιμο και παιχνίδι. Και στις δύο περιπτώσεις, αρκετοί γονείς ενδεχομένως να αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν: να αφήσουν το παιδί να κοιμάται όταν και όσο θέλει ή να το πιέσουν να ξαπλώσει; Την απάντηση μάς δίνει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, με την έγκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία του «σωστού» ύπνου για τα παιδιά και ισχυρίζονται μάλιστα ότι είναι το ίδιο σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην παχυσαρκία. Ο λόγος; Όταν τα παιδιά δεν ξεκουράζονται αρκετά, τείνουν να καταναλώνουν τροφές με ζάχαρη ή άμυλο που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια, αλλά θα τους γεμίσει με κιλά, αν δεν τηρείται το μέτρο. 

Το «πρόγραμμα ύπνου» είναι διαφορετικό για κάθε ηλικία και αφορά βρέφη από τεσσάρων μηνών μέχρι εφήβους έως 18 ετών. Δείτε, λοιπόν, τι συνιστούν οι ειδικοί και βάλτε τα παιδιά σε πρόγραμμα!

Βρέφη 4 έως 12 μηνών: 12 με 16 ώρες την ημέρα. Τα μικρότερα βρέφη δεν περιλαμβάνονται γιατί έχουν το δικό τους «πρόγραμμα».

Παιδιά από 3 έως 5 ετών: από 10 έως 13 ώρες.

Παιδιά από 6 έως 12 ετών: από 9 έως 12 ώρες.

Έφηβοι από 13 έως 18 ετών: από 8 έως 10 ώρες.

Επειδή δεν είναι εφικτό να χρονομετράμε κάθε μέρα πόσο κοιμούνται τα παιδιά, το «κλειδί» για να καταλάβετε ότι ξεκουράζονται αρκετά είναι να ελέγχετε αν ξυπνούν εύκολα το πρωί, αν «γκρινιάζουν» ή αν είναι χαρούμενα. Για τη σωστή πνευματική και φυσική διαύγειά τους, λοιπόν, αφήστε τα παιδιά να κοιμηθούν, τουλάχιστον όσο συνιστούν οι ειδικοί.

Φυσικά, αναμένουμε κάτι αντίστοιχο για τις δικές μας ηλικίες. Μέχρι τότε, μπορούμε να συμπεράνουμε αυθαίρετα ότι εμπίπτουμε στην πρώτη κατηγορία -εξάλλου, μας συμφέρει!

Πηγή: dailymail.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v