Κοιμίζοντας το μωρό στο δωμάτιό μας μειώνουμε τον κίνδυνο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Κοιμίζοντας το μωρό στο δωμάτιό μας μειώνουμε τον κίνδυνο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Μεταξύ όλων των κινδύνων υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα βρέφος, το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι αυτό που πανικοβάλλει τους γονείς περισσότερο (αν δεν είστε ενήμεροι επί του θέματος, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε παλαιότερο άρθρο μας). Τώρα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων δημοσίευσε νέα έρευνα που λέει ότι κοιμίζοντας το μωρό στο δωμάτιό μας έως το πρώτο του έτους, μειώνουμε τον κίνδυνο του Σ.Ε.Β.Θ..

Σύμφωνα με την Α.Α.Π., το να μοιραζόμαστε το ίδιο δωμάτιο –αλλά όχι το ίδιο κρεβάτι!- με το μωρό για τους πρώτους έξι μήνες έως τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Σ.Ε.Β.Θ. κατά 50%!

Συνήθως το επικίνδυνο Σύνδρομο –ο αναπάντεχος, δηλαδή, θάνατος ενός κατά τα άλλα υγιούς μωρού- συμβαίνει κατά το πρώτο του έτος και, τις περισσότερες φορές, την ώρα που κοιμάται. Οι ειδικοί καταλήγουν, ότι έχοντας την κούνια του βρέφους κοντά στο κρεβάτι τους, οι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε κάποιο ανησυχητικό σημάδι.

Επί της ουσίας, δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι αυτό που οι περισσότερες μαμάδες κάνουν ενστικτωδώς: όταν ακούσουν οποιονδήποτε μυστήριο ήχο από την κούνια ή το ριλάξ, σηκώνουν το κεφάλι τους από το μαξιλάρι, ελέγχουν αν όλα πάνε καλά και μετά επιστρέφουν στον ύπνο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παιδίατροι ξεκάθαρα υπογραμμίζουν ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με ένα μωρό έως ενός έτους μπορεί να γίνει αιτία ασφυξίας και παροτρύνουν τους γονείς να τον αποφεύγουν!

Οι θάνατοι βρεφών από Σ.Α.Β.Θ. έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μιας και γονείς και ειδικοί είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα. Η επαγρύπνηση (σχεδόν κυριολεκτικά) σώζει ζωές.

Πηγή: cnn.com

v