Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι τώρα που κλείνουν τα σχολεία!

Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι τώρα που κλείνουν τα σχολεία!

Πώς και πώς περιμένουν τα παιδιά τις διακοπές των Χριστουγέννων για να ξεκουραστούν, να παίξουν και να περάσουν επιτέλους αρκετό χρόνο μαζί μας. Όσος είναι, όμως, ο δικός τους ενθουσιασμός για τις μέρες χαράς που πλησιάζουν, άλλο τόσος είναι και ο δικός μας προβληματισμός για το τι θα κάνουν όλη μέρα στο σπίτι και πώς θα γεμίσουν τον χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά. Δείτε παρακάτω μερικές ευφάνταστες ιδέες, ώστε να περάσουν τα μικρά σας τις πιο ανέμελες μέρες τους: Να παίξουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν τα αγαπημένα τους παιδικά, αλλά και να διαβάσουν υπέροχα χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Πρωινό στον καναπέ με τα αγαπημένα τους παιδικά

Διακοπές για τα παιδιά σημαίνει τα ματάκια να «ξυπνούν» πριν από τα αυτάκια, αφού τα ξυπνητήρια έχουν πλέον κλείσει. Σημαίνει χουζούρι και αγκαλιές στο κρεβάτι, χωρίς να πιέζει πια ο χρόνος. Σημαίνει κουβερτούλα στον καναπέ, ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα με κακάο και τα αγαπημένα παιδικά στην τηλεόραση. Υπάρχει πιο γλυκό πρωινό ξύπνημα;

Στο κανάλι Novalifε, τα παιδιά προσχολικής ή και σχολικής ηλικίας περιμένει ένα ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα που θα εγκρίνετε και εσείς, με τις πιο δημοφιλείς ξένες σειρές μεταγλωττισμένες στα ελληνικά. Οι μικροί τηλεθεατές θα απολαύσουν, λοιπόν, τα «Caillou – Ο μπόμπιρας» (φωτο), «King» και «Gerald Mc Boing Boing», στα οποία πρωταγωνιστούν ήρωες με θετικές αξίες και συμπεριφορές. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά περιμένουν, μεταξύ άλλων, οι «Sonic Underground» και «Σαμπρίνα: Η μικρή μάγισσα» που υπόσχονται να κορυφώσουν την περιπέτεια. Οι ώρες προβολής για την περίοδο των γιορτών είναι: Σαββατοκύριακο: 07.30 -10.00, καθημερινές: 07.30-09.30.

Ειδικά τις γιορτινές μέρες στα παιδικά κανάλια της Nova θα προβάλλονται επίσης αξιόλογες παιδικές θεατρικές παραστάσεις, όπως οι «Χάνσελ και Γκρέτελ: Tο Μυστικό του Σοκολατόδεντρου», «Το Σπάταλο Tερατάκι» και «H Μάγια στην Ονειροχώρα» στις 25/12, 31/12 και 1/1 αντίστοιχα, στις 10:00.

Χριστουγεννιάτικα βιβλία με εκπαιδευτικές δραστηριότητες

 

Μπορεί ένα βιβλίο να μην είναι ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του ένα παιδί όταν σκέφτεται διακοπές, όμως με τα παρακάτω είναι σίγουρο ότι θα «κολλήσει». Αναζητήστε στα βιβλιοπωλεία τις νέες χριστουγεννιάτικες εκδόσεις που συνδυάζουν εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά και διασκεδαστικές γιορτινές ιστορίες. Παραμύθια με υπέροχη εικονογράφηση, πολύχρωμες σελίδες με αυτοκόλλητα και ασκήσεις επανάληψης των σχολικών μαθημάτων, ζωγραφική και λύσεις μυστηρίων ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες νέων τίτλων όπως οι: «Χρωματίζω κάρτες και φακέλους», «Ο Χριστουγεννόσαυρος», «100 Παραθυράκια γνώσης - Χαρούμενη Πρωτοχρονιά» και «Φανταστικές Ιστορίες - Ήρθαν τα Χριστούγεννα».

Σπιτικά παιχνίδια που θα τα ξετρελάνουν

Η ώρα για να λάβουν τα καινούργια τους παιχνίδια πλησιάζει, όμως μέχρι τότε δείξτε τους πώς μπορούν να διασκεδάσουν με αυτοσχέδια παιχνίδια που θα εξάψουν τη φαντασία τους! Προτείνετε τα εξής:

«Βελάκια» με μπατονέτες



Δέκα πλαστικά ποτήρια για πάρτι, χοντρά καλαμάκια και μπατονέτες είναι τα υλικά που χρειάζονται για να επιδοθούν τα παιδιά σε έναν «αγώνα» που θυμίζει «βελάκια». Τοποθετήστε τα ποτήρια το ένα πάνω στο άλλο, όπως στην εικόνα, και πείτε στα παιδιά ότι πρέπει να γκρεμίσουν αυτόν τον «πύργο» στοχεύοντας σωστά με το καλαμάκι και φυσώντας δυνατά τη μπατονέτα που θα έχουν βάλει μέσα. Νικητής θα είναι αυτός που θα ρίξει τα περισσότερα ποτήρια.

(πηγή: kidsactivitiesblog.com)

Κινητικό παιχνίδι με τουβλάκια



Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστούν τρεις κύβοι από χαρτόνι, στην κάθε πλευρά του οποίου θα πρέπει να γράψετε από μία «εντολή» και ένα χρονικό διάστημα. Για να φτιάξετε πανεύκολα τον κάθε κύβο, εκτυπώστε σε χαρτί τα σχέδια που θα βρείτε εδώ.

Αν τα παιδιά ξέρουν να διαβάζουν, γράψτε σε κάθε πλευρά τις οδηγίες στα ελληνικά. Έτσι στον πρώτο κύβο γράψτε τις εξής 6 οδηγίες: ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΒΟΥΡΑ, ΓΕΦΥΡΑ, SUPER MAN, ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΒΑΤΡΑΧΟΥ, ΣΑΝΙΔΑ, ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ.

Στην κάθε πλευρά του δεύτερου κύβου γράψτε: ΚΥΚΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΠΟΥΛΙΟΥ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ, ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΛΑΓΟΥ, ΒΑΔΙΣΜΑ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥ, ΧΟΡΟΣ.

Και στην κάθε πλευρά του τρίτου κύβου γράψτε τα δευτερόλεπτα στα ελληνικά.



Όταν οι κύβοι κοπούν και κολληθούν και είναι πλέον έτοιμοι, πείτε στα παιδιά ότι θα τους ρίχνουν ως ζάρια και θα ακολουθούν τις οδηγίες που θα λέει η πάνω πλευρά των τριών κύβων, για παράδειγμα: «Κάνε ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΒΟΥΡΑ με ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΠΟΥΛΙΟΥ για 45 δευτερόλεπτα.

(πηγή: iheartnaptime.net)

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Τα παιδιά λατρεύουν τις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, ειδικά αν πρόκειται να αξιοποιηθούν διακοσμώντας κάποιον τοίχο στο σπίτι. Αυτός ο φοβερός Άγιος Βασίλης είναι ιδανικός όχι μόνο για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικό χρόνο κατασκευάζοντάς τον, αλλά και για να τον χρησιμοποιήσουν ως μίνι-ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, καθώς σε κάθε κύλινδρο που θα κρέμεται από τα «μούσια» μπορούν να γράψουν γιορτινές ευχές ή μία ημερομηνία μέχρι το τέλος του χρόνου και να την κόβουν όταν θα περνά.

Για να τον φτιάξουν θα χρειαστούν:



-Ένα λευκό χάρτινο πιάτο.

-Μπογιά σε ροζ-ροδακινί χρώμα (για το δέρμα).

-Ένα λευκό και ένα κόκκινο φύλλο χοντρού χαρτιού για χειροτεχνίες.

-Μία λευκή κόλλα χαρτιού.

-Βαμβάκι (ιδανικά σε μορφή που θυμίζει μπαλίτσες).

-Συρραπτικό.

-Ψαλίδι.

-Μάτια για χειροτεχνίες.

-Ένα κόκκινο στρογγυλό κομμάτι χαρτιού για τη μύτη.

-Ισχυρή κόλλα (ιδανικά σιλικόνης).

Δείτε στις εικόνες πώς θα σχηματιστεί ο Άγιος Βασίλης:



Ξεκινήστε βάφοντας το πρόσωπο και τοποθετώντας τις χάρτινες ροδέλες. Για να σταθεροποιήσετε τις πρώτες χρησιμοποιήστε συρραπτικές και για τις υπόλοιπες απλή κόλλα.

Στη συνέχεια θα μπουν οι λεπτομέρειες του προσώπου, τα μαλλιά από βαμβάκι και ο σκούφος. Ο Άγιος Βασίλης σας μπορεί να κρεμαστεί με ένα σχοινάκι σε κάποια πόρτα ή σε έναν τοίχο της κουζίνας! Δεν είναι υπέροχος;

(πηγή: iheartcraftythings.com)

Θέλετε ακόμα περισσότερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές; Δείτε εδώ και εδώ.

v