7 αντιπολεμικά παιδικά βιβλία με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

7 αντιπολεμικά παιδικά βιβλία με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Στο μυαλό των παιδιών ο πόλεμος όχι μόνο θα πρέπει να είναι κάτι κακό. Δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο η ιστορία της Ελλάδας που φροντίζει (με τις εθνικές επετείους) να τους τον γνωρίζει, αλλά και τα τραγικά γεγονότα του πιο πρόσφατου εμφύλιου πολέμου στη Συρία, οι επιπτώσεις του οποίου έγιναν τον τελευταίο χρόνο πλήρως αντιληπτές ακόμα και από τα πιο μικρά σε ηλικία Ελληνόπουλα. Φέτος, λοιπόν, και εν όψει της 28ης Οκτωβρίου, είναι ίσως περισσότερο επίκαιρο από ποτέ να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη μακαβριότητα του πολέμου –με λόγια, όμως, σωστά. Λόγια που να αφηγούνται μεν το παρελθόν και την ιστορία μας, να εξηγούν τον πόλεμο (με τις αιτίες και τα αποτελέσματά του), αλλά να εκθειάζουν τελικά την ειρήνη και την ελευθερία.

Καθώς τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά μπορεί να συμπεριλάβουν άχρηστα ιδεολογικά κλισέ (όπως ότι οι Έλληνες ήταν πάντα οι καλοί και οι ξένοι πάντα οι κακοί) και να οδηγήσουν σε επικίνδυνα συμπεράσματα (όπως, για παράδειγμα, ότι όποιος θυμώνει μπορεί να κάνει πόλεμο), ένα καλό παιδικό βιβλίο που να εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τις έννοιες «πόλεμος» και «ειρήνη», χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες (με ονόματα χρονολογίες κ.λ.π.) που τελικά δεν σημαίνουν κάτι για τα παιδιά, κρίνεται μάλλον απαραίτητο αυτές τις μέρες. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουν στο σχολείο.

«Η Φάλαινα που τρώει τον πόλεμο», Ευγένιος Τριβιζάς

(για παιδιά ηλικίας από 6 έως 8 ετών)



Με τον υπέροχο λυρισμό του και τις μοναδικές παραβολές του, το παραμύθι αυτό του Ευγένιου Τριβιζά έχει γίνει πλέον κλασικό και καυτηριάζει την έννοια του πολέμου με χιούμορ, μεταφέροντας μέσα από απολαυστικά τετράστιχα τα σημαντικά του νοήματα.

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», Άλκη Ζέη

(για παιδιά ηλικίας από 12 ετών)



«27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του.

Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω... έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;"»

Το συγκλονιστικό διήγημα της Άλκης Ζέη με το μότο «Πάντα μπροστά, για μια καινούργια ζωή» που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, αποτελεί ζωντανό απόσπασμα της ιστορίας μας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Το έπος του ‘40», Φίλιππος Μανδηλαράς

(για παιδιά νηπιαγωγείου)



Με απλά στιχάκια -και κάποιες πληροφορίες στο τέλος για καλύτερη κατανόηση των γεγονότων- αλλά και με χιουμοριστική εικονογράφηση, το βιβλίο απευθύνεται σε μικρές ηλικίες και σκοπό έχει να εγείρει στα παιδιά τον θαυμασμό για τους αγώνες των Ελλήνων την περίοδο εκείνη.

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο», Τζιάννι Ροντάρι

(για παιδιά από 6 ετών)

«Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί

Να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν τη γη

Και από το μεγάλο άχτι

Ως τις καμπάνες έριξαν στη μάχη

Μα αυτές χαρμόσυνα χτυπούσαν

Στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν.»

Ένα βιβλίο που με όμορφα και απλά λόγια, μιλά τελικά για την αξία της ειρήνης.

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;», Πέτρος Γαϊτάνος – Μαρία Κριεζή

(για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών)

Ένα εξαιρετικό παραμύθι, γραμμένο με απλά λόγια, που αξίζει να το διαβάσουν οι γονείς όσο και τα παιδιά, τα οποία -όπως θέλει να πει και ο «ποιητής»- είναι πάντα τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου.

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Ο μικρός στρατιώτης», Πάουλ Φέιρεπτ

(για παιδιά προσχολικής – σχολικής ηλικίας)



«Ο μικρός στρατιώτης, που γνώρισε τη φρίκη και τις καταστροφές του πολέμου, τις νύχτες μένει ξάγρυπνος και προσπαθεί να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά.»

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

«Ο εχθρός», Νταβίντε Καλί -  Σερζ Μπλοκ

(για παιδιά ηλικίας από 6 ετών)



«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Βλέπουμε ένα τοπίο που θα μπορούσε να είναι έρημος. Μέσα στην έρημο υπάρχουν δυο τρύπες. Μέσα στις τρύπες υπάρχουν δυο στρατιώτες. Είναι εχθροί.»

Μια εξαιρετική αντιπολεμική ιστορία για τους «κατασκευασμένους» εχθρούς που ποτέ δεν βλέπουμε, αλλά καλούμαστε να εξοντώσουμε σε έναν πόλεμο που δεν διαλέξαμε εμείς, και που βάζει τον αναγνώστη στη θέση του «άλλου», του «απέναντι».  

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v