Τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα των παιδιών

Τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα των παιδιών

Αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι αυτό το εξάνθημα, ο ερεθισμός ή η φουσκάλα στο δέρμα του παιδιού; Μολύνσεις, αλλεργίες και ακραίες θερμοκρασίες είναι οι συνήθεις ύποπτοι πίσω από δερματικές ευαισθησίες των μωρών και των παιδιών, και συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα.

Δείτε τις πιο συνηθισμένες παιδικές δερματοπάθειες και συμβουλευθείτε πάντα παιδίατρο και δερματολόγο για την αντιμετώπισή τους.

Τριχοφυτία

Λειχήνας

Η τριχοφυτία είναι μία μόλυνση του δέρματος που προκαλείται από ένα μύκητα ο οποίος εμφανίζεται στις τρίχες, στο δέρμα ή στα νύχια. Ξεκινά ως ερεθισμός, λεπιδωτή κηλίδα ή οίδημα και όσο αναπτύσσεται δημιουργεί φαγούρα και μπορεί να πρηστεί και να κάνει φουσκάλα. Είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο, ή με την χρήση κοινών αντικειμένων (π.χ. πετσέτες). Οι περισσότερες μολύνσεις από τριχοφυτία αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιακές κρέμες που θα συστήσει ο δερματολόγος.

Πέμπτη νόσος (λοίμωξη από παρβοϊό)

Πέμπτη νόσος

Ονομάζεται έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα (οι άλλες είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά). Είναι η λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις και συνήθως προκαλείται από μία ομάδα ιών, γνωστοί και ως παρβοϊοί. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πέμπτης νόσου μοιάζει με «μάγουλο που το έχεις χαστουκίσει», αλλά μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα και στα άνω και κάτω άκρα, και σπανιότερα στον κορμό. Επίσης μπορεί να προκαλέσει λίγο πυρετό. Το εξάνθημα μπορεί να επιμείνει για δύο εβδομάδες, αλλά δεν χρειάζεται θεραπεία, παρά μόνο επάλειψη με μία καταπραϋντική κρέμα αν δημιουργεί κνησμό. Το παιδί δεν μεταδίδει τη νόσο όταν είναι παρόν το εξάνθημα.

Ανεμευλογιά

Ανεμοβλογιά

Παρόλο που ήταν πολύ συνηθισμένη όταν εμείς ήμασταν παιδιά, η νόσος δεν εμφανίζεται πολύ συχνά στα παιδιά σήμερα, γιατί υπάρχει το σχετικό εμβόλιο. Πρόκειται για μία ήπια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς και του έρπητα ζωστήρα. Προσβάλει κυρίως το δέρμα και το εσωτερικό (βλεννογόνο) του στόματος και του λαιμού. Αφού κυκλοφορήσει στο σώμα ο ιός έχει μία περίοδο επώασης επτά έως είκοσι μία ημερών. Το κύριο σύμπτωμα της ανεμευλογιάς είναι τα εξανθήματα με μικρές κόκκινες κηλίδες με υγρό που εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος. Μετά από μερικές ημέρες οι κηλίδες (σπυράκια) σκάνε ή ξεραίνονται και κάνουν κακάδι. Παράλληλα προκαλούν έντονη φαγούρα. Η θεραπεία γίνεται με εφαρμογή λοσιόν για την φαγούρα, ενώ αν τα εξανθήματα προκαλούν πόνο μπορεί να χορηγηθεί και παυσίπονο.

Έκζεμα

Έκζεμα

Πρόκειται για μία μεταδοτική μόλυνση που προκαλείται συνήθως από τα βακτήρια σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο και προκαλεί κόκκινες πληγές ή φουσκάλες που μπορεί να ανοίξουν, να «τρέξουν» και να εμφανίσουν μετά μία κιτρινο-καφέ κρούστα. Οι πληγές αυτές μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, όμως συνήθως τις βλέπουμε γύρω από το στόμα και τη μύτη. Το έκζεμα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα μέσω της στενής επαφής ή με την χρήση κοινών αντικειμένων (π.χ. πετσέτες και παιχνίδια), ενώ με το ξύσιμο μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές αλοιφές ή αντιβιοτικά χάπια.

Μυρμηκίες

Κονδυλώματα

Πρόκειται για μικρά ογκίδια στο δέρμα που προκαλούνται από επαφή με τον μολυσματικό ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και μεταφέρονται από άτομο σε άτομα ή με την χρήση κοινών αντικειμένων, με άτομο που έχει τον ιό. Συνήθως εμφανίζονται στα χέρια και στα δάκτυλα. Η εξάπλωσή τους αποφεύγεται με το να μην τα πειράζουμε, με την κάλυψή τους με γάζες και με το να μην δαγκώνουμε τα νύχια (ή τα πετσάκια των νυχιών). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα αυτά είναι άκακα, δεν πονάνε και φεύγουν μόνα τους. Αν, όμως, επιμείνουν υπάρχουν ειδικές θεραπείες (π.χ. κρυοπηξία), τις οποίες θα συστήσει μόνο ο δερματολόγος.

Ιδρώα (εξάνθημα θερμότητας)

Ιδρώα 

Αυτό συμβαίνει όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες μπλοκάρουν και τότε δημιουργούνται μικρά κόκκινα σπυράκια στο δέρμα, κυρίως στο κεφάλι, τον λαιμό και τους ώμους του βρέφους. Η αιτία είναι… οι γονείς, οι οποίοι ντύνουν τα μωρά με πολύ ζεστά ρούχα, όμως καμιά φορά τα βρέφη το παθαίνουν και από την υπερβολική ζέστη.

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Δερματίτιδα εξ'επαφής

Πρόκειται για μία φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από κάποιες ουσίες με τις οποίες έρχονται τα παιδιά σε επαφή, όπως τροφές, σαπούνι ή έλαια φυτών (π.χ. δηλητηριώδης κισσός, σουμάκι ή βελανιδιά). Το εξάνθημα συνήθως ξεκινά 48 ώρες μετά την έκθεση στην ουσία. Σε ήπια στάδια μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα στο δέρμα ή μικρά κόκκινα σπυράκια, αλλά σε πιο βαριά μορφή μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο, έντονη κοκκινίλα και μεγάλες φουσκάλες. Πάντως, κατά κανόνα η φλεγμονή φεύγει μόνη της μετά από μία με δύο εβδομάδες.

Νόσος Χεριού-Ποδιού-Στόματος

Νόσος Χεριού-Ποδιού-Στόματος

Πρόκειται για μία κοινή, μεταδοτική παιδική ασθένεια που ξεκινά με πυρετό και ακολουθείται από επίπονες πληγές στο στόμα και εξανθήματα με φουσκάλες (χωρίς φαγούρα) στα χέρια, τα πόδια και, καμιά φορά, τα οπίσθια. Εξαπλώνεται με τον βήχα, το φτάρνισμα αλλά και τις χρησιμοποιημένες πάνες, οπότε πλένεται καλά τα χέρια σας όταν αλλάζετε το παιδί με την συγκεκριμένη νόσο. Ο παιδίατρος θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσετε τη νόσο στο σπίτι, πάντως σίγουρα απαιτείται και η λήψη πολλών υγρών.

Ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

Το πρόβλημα αυτό προκαλεί ξηροδερμία, έντονη φαγούρα και εξάνθημα, ενώ πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους εκζέματος. Δεν είναι ακόμα σαφές το τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα, πάντως όσοι προσβάλλονται από αυτήν πιθανώς έχουν ιστορικό με αλλεργίες, άσθμα και ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας την ξεπερνούν ή την εμφανίζουν σε πολύ ήπιες μορφές.

Κνίδωση (Ουρτικάρια)

Κνίδωση

Η κνίδωση προκύπτει ως ερεθισμός ή εξάνθημα και ακολουθείται με φαγούρα ή ακόμα και αίσθημα καψίματος ή «τσιμπήματος». Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά ως μερικές μέρες. Η κνίδωση μπορεί να σηματοδοτεί σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στο πρόσωπο. Μπορεί να προκληθεί από λήψη φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη ή πενικιλίνη), από τροφές (π.χ. αυγά, ξηροί καρποί, οστρακοειδή), από υπερβολική ζέστη και από μολύνσεις, π.χ. λοίμωξη του φάρυγγα. Για να παύσει πρέπει να διακοπεί το αίτιο που την προκαλεί και να ληφθεί κάποιο αντισταμινικό –πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Οστρακιά

Οστρακιά

Η οστρακιά προκαλείται από την είσοδο στο στόμα, μέσω του λάρυγγα, ενός τύπου του βακτηρίου στρεπτόκοκκου, που προκαλεί αμυγδαλίτιδα. Αν δεν χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξίνη (ή δηλητήριο) που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί λοίμωξη. Μετά από 1 έως 7 ημέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα της οστρακιάς, τα οποία ποικίλλουν από άτομο σε άτομο (πυρετός, πρήξιμο αμυγδαλών, κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο του παιδιού, συχνά με κνησμό, και στην συνέχεια ξεφλούδισμα). Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει οστρακιά, απευθυνθείτε στον παιδίατρο που μπορεί να χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό.

Βρεφική ροδάνθη (έκτη νόσος)

Βρεφική ροδάνθη

Είναι μία ήπια, μεταδοτική ασθένεια, κοινή σε μωρά και νήπια, από 6 μηνών έως 2 ετών, και είναι πολύ σπάνια μετά τα 4 έτη. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με αναπνευστικές παθήσεις που ακολουθούνται από υψηλό πυρετό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις, για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια οι πυρετοί διακόπτονται αιφνίδια και εμφανίζεται εξάνθημα που αποτελείται από μικροσκοπικά ευκρινή σπυράκια, διάσπαρτα συνήθως στο κεφάλι και τον κορμό. Η ανάρρωση είναι γρήγορη, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Δείτε περισσότερα για τη βρεφική ροδάνθη εδώ

Πηγή: Webmd

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v