Γιατί δεν μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης

Γιατί δεν μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια, που όμως αφήνει πολλά σημάδια στο σώμα μας. Ένα απ’ αυτά είναι τα παραπανίσια κιλά που μας ταλαιπωρούν καιρό αφού φέρουν στον κόσμο το μωρό μας. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες μας έχουμε προβληματιστεί για το τι φταίει και φαινόμαστε ακόμα σαν να είμαστε σε ενδιαφέρουσα ενώ έχουμε γεννήσει… Μήπως ξέρουμε ήδη τους λόγους αλλά δεν θέλουμε να τους παραδεχτούμε;

1. Ο θηλασμός είναι εξαντλητικός- και παχαίνει!

Χωρίς καμία διάθεση να θίξουμε τις μαμάδες που δεν έχουν θηλάσει, το να ταΐζεις ένα μωρό από το στήθος σου είναι μια διαδικασία κουραστική που απαιτεί εκτός των άλλων πολλή ενέργεια. Πού θα τη βρεις; Φυσικά στο φαγητό.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι γυναίκες προσέχετε και με το παραπάνω τη διατροφή σας για να θηλάσετε το μωράκι σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι ακόμα και τα υγιεινά φαγητά έχουν πολλές θερμίδες. Αν μάλιστα, δεν μετράτε τις μερίδες, νομίζοντας ότι καταναλώνετε «υγιεινά» φαγητά, δεν είναι δύσκολο να «χάσετε τη μπάλα». 

2. Επαναπαύεστε στις… φόρμες

Όλες οι μαμάδες με μικρά παιδιά έχουν ένα σωτήριο ρούχο στη ντουλάπα τους: την αγαπημένη τους φόρμα. Η παγίδα σ’ αυτή την περίπτωση είναι η εξής: η φόρμα είναι τόσο άνετη που θα σου «χωράει» πάντα, κι έτσι δεν χρειάζεται να προβληματιστείς για να χάσεις τα παραπανίσια κιλάκια στην περιφέρεια. Φανταστείτε να δοκιμάζατε το αγαπημένο σας στενό τζιν…

3. Το γυμναστήριο είναι πολυτέλεια

Με τις ανάγκες των παιδιών να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, χρήματα για γυμναστήριο δεν περισσεύουν. Αν θυμηθήκατε τις ετήσιες συνδρομές των γυμναστηρίων στα 40 ευρώ, σκεφτείτε ότι μ’ αυτά τα χρήματα μπορείτε να πάρετε άλλα δύο φορμάκια για το μωρό σας.

4. Εξάλλου, πόση γυμναστική να κάνεις σε μια μέρα;

Όταν έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου όλη μέρα και το μεγάλο του αδελφάκι που σε τραβάει από το πόδι, γυμνάζεις ταυτόχρονα και μπράτσα και γάμπες. Το ότι δεν φαίνεται είναι ένα άλλο θέμα. Αυτή η γυμναστική δεν είναι αρκετή για μια μέρα; Αν μπορέσετε να «ξεκλέψετε» έστω και ένα τέταρτο, δείτε πώς μπορείτε να γυμνάσετε όλο σας το σώμα σε δεκαπέντε μόνο λεπτά και εδώ πώς μπορείτε να πείτε «αντίο» στο λίπος που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της κοιλιάς. 

5. Τρώτε «εύκολο» φαγητό

Δεν εννοούμε ότι τρώτε συνέχεια σουβλάκια και πίτσες, αλλά ακόμα και αν τη «βγάζετε» με γρήγορα τοστάκια μέσα στη μέρα γιατί βολεύουν, οι υδατάνθρακες δεν είναι σύμμαχος των κιλών μας. Ούτε οι 4 κούπες καφέ με γάλα που πίνουμε για ν’ αντέξουμε την κούραση και τα ξενύχτια του μωρού, βοηθούν θερμιδικά. Για να πάρετε κάποιες νόστιμες αλλά θρεπτικές ιδέες, δείτε εδώ τι μπορείτε να τρώτε το βράδυ όταν το μωρό πέσει για ύπνο....

 6. Το άγχος της πρωτάρας μαμάς σας εμποδίζει να πείτε αντίο στα κιλά σας

Αποδεδειγμένα, το άγχος δεν βοηθά στην απώλεια κιλών αφού δεν επιτρέπει σε συγκεκριμένες ορμόνες να λειτουργήσουν σωστά. Αν είστε πρωτάρα μαμά, ξέρετε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο και αγχωτικό είναι να φροντίσεις το νεογέννητο μωρό σου- σκέψεις όπως «μην το χτυπήσω, μην το ξυπνήσω, μην γκρινιάξει» είναι ένα μόνιμο άγχος που δεν μας βοηθά να αδυνατίσουμε.

7. Δεν κοιμάστε!

Καμία μαμά με νεογέννητο μωρό δεν κοιμάται επαρκώς. Ακόμα και αν ένα βράδυ κοιμηθεί κάποιες ώρες παραπάνω απ’ το συνηθισμένο, αυτές θα διακόπτονται απότομα από το κλάμα του μωρού που πεινάει ή που πρέπει να του αλλάξει πάνα. Και πάλι η επιστήμη έρχεται να μας δικαιώσει: Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας και έτσι ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί… ρολόι όταν χρειάζεται να κάψει θερμίδες.

Όσο κι αν απογοητεύεστε τώρα από το σώμα σας , σκεφτείτε όλα όσα καταφέρατε μ’ αυτό: να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί και να θυμάστε ότι αυτό τα ξεπερνά όλα. Απολαύστε, λοιπόν, αυτή την «πρώτη» περίοδο της μητρότητας και χαρείτε το σώμα σας! Το άγχος για τα κιλά ας περιμένει λίγο…

 

v