Διπλή εγκυμοσύνη: 10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο οι μαμάδες με δίδυμα

Διπλή εγκυμοσύνη: 10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο οι μαμάδες με δίδυμα

Δύσκολο πράγμα η εγκυμοσύνη, όσο και υπέροχο, ακόμη πιο δύσκολη, όμως, είναι όταν περιμένεις δίδυμα. Και η χαρά, βέβαια, είναι διπλή, για να την πάρεις, όμως, πρέπει να περάσεις από πολύ περισσότερα από σαράντα κύματα και να κάνεις πολύ περισσότερους υπέρηχους. Η blogger και “διδυμομάνα” Χέδερ Μίλνερ μας δίνει το απόσταγμα της εμπειρίας της.

«Τη στιγμή που οι υποψίες σου επιβεβαιώνονται, όταν βλέπεις τις δύο μικρές ροζ γραμμούλες, η ζωή σου αλλάζει άρδην. Είναι συγχρόνως συναρπαστικό, δυσβάσταχτο, τρομακτικό και υπέροχο. Τρέχεις τότε στον γυναικολόγο σου να σε βάλει σε μια σειρά και να σου κάνει τον υπέρηχο. Η “υπερηχού”, όμως, κολλάει το βλέμμα της στην οθόνη και αλλάζει διαρκώς οπτική γωνία. Κοιτάς το μόνιτορ κι όλον αυτόν τον γκρίζο θόρυβο μπας και καταλάβεις τι συμβαίνει και ξαφνικά… το παγώνει σ’ ένα σημείο και σου λέει “Καλά το κατάλαβα. Νάτο και το δεύτερο. Περιμένετε δίδυμα!” ΚΑΜΠΛΑΜ!!! Ξεκινά κι επισήμως μία εγκυμοσύνη άλλου είδους! Καλωσόρισες!

 Ότι κι αν σου πούνε, το να περιμένεις δίδυμα ΔΕΝ είναι το ίδιο με την απλή εγκυμοσύνη. Δεν εννοώ ότι η απλή εγκυμοσύνη είναι χαλαρή υπόθεση. Το να μεγαλώνεις ένα μικρό ανθρωπάκι μέσα σου είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, αλλά το να μεγαλώνεις δύο μαζί είναι μία εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ορίστε, λοιπόν, 10 πράγματα που πρέπει να περιμένεις αν η χαρά (ή ο φόβος ή το άγχος ή ο ενθουσιασμός) σου διπλασιάστηκε μέσα σε μια στιγμή.

1. Καλώς ήρθες στην εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Είσαι απόλυτα υγιής; Τα διδυμάκια μεγαλώνουν ρολόι; Νιώθεις υπέροχα; Δεν έχει σημασία! Είσε καθ’ οδόν για τη “χώρα του υψηλού κινδύνου” και όσα αυτό συνεπάγεται! Θα σε ψαχουλεύουν, θα σε πιλατεύουν και θα σε παρακολουθούν σα να πέθαινες από κάποια σπάνια τροπική ασθένεια.

2. Πες γεια στη λεκάνη! Η πρωινή αδιαθεσία είναι ανυπόφορη. Η πρωινή αδιαθεσία με δίδυμα, όμως, είναι απάνθρωπη. Οι ορμόνες διπλάσιες, η ναυτία τετραπλάσια. Ετοιμάσου, τις πρώτες 18 εβδομάδες τουλάχιστον, να κουβαλάς παντού τη δική σου αποκλειστική λεκάνη (η δική μου ήταν κόκκινη) για να ξερνάς μέσα. Θα είστε αχώριστες και όταν δεν την έχεις μαζί να νιώθεις σα να λείπει κάτι. Η κολλητή σου θα είναι εκεί όποτε βλέπεις εκπομπές μαγειρικής με μαζοχιστικές διαθέσεις, απελπισμένη για λίγο αληθινό φαγητό, παρ’ ότι με τη μυρωδιά του και μόνο βγάζεις τα σωθικά σου. Ύστερα από λίγο καιρό, έχοντας αβάσταχτους μυικούς πόνους και σίγουρη ότι κάτι μέσα σου έχει “σπάσει”, θα το ρίξεις μοιραία στα φάρμακα για να απαλύνεις το βασανιστήριο.

3. Υπέρηχοι! Φεστιβάλ υπερήχων! Συνήθως είναι πολύ ευχάριστο να κάνεις κάναν υπέρηχο που και που για να τσεκάρεις την πρόοδο του σπόρου σου, μα οταν οι σπόροι είναι δύο, οι υπέρηχοι γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου, όπως ο ύπνος και η αναπνοή. Θα κάνεις πολλούς! Κι όσο περνά η εγκυμοσύνη θα μαθαίνεις όλες τις “υπερηχούδες” με τα μικρά τους ονόματα. Πάνω στο οχτάμηνο, το να βγάζεις τα ρούχα σου σε ένα υποφωτισμένο δωμάτιο που μπαινοβγαίνουν άγνωστοι θα σου έχει γίνει συνήθεια. Θα έχεις και μια γερή κάβα από φωτογραφίες τους για ολόκληρο άλμπουμ. Πού να γεννηθούν κιόλας!

4. Τα ρούχα μητρότητας δεν ράβονται για κοιλιές με δίδυμα. Βγήκες για ψώνια και βρήκες κάτι αξιολάτρευτα τοπάκια να συνδυάσεις με το ευρύχωρο παντελόνι της εγκυμοσύνης, που σε κάνουν να νιώθεις άνετη και μοδάτη μαζί, έτσι; Δε νομίζω! Μόλις μπεις στο τρίτο τρίμηνο (ίσως και νωρίτερα), δεν θα βρίσκεις τοπάκι να φτάνει μέχρι τη βάση της κοιλιάς σου, εκτός κι αν είναι τέντα τσίρκου. Δύο ανθρωπάκια πιάνουν πολύ χώρο και το σώμα σου θα ανοίξει τόσο που θα βγαίνει απ’ τα ρούχα σου. Πάρ' το απόφαση, φιλενάδα, είναι ένα είδος υπερήρωα.

5. Καινούργιες λέξεις: μονοζυγωτικό, διζυγωτικό, σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο, νεογνική μονάδα εντατικής θεραπείας, αδελφικά, πανομοιότυπα κλπ. Πώς σου φαίνεται που εκτός απ’ την κοιλιά, τα δίδυμα σου “άνοιξαν” και το μυαλό;

6. Κούραση. Πραγματική και αβάσταχτη. Θα νιώθεις κουρέλι κάθε φορά που θα επιστρέφεις απ’ το νιοστό σου κατούρημα, όποτε πηγαίνεις απ’ τον καναπέ στο κρεβάτι, όταν μιλάς στο τηλέφωνο ή φορτώνεις το πλυντήριο πιάτων ή, Θεός φυλάξοι, ανεβαίνεις σκάλες. Θα εύχεσαι να καταρρεύσεις και να μη σηκωθείς ποτέ, αν και, από ένα σημείο και μετά, δε θα μπορείς να σηκωθείς χωρίς βοήθεια. Και ολ’ αυτά, στο πρώτο τρίμηνο.

7. Δεν το περίμενες, αλλά η Φυσική θα ορίζει πλέον τη ζωή σου με τρόπο που θα γίνεται αντιληπτός. Όσο μεγαλώνεις (μην κοροϊδευόμαστε, θα γίνεις κάτι σα γίγαντας, αλλά δεν πειράζει) τόσο θα δυσκολεύει το κάθε τι. Ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα -ο Νόμος της Αδράνειας- ανακαλύφθηκε για να σε περιγράψει. Κάθε μεταβολή της κατάστασής σου από στάση σε κίνηση, όπως το να σηκωθείς απ’ την καρέκλα (προς Θεού, μην κάθεσαι στο πάτωμα γιατί μπορεί να μείνεις εκεί), θα απαιτεί τιτάνεια δύναμη. Δε φταις εσύ. Εκεί που θα προσπαθείς να πιάσεις κάτι που βρίσκεται στο πάτωμα ή να δέσεις τα παπούτσια σου (αν υποθέσουμε ότι μπορείς να τα δεις, πόσο μάλλον να τα αγγίξεις) και θα ντεραπάρεις γιατί το σώμα σου θα συνεχίζει την κίνηση παρά τη θέλησή σου. Η Φυσική μπορεί να γίνει πολύ σκληρή με μια έγκυο γυναίκα, ειδικά αν κουβαλάει δίδυμα.

8. Αδιάκριτες ερωτήσεις, σχόλια ή αντιδράσεις από άγνωστους ανθρώπους. Η ασυνήθιστα μεγάλη κοιλιά σου θα μοιάζει με φωσφορίζουσα πινακίδα σε δημόσια θέα. Οι άνθρωποι είναι περιέργοι για την εγκυμοσύνη, ειδικά όταν είναι πολλαπλή, και πολλοί δεν έχουν ενδοιασμό να σε ρωτήσουν κάτι ή να σχολιάσουν την κατάστασή σου. “Τι κάνεις εκεί πέρα; Περνάς μπάλες του μπάσκετ απ’ το τελωνείο;” μου είπε μια φορά κάποιος που δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου. Αλήθεια! Μπορεί να συμβεί και σε σένα γι’ αυτό να είσαι έτοιμη να το προσπεράσεις χαμογελώντας, αλλά βράζοντας μέσα σου ή να τον βάλεις στη θέση του. Δικό σου θέμα πως θα το αντιμετωπίσεις (αν, τελικά, δείξεις πυγμή να ξέρεις ότι είμαστε μαζί σου).

9. Επένδυσε οπωσδήποτε στην ειδική ζώνη. Κάντο τώρα και με ευχαριστείς μετά.

10. Ξέχνα την αίσθηση της άνεσης. Πίστεψέ με, το να κουβαλάς μέσα σου δύο ανθρωπάκια και όλα τα περελκόμενά τους (πλακούντες, αμνιακοί σάκοι κλπ.) είναι τρομερά άβολο. Μία απλή εγκυμοσύνη γίνεται εντελώς άβολη κάπου στον 8ο μήνα, στα δίδυμα όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν αφόρητα απ’ τον 6ο κιόλας. Κι όσο περνά ο καιρός τόσο γίνονται πιο άβολα. Ακόμη και το να πάρεις μια απλή ανάσα! Όσο τα κουκλάκια σου μεγαλώνουν τόσο πιο πολύ θα προσπαθούν να βολευτούν σε μέρη που δε γίνεται. Θα στριφογυρίζουν και θα κλωτσάνε κι όλο αυτό θα είναι συναρπαστικό ώσπου… δε θα’ ναι πια. Καθώς η κοιλιά σου θα τεντώνεται στα όριά της το δέρμα σου θα πονά, θα σε τρώει και θα είναι τρομερά ευαίσθητο σε κάθε άγγιγμα. Τα μαξιλάρια για να βολέψεις το δυσκίνητο κορμί σου δε θα’ ναι ποτέ αρκετά. Κάπως έτσι είναι και στην απλή εγκυμοσύνη, αλλά με τα δίδυμα διπλασιάζεται και η ταλαιπωρία. Έτσι απλά. Θα είσαι φουλ ταλαίπωρη, αλλά, συγχρόνως, θα νιώθεις και υπέροχα.

Αγκάλιασε, λοιπόν, τα μικρά πλασματάκια που έχεις στην κοιλιά σου και ζήσε την τρέλα των διδύμων. Όταν τελειώσει, θα έχεις ουλές, σημάδια και μπόλικες ιστορίες να διηγείσαι για καιρό. Και φυσικά, δύο νέα μέλη στην οικογένειά σου.»

Πηγή: Scarymommy.com

v