Συνέντευξη με την Κάρμεν Ρουγγέρη: «Να βρίσκουν χρόνο οι γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους»

Συνέντευξη με την Κάρμεν Ρουγγέρη: «Να βρίσκουν χρόνο οι γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους»

Με αφορμή τις φετινές της παραστάσεις, τη «Ζωή και τους άθλους του Ηρακλή» στο Ίδρυμα Κακογιάννη και τον «Μαγικό Αυλό» στο θέατρο Κιβωτός, η σπουδαία σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά στο Mama365 για το παιδικό θέατρο, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, αλλά και τον ρόλο της ως γιαγιά.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τη θεματολογία των παραστάσεων που ανεβάζετε κάθε σεζόν; 

Αναζητώ τα έργα μου πάντα μέσα από την κλασσική λογοτεχνία, την μυθολογία, τον Όμηρο. Δεν είναι τυχαίο πιστεύω ότι για τα παιδιά τα έργα που ανεβάζω κάθε χρόνο έχουν κάτι να πουν, και ένα έργο που δεν έχει κάτι να πει δεν με ενδιαφέρει. 

Μιλήστε μας για τις φετινές σας παραστάσεις.

Φέτος έχουμε στο Ίδρυα Μιχάλης Κακογιάννης την Ζωή και τους άθλους του Ηρακλή, με σκοπό τα παιδιά να καταλάβουν και να μάθουν τη γέννηση του ήρωα , τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων (Πίνδαρος «V&VIΟλυμπιόνικοι Α΄& Β΄» και Λυσίας «Άπαντα ΙΙΙ»), το θάνατό του, τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο όπου θα απολαμβάνει όλες τις τιμές και θα ζήσει ανάμεσα στους δώδεκα θεούς, ίσος με αυτούς.

Και τον Μαγικό Αυλό στο θέατρο Κιβωτός, θέλοντας να γνωρίσω  στα παιδιά τον υπέροχο Μότσαρτ μέσα από ένα μουσικό παραμύθι, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια, γεμάτη χρώματα και φώς με την επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια και μια συναρπαστική πλοκή που είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Πολλοί γονείς παραπονιούνται για την υπερβολική πίεση που ασκείται στα παιδιά από το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε να αλλάξουν;

Πιστεύω πως σχεδόν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πρόβλημα που βέβαια δεν είμαι κατάλληλη να υποδείξω. Προσωπικά κάτι που θα ήθελα για την πρώτη Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο, είναι μια ολόκληρη μέρα της εβδομάδας αφιερωμένη στο σεβασμό της περιουσίας του κράτους αλλά και του διπλανού μας. Δεν μπορώ να δεχτώ τις μουτζούρες στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, στις ταμπέλες της τροχαίας. Στις ξένες χώρες στο νήπιο μαθαίνουν ότι το παγκάκι της γειτονιάς τους είναι πιο σημαντικό από τον καναπέ του σαλονιού τους. Επιπλέον, δυστυχώς σε αυτή την χώρα κανείς δεν τιμωρείται. 

Το να είσαι μαμά σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Το άγχος για να είναι μια μαμά σωστή σε όλα είναι τεράστιο. Τι θα συμβουλεύατε τις νέες μαμάδες; 

Να βρίσκουν χρόνο να μιλούν με τα παιδιά τους. Αυτό το «να μιλούν» περιέχει πολλές σημασίες. 

Τι έχουν ανάγκη τα παιδιά σήμερα περισσότερο από ποτέ;

Αυτό που θέλουν είναι διαχρονικό, αγάπη. Γονείς αγαπημένους ακόμα και αν είναι χωρισμένοι, διάλογο, ενδιαφέρον, στοργή και όρια. 

Πέρα από μαμά, είστε πλέον και γιαγιά. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού για τα παιδιά;

Μεγάλος ρόλος, χρειάζεται προσοχή. Η αγάπη δεν πρέπει να καπελώνει τα «πρέπει». 

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες περνούν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Εσείς, όμως, δεν σταματάτε να έχετε ενέργεια και καλή διάθεση. Ποιο είναι το μυστικό σας; Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς τους γονείς που θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδί τους, αλλά οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν και τι ρόλο μπορεί να παίξει το θέατρο σε αυτή την κατάσταση; 

Σίγουρα έχω ενέργεια και καλή διάθεση αλλά αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες που περνούν δύσκολές στιγμές. Το μυστικό μου είναι ότι πάντα ελπίζω για το καλύτερο και μέσα απο την δημιουργία και την επαφή με τα παιδιά παίρνω ενέργεια. Οι γονείς όλου του κόσμου ενστικτωδώς γνωρίζουν ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους και με την εσωτερική δύναμη αλλά και την δύναμη της αγάπης, μπορούν να υπερβαίνουν τις αντιξοότητες. Θα τους έλεγα, λοιπόν, ότι οι αξίες και  η αγάπη είναι εφαλτήριο για την σωστή διαπεδαγώγηση των παιδιών τους, ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Απο την άλλη, μακάρι να είχα ένα τσουβάλι χρήματα να τα μοιράζω για να απαλύνω τη στεναχώρια του κόσμου. Το θέατρο, κατά την άποψη μου, μπορεί να διδάξει, να μεταφέρει σε έναν κόσμο παραμυθένιο τα παιδιά και να τους δώσει χαρά.

 

*Η παράσταση «Ηρακλής, η ζωή και οι άθλοι του», ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:30. Μάθετε περισσότερα εδώ.

*Η παράσταση «Ο Μαγικός Αυλός», ανεβαίνει στο Θέατρο Κιβωτός, κάθε Κυριακή στις 11:15 και στις 15:00.

 

v