6 υπέροχα κλασικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη του παιδιού

6 υπέροχα κλασικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη του παιδιού

Όσα χρόνια και αν περάσουν και όσα παιδικά βιβλία και αν εκδοθούν, είναι κάποια παλιά, καλά διαμαντάκια της παιδικής λογοτεχνίας που δεν μπορούν να λείπουν από κανένα παιδικό δωμάτιο. Πριν γεμίσετε τη βιβλιοθήκη του παιδιού σας, λοιπόν, κρατήστε λίγο χώρο στα ράφια της γι’ αυτά τα υπέροχα κλασικά παραμύθια που τους προσφέρουν την απόλαυση της ανάγνωσης, εξάπτουν τη φαντασία τους και πλουτίζουν τον ψυχικό τους κόσμο που τώρα διαμορφώνεται.

Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο

του Ρόαλντ Νταλ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Όταν ο μικρός Τζίμης μένει ορφανός, αναγκάζεται να μετακομίσει στις δύο στριμμένες θείες του που τον μετατρέπουν σε σκλάβο τους και του κάνουν τη ζωή κόλαση. Μια μέρα, όμως, ένα τεράστιο μαγικό ροδάκινο μεγαλώνει στην αυλή τους κι η ζωή του Τζίμη αλλάζει τελείως. Με τους νέους εντομοφίλους του, κόβει το ροδάκινο απ’ το κοτσάνι του και ξεκινά για μία απίθανη περιπέτεια. Η κλασική ιστορία του αγαπημένου παραμυθά Ρόαλντ Νταλ συναρπάζει ακόμη, 55 χρόνια μετά την έκδοσή της, κάθε παιδί που θα βυθιστεί στις σελίδες της, ακονίζοντας, παράλληλα, την φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Το δέντρο που έδινε

του Σελ Σίλβερσταϊν (εκδόσεις Δωρικός)

Το κλασικό, πλέον, εικονογραφημένο παραμύθι του Σελ Σίλβερσταϊν που δίχασε κάποτε τους κριτικούς με το απλοϊκό, μα διαχρονικό του μύνημα, αποτελεί και σήμερα ένα εμφατικό μάθημα για την αμφιλεγόμενη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το δέντρο, μία εύρωστη μηλιά, αγαπά ανιδιοτελώς ένα μικρό αγόρι που μεγαλώνει και γερνά κυριολεκτικά υπό την προστασία της, επωφελούμενο της γενναιοδωρίας της χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Τα χρόνια περνούν, η μηλιά δεν έχει κάτι άλλο να δώσει, έχει, όμως, αυτό ακριβώς που χρειάζεται το αγόρι...

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη

του Έρικ Καρλ (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, η «πεινασμένη κάμπια» του Έρικ Καρλ παίρνει τους μικρούς αναγνώστες απ’ το χέρι και τους πηγαίνει για μία πολύχρωμη και γλαφυρή βόλτα απ’ τη γέννηση ως την ενηλικίωση. Αισθητικά άρτιο και γεμάτο από μικρά μαθήματα, κατάλληλα για πιτσιρίκια που τώρα ξεκινούν το ταξίδι της γνώσης, το βιβλίο αφηγείται με απλό, αλλά ευρηματικό τρόπο, την σταδιακή μεταμόρφωση μίας καταπράσινης κάμπιας σε μία πολύχρωμη πεταλούδα.

Το πάνινο λαγουδάκι

της Μάρτζερι Γουίλιαμς (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Το υπέροχο παραμύθι της Μάρτζερι Γουίλιαμς, που σε λίγο θα κλείσει έναν αιώνα ζωής, αφηγείται την ιστορία ενός πάνινου λαγού, ενός παιχνιδιού που δεν είναι φανταχτερό σαν τα άλλα παιχνίδια της εποχής του, θέλει, όμως, να γίνει το αγαπημένο του μικρού αγοριού κι έτσι να «ζωντανέψει» στ’ αλήθεια. Μέσα από ένα παιχνίδι της τύχης κερδίζει την καρδιά του «αφέντη» του και ζωντανεύει για εκείνον, όχι, όμως, και για τους αληθινούς λαγούς. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα αληθινό συναίσθημα και το μαγικό άγγιγμα μιας νεράιδας...

Ένας γάτος με καπέλο

του Dr. Seuss (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη)

Το βιβλίο που εκτόξευσε τη φήμη του Dr. Seuss, πριν γίνει ένας απ’ τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς για παιδιά στην ιστορία της λογοτεχνίας, γράφτηκε, αρχικά, ως βοήθημα στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από πολύ μικρά παιδιά. Γραμμένο σε έμμετρο λόγο, αφηγείται το πως ένας «γάτος με καπέλο» εμφανίζεται στο σπίτι δύο παιδιών, ένα βροχερό απόγευμα που η μαμά τους λείπει, και ζωντανεύει τη βαρετή μέρα τους με ένα σωρό κόλπα και παιχνίδια. Ώσπου, η μαμά τους επιστρέφει κι όλα ξαναγίνονται όπως ήταν.

Σαρλότ η Αραχνούλα

του Έλγουιν Μπρουκς Ουάϊτ (εκδόσεις Ψυχογιός)

 

Μία ιστορία που δεν παύει να συγκινεί και να διαπαιδαγωγεί γενιές και γενιές και γι’ αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αγαπημένες όλων των εποχών είναι εκείνη της Σαρλότ, μιας αραχνούλας που, παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος έχει μια τεράστια καρδιά κι έτσι βάζει σκοπό της να σώσει τον Γουίλμπορ, το γουρουνάκι της μικρούλας Φερν, απ’ το σφαγείο του θείου της. Ένας τρυφερός ύμνος στη φιλία, αλλά κι ένα συναρπαστικό παραμύθι, το κλασικό βιβλίο του Ε. Μπ. Γουάιτ, αξίζει να διαβαστεί από κάθε παιδί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v