Πώς να νανουρίσω το μωρό

Πώς να νανουρίσω το μωρό

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα σας προτείνουν ειδικοί και βιβλία, προκειμένου να μάθετε στο μωρό σας να κοιμάται. Το ποια από αυτές είναι η καλύτερη, έχει να κάνει αποκλειστικά με εσάς και το μωρό σας. Οι περισσότερες πάντως συμφωνούν στο ότι το μωρό πρέπει να έχει μία καθημερινή ρουτίνα ως προς τις βασικές του ανάγκες –ένα σταθερό πρόγραμμα, δηλαδή, ως προς το πότε θα κάνει μπάνιο, πότε θα φάει και πότε θα κοιμηθεί. Η συστηματικότητα του προγράμματος έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ο εγκέφαλος του μωρού με τον καιρό μαθαίνει πότε έρχεται η ώρα για ύπνο και, μάλιστα, ανυπομονεί γι’αυτή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα τόσο απλά.

Αν έχετε ένα μωρό που, όσο πειθαρχημένο πρόγραμμα κι αν ακολουθεί, όση ηρεμία κι αν επικρατεί στο σπίτι, όσο καλά φαγωμένο κι αν είναι, συνεχίζει να δυσκολεύεται τρομερά να κοιμηθεί -ή να ξανακοιμηθεί, αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα- αυτό που χρειάζεστε είναι ένα αποτελεσματικό νανούρισμα. Έναν «κόλπο», δηλαδή, που να πιάνει κάθε φορά που έρχεται η ώρα του ύπνου. Σας έχουμε έξι –κάποια κλασικά και κάποια ίσως λίγο ακραία. Δοκιμασμένα, όμως, όλα με πάσα επιτυχία!

Αγκαλιά και κούνημα

Ο πλέον κλασικός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκοιμηθεί είναι το λίκνισμα στην αγκαλιά σας. Είμαστε βέβαιοι ότι το εφαρμόζετε σχεδόν κάθε φορά, τόσο πριν τον βραδινό όσο και στους ενδιαμέσους ύπνους μέσα στη μέρα. Είμαστε βέβαιοι, επίσης, ότι έχετε τόσο πολύ συνηθίσει σε αυτό το λίκνισμα που δεν αποκλείεται να το κάνετε και χωρίς το μωρό, σε άσχετες στιγμές σας, π.χ. ενώ διαλέγετε δημητριακά στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Οφείλετε να παραδεχτείτε ότι είναι αποτελεσματικό –μπορεί να σας παίρνει έως και μισή ώρα για να τα καταφέρετε, αλλά τα καταφέρνετε. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αφενός κοντεύουν να σας «πέσουν» τα χέρια, αφετέρου ότι ο χρόνος δεν περισσεύει. Μια καλή συμβουλή για να κάνετε το συγκεκριμένο νανούρισμα λίγο πιο εύκολο, είναι να βάλετε το μωρό σε ένα sling ή ένα wrap, ώστε να το έχετε πάνω σας, νανουρίζοντάς το αλλά και κάνοντας παράλληλα δουλειές.

Οι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι τα μωρά που περνούν πολλές ώρες στον μάρσιπο, σχεδόν αγκαλιά με τη μαμά τους, είναι πιο γαλήνια και κοιμούνται καλύτερα (και πιο εύκολα) τη νύχτα.

Νανούρισμα

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό σας έχει ανάγκη αποκλειστικά και μόνο εσάς. Το χάδι σας, την αγκαλιά σας, το γάλα σας, αλλά και… τον ήχο της φωνής σας. Η φωνή σας, μάλιστα, είναι από όλα αυτά το μόνο κοινό στοιχείο της ζωής του μέσα και έξω από την κοιλιά σας. Είναι αυτή που αναγνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, άρα αυτή που το κάνει να νιώθει περισσότερη ασφάλεια και ηρεμία. Ένα γλυκό νανούρισμα από τα χείλη σας, λοιπόν, είναι πιθανότατα το μυστικό για να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκοιμηθεί. Κι αν δεν ξέρετε πολλά νανουρίσματα, μη νιώθετε άσχημα. Συχνά αρκεί έστω το μουρμουρητό σας. Αν πάλι θέλετε να μάθετε κάποια γλυκά τραγουδάκια, έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα εδώ και εδώ.

Ο ιδανικός ήχος

Αντίστοιχα, για λόγους που επίσης σχετίζονται με τις συνήθειες του μωρού στην κοιλιά, ορισμένοι απρόσμενοι ήχοι λειτουργούν εξίσου… νανουριστικά. Η "βαβούρα" της ηλεκτρικής σκούπας, του απορροφητήρα της κουζίνας ή του σεσουάρ των μαλλιών μπορεί να έχουν την ιδιότητα να κοιμίζουν κάποια μωρά, ωστόσο καθώς η ακοή τους είναι ευαίσθητη φροντίστε οι ήχοι αυτοί να είναι σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή ένταση. Για άλλα μωρά, πάλι, ο ιδανικός ήχος για ύπνο είναι… η παντελής έλλειψη αυτού.

Το μαγικό χάδι

Για πολλά μωρά ο Μορφέας έρχεται με τη μορφή ενός συγκεκριμένου, ρυθμικού χαδιού. Για κάποια μωρά αυτό είναι το θώπευμα της πλάτης, για κάποια άλλα του κεφαλιού, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα που νανουρίζονται όταν τους χαϊδεύεις το χεράκι, και δη την παλάμη. Ένας μπαμπάς, επίσης, βρήκε τον παρακάτω πρωτότυπο τρόπο για να νανουρίζει το μωρό του, με το «χάδι» ενός χαρτομάντιλου:

Κούνια-ριλάξ

Στο εμπόριο θα βρείτε αμέτρητα ριλάξ που έχουν την ιδιότητα να κουνιούνται ρυθμικά, με αποτέλεσμα να αποκοιμίζουν το μωρό σε λίγα μόνο λεπτά. Τελευταία, μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει και το λεγόμενο MamaRoo, στο όνομα του οποίου εκατοντάδες μαμάδες πίνουν νερό. Ο λόγος είναι ότι το ριλάξ αυτό έχει την ιδιότητα να κουνάει το μωρό με φυσικό τρόπο, σχεδόν όπως το κουνάτε εσείς όταν το νανουρίζεται. Η τιμή του, βέβαια, είναι τσουχτερή (περίπου 345 ευρώ), αλλά για κάποιους γονείς που έχουν πλέον εξαντληθεί από την αϋπνία μπορεί να αποτελεί ύστατη λύση. Κατά τα άλλα, στο εμπόριο θα βρείτε πολλά ακόμα λικνιζόμενα ριλάξ, στο ένα τρίτο της τιμής του MamaRoo, τα οποία μπορεί να κάνουν εξίσου καλή «δουλειά».

Βόλτα με το αμάξι

Για κάποιους γονείς που φτάνουν στα όρια της εξάντλησης και της υπομονής τους, η λύση είναι μία: Μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Τα 9 στα 10 μωρά με υπερένταση θα κοιμηθούν στο αυτοκίνητο και μάλιστα για αρκετή ώρα. Από αυτά, τα περισσότερα θα συνεχίσουν να κοιμούνται και μετά τη βόλτα, ειδικά αν παραμείνουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για να νανουρίζετε το μωρό σας –εξάλλου, ο ύπνος στο κάθισμα του αυτοκινήτου δεν συνιστάται για πολλές ώρες από τους παιδιάτρους. Είναι, όμως, μία προσωρινή λύση για γονείς που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης –και αν έχετε υπάρξει τέτοιοι γονείς, ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v