Τι να τρώει ένα παιδί που δεν πίνει γάλα για να αναπληρώσει το ασβέστιο;

Τι να τρώει ένα παιδί που δεν πίνει γάλα για να αναπληρώσει το ασβέστιο;
Ερώτηση:
Ο 2,5 ετών γιος μου αρνείται να πιει γάλα. Τι τροφές μπορώ να του δίνω για να αναπληρώσει το ασβέστιο που χάνει και σε ποιες ποσότητες;
Απάντηση:

Διαφορες τροφές ζωικής αλλά και φυτικής προέλευσης και με κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να σας βοηθήσουν στην αναπλήρωση του ασβεστίου. Καλές πηγές ασβεστίου πέρα από το γάλα αποτελούν και τα προϊόντα του όπως το τυρί ή το γιαούρτι. Επιπλέον ασβέστιο μπορούμε να αναπληρώσουμε και από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, παστέλι, χαλβάς σισαμένιος), τα ξερά φασόλια, λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κινέζικο λάχανο. Αναφορικά με τους ξηρούς καρπούς, επειδή το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία καλό είναι να αποφεύγονται για την περίπτωση πνιγμόυ.

Ενδεικτικά σας παρουσιάζω Περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε Ασβέστιο:

Γάλα πλήρες 3,5% ή ελαφρύ 1,5% (1 φλιτζάνι) 290

Γάλα εβαπορέ ½ φλιτζάνι 329

Γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ 1,5% (1 φλιτζάνι) 320

Γιαούρτι 1,5% (1 φλιτζάνι) 448

Τυριά: Φέτα (30 γρ)Γραβιέρα (30 γρ)Κεφαλοτύρι (30 γρ) Τυρί gouda (30 γρ) Μοτσαρέλα (30 γρ) Παρμεζάνα (30 γρ) Cottage (1 φλιτζάνι) Cheddar (30 γρ) Edam (30 γρ) 160/300/243 198 207 414 135 200 207

Σουσάμι ( 1 κουτ. σούπας) 88

Ταχίνι ( 1 κουτ. σούπας) 21

Παστέλι (30 γρ) 132

Αμύγδαλα (100 γρ) 266

Σπανάκι βρασμένο (1 φλιτζάνι) 245

Σύκα (4) 506

Σαρδέλες (100 γρ) 390

Παράλληλα όμως με την αναπλήρωση του ασβεστίου από εναλλακτικές τροφές θα πρέπει να λάβετε υπόψη:

-Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Μπορείτε να την βρείτε σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ή από την έκθεση του παιδιού στον ήλιο (σε λογικά πλαίσια).

-Επίσης, περιορίστε την κατανάλωση αλατιού διότι το αλάτι απεκκρίνει ασβέστιο από τον οργανισμό ü Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, οδηγούν σε πολυουρία και σταδιακή απώλεια ασβεστίου από τα ούρα. ü Αποφύγετε τροφές που περιέχουν οξαλικά, όπως σοκολάτα και κακάο.

-Αποφύγετε την υπερβολικλη κατανάλωση φυτικών ινών διότι οι φυτικές ίνες δημιουργούν συμπλέγματα με το ασβέστιο των τροφών και εμποδίζουν την απορρόφηση του.

-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μαζί με ένα ποτήρι λεμονάδα ή χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρούτ, διότι η οξύτητα βοηθά την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v