10 tips οργάνωσης πριν πατήσετε «off»

10 tips οργάνωσης πριν πατήσετε «off»

Οι τελευταίες μέρες στο γραφείο πριν από τις διακοπές είναι συνήθως εφιαλτικές. Πρέπει να «κλείσουν» projects, να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες, να ενημερωθούν συναδέλφοι και συνεργάτες και να προετοιμαστεί το έδαφος για να μην... πνιγούμε στην επιστροφή. Πώς γίνονται, όμως, όλα αυτά όταν το μυαλό ήδη κολυμπά σε γαλαζοπράσινες ακτές;

Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε τάξη τις υποχρεώσεις και να φύγετε χωρίς να κουβαλήσετε το άγχος στην παραλία.

Ενημερώστε εγκαίρως

Όταν καταλήξετε στις ακριβείς ημερομηνίες κατά τις οποίες θα λείπετε από το γραφείο για διακοπές, ενημερώστε άμεσα το αφεντικό και τους συναδέλφους σας, προκειμένου να κατανεμηθεί η δουλειά σας ή να βρεθεί κάποιο άτομο που θα σας αντικαταστήσει.

Μοιράστε τις δουλειές

Πιθανώς να υπάρχουν δικές σας δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν όταν εσείς θα απουσιάζετε. Ζητήστε από κάποιον/-α συνάδελφο να τις αναλάβει (αν είναι πολλές, κατανέμετε τις δουλειές αυτές και σε άλλους συναδέλφους). Εννοείτε ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο όταν θα λείπουν εκείνοι σε διακοπές.

Βάλτε προτεραιότητες

Το ιδανικό είναι να έχετε ολοκληρώσει κάθε project ή σημαντική εργασία μέχρι να φύγετε για διακοπές. Αν, όμως, δεν έχετε προλάβει και το deadline του project θα ισχύει και μετά τις διακοπές σας, μην βιαστείτε να το κάνετε. Δώστε προτεραιότητα στις δουλειές που πρέπει να γίνουν άμεσα και βάλτε το στα υπ’ όψιν για όταν θα επιστρέψετε.

Κάντε λίστα

Λίγο πριν κλείσετε τον υπολογιστή για το επόμενο διάστημα, κάντε μία αναλυτική λίστα που θα περιλαμβάνει όλες τις δουλειές που θα πρέπει να γίνουν όταν επιστρέψετε από τις διακοπές. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να σκέφτεστε όσα πρέπει να κάνετε τη στιγμή που λιάζεστε κάτω από τον καυτό ήλιο, ούτε θα ανησυχείτε μην τυχόν ξεχάσετε κάποια σημαντική υποχρέωση. Όλα θα είναι στην λίστα, η οποία θα περιμένει υπομονετικά στον υπολογιστή σας.

Να είστε ημι-διαθέσιμη

Δώστε μόνο σε συγκεκριμένους συναδέλφους και στον εργοδότη σας τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας σας, για να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης – τονίστε το «ανάγκης». Αν φοβάστε ότι το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να μην πιάνει εκεί που θα είστε, δώστε ένα σταθερό, π.χ. του ξενοδοχείου στο οποίο θα μένετε.

Δώστε χρήσιμα tips

Κάντε τη ζωή των συναδέλφων που θα σας αντικαταστήσουν στο γραφείο πιο εύκολη, δίνοντάς τους χρήσιμα tips σχετικά με τις δουλειές σας (π.χ. ο Χ συνεργάτης είναι πάντα στο γραφείο του μετά τις 9.00 ή τον τηλεφωνικό αριθμό του Υ προμηθευτή, σε περίπτωση που δεν απαντά στα emails).

Υπερωρίες (αν χρειάζεται)

Αν είστε πνιγμένη στην δουλειά, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγες παραπάνω ώρες στο γραφείο μερικές ημέρες πριν φύγετε για διακοπές, προκειμένου να ολοκληρώσετε όλα αυτά που μπορεί να σας αγχώσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε λιγότερη δουλειά, όταν θα επιστρέψετε πάλι στο γραφείο.

Ενεργοποιήστε την «απάντηση διακοπών»

Ενεργοποιήστε στο email σας το αυτόματο μήνυμα «απάντησης διακοπών», που θα λαμβάνουν οι εξωτερικοί σας συνεργάτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι λείπετε. Αν έχετε τηλεφωνητή, φροντίστε να αλλάξετε το μήνυμα, ώστε να αναφέρει ότι είστε εκτός γραφείου.

Τακτοποιήστε

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να επιστρέφετε χαρούμενη και ξεκούραστη από τις διακοπές σας και να αντικρίζετε έναγραφείο... πολιορκημένο με στοίβες από χαρτιά και σημειώσεις που σας είναι πλέον εντελώς άχρηστα. Φροντίστε, λοιπόν, να αφήσετε την επιφάνεια εργασίας σας καθαρή και τακτοποιημένη πριν φύγετε. Οι σημαντικοί φάκελοι ή τα έγγραφα θα πρέπει να είναι σε προσβάσιμο σημείο, σε περίπτωση που τα χρειαστούν οι συνάδελφοί σας όσο θα λείπετε.

Προγραμματίστε

Αποφύγετε να προγραμματίσετε όλα τα ραντεβού και τα επαγγελματικά τηλεφωνήματα για την πρώτη ημέρα της επιστροφής στο γραφείο. Προγραμματίστε, όμως, ένα μισάωρο «ραντεβού» με το άτομο που θα σας καλύψει όσο θα λείπετε, για να σας ενημερώσει για όλα όσα πιθανώς χάσατε. Και αφιερώστε την πρώτη ημέρα της επιστροφής σας στην προσαρμογή (και στο «πέρασμα» φωτογραφιών από τις διακοπές, από την ψηφιακή στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή).

Καλές διακοπές!

Πηγή: Workingmother

 

v