Πώς να κάνετε την πεθερά σας λίγο πιο χαρούμενη

Πώς να κάνετε την πεθερά σας λίγο πιο χαρούμενη

Υπάρχουν πεθερές και πεθερές. Κάποιες είναι καλόβολες, διακριτικές και γλυκούλες. Κάποιες είναι δυναμικές, παρεμβατικές και εγωκεντρικές. Κάποιες έχουν στοιχεία και από τις δύο αυτές κατηγορίες. Όλες, όμως, είναι μαμάδες. Τόσο μαμάδες όσο και η δική σας μαμά. Και άλλο τόσο μαμάδες όσο εσείς. Και ακόμα κι αν δεν τις διαλέξατε ως μέρος της ζωής σας, συνοδεύουν το «πακέτο» που πήρατε. Το δημιούργησαν, το ανάθρεψαν και το αγαπούν τόσο όσο εσείς. Έχετε, λοιπόν, ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς για να χτίσετε μαζί τους μία καλή σχέση που μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην οικογένειά σας.

Θυμίστε της πόσο σημαντική είναι στη ζωή σας

Ακόμα κι αν είναι πλέον μεγάλη σε ηλικία, έχει πολλά που μπορεί να σας προσφέρει και μάλιστα με όλη της την καρδιά. Κάθε φορά, λοιπόν, που παραπονιέται ότι δεν την υπολογίζει κανείς πια και η ζωή της δεν έχει νόημα, πείτε της πως δεν είναι καθόλου έτσι και δείξτε το με πράξεις. Καλείτε την στις σημαντικές στιγμές των παιδιών (σε σχολικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες) και ζητάτε της να τους λέει ιστορίες του μπαμπά από το παρελθόν, για να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Ζητάτε πού και πού τη γνώμη της

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να της δείξετε ότι την υπολογίζετε και ότι έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη ζωή της οικογένειάς σας. Μπορείτε, λοιπόν, να ζητήσετε τη γνώμη της για μία συνταγή ή για ένα ζήτημα που σας απασχολεί με τα παιδιά. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε πιστά αυτό που θα σας πει, αρκεί να της δείξετε ότι η φωνή της ακόμα ακούγεται.

Δείξτε της πόσο την αγαπούν τα εγγόνια της

Τα παιδιά συνήθως δυσκολεύονται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, ειδικά με ένα πρόσωπο που δεν βλέπουν καθημερινά. Θυμίστε τους, λοιπόν, πού και πού, να κάνουν μία ζωγραφιά ή να γράψουν μία κάρτα για την «άλλη» γιαγιά, την οποία να είστε σίγουρη ότι θα φυλάξει σαν θησαυρό!

Παραδεχτείτε ότι σε πολλά παράπονά της έχει δίκιο

Δεν της τηλεφωνείτε σχεδόν ποτέ –ενίοτε δεν το κάνει ούτε ο γιος της, δεν ζητάτε την βοήθειά της ακόμα και σε απλά πράγματα, όπως να σας ετοιμάσει μία πίτα για τα γενέθλια του παιδιού, δεν νοιαστήκατε να μάθετε πώς πήγαν οι εξετάσεις που έκανε (ή απλά το ξεχάσατε) και συχνά ο γιος της τής μιλά απότομα και δεν την υπερασπίζεται κανείς. Δεν έχει άδικο –το ξέρετε. Δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε και να της υποσχεθείτε ότι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε κάποια πράγματα. Μπείτε στη θέση της: Κάποτε ήταν κι αυτή μια μαμά, όπως εσείς, που φρόντιζε για όλους και για όλα. Τώρα έχει μπει στο περιθώριο.

Ενθαρρύνετε τον άντρα σας να παίρνει τα παιδιά και να την επισκέπτονται

Είναι Σάββατο πρωί και θέλετε να καθαρίσετε το σπίτι; Πείτε στον άντρα σας, αντί να πάει τα παιδιά στις κούνιες, να τα πάει στην γιαγιά τους, έστω για μία ώρα. Ας της προσφέρει και ένα κέικ και ας καθίσουν όλοι μαζί να το φάνε και να πουν τα νέα τους. Είναι βέβαιο ότι πέρα από τον ενθουσιασμό της, όλο και κάποια βοήθεια θα χρειάζεται από τον γιο της, την οποία δίσταζε να του ζητήσει τηλεφωνικά (π.χ. να της κατεβάσει μία τσάντα από το πατάρι ή να ρυθμίσει το κλιματιστικό ώστε να βγάζει ζέστη). Κάντε τη να νιώσει ότι τον έχει ακόμα κάπως κοντά της.

Να είστε εκεί στις σημαντικές μέρες

Μπορεί το να φάτε όλοι μαζί με τους παππούδες τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, να μην είναι ο ειδυλλιακός τρόπος για να περάσετε τις γιορτές, είναι όμως το μοναδικό δώρο που ονειρεύονται από εσάς ολόκληρο τον χρόνο. Μην τους στερείτε την χαρά να νιώθουν ότι ανήκουν ακόμα σε μια οικογένεια. Μην ξεχνάτε ότι δεν θα βρίσκονται κοντά σε εσάς και τα παιδιά σας για πάντα –θα έρθει η στιγμή που θα περνούν οι γιορτές χωρίς αυτούς. Θα έρθει, όμως, και η στιγμή που θα γίνετε και εσείς παππούδες. Δεν θα θέλετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να περνούν μαζί σας τις γιορτές; Πώς περιμένετε να το κάνουν, αν δεν τους δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα;

Δείξτε της πόσο αγαπάτε τον γιο της

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για μία μάνα από το να βλέπει το παιδί της ευτυχισμένο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση, όταν η μάνα αυτή γερνάει και δεν μπορεί να μεσολαβήσει πια στην ευτυχία του παιδιού της, από το να βλέπει ότι η γυναίκα που έχει ο γιος της στο πλευρό του όχι μόνο τον αγαπάει αληθινά, αλλά και τον στηρίζει, τον προσέχει, τον φροντίζει και του προσφέρει όσα χρειάζεται. Δεν λέμε ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός ρόλος μιας γυναίκας –να υπηρετεί από το πρωί μέχρι το βράδυ τον άντρα της. Λέμε, όμως, ότι είναι ένας καλός τρόπος για να κοιμάται κάθε βράδυ η πεθερά σας ήσυχη, με την σκέψη ότι ακόμα κι όταν φύγει από κοντά σας, ο γιος της είναι σε καλά χέρια. Ποια μαμά δεν το θέλει αυτό;

 

v