Τι πρέπει να μπορεί να κάνει ένα μωρό 6 μηνών

Τι πρέπει να μπορεί να κάνει ένα μωρό 6 μηνών

Οι 6 μήνες είναι ένα κομβικό στάδιο στη ζωή του μωρού σας, γιατί πρόκειται για την ηλικία που σηματοδοτούνται μεγάλες αλλαγές τόσο στην κινητικότητα, όσο και στην αντίληψή του. Δείτε, λοιπόν, τι είναι φυσιολογικό να κάνει ή να μην κάνει το μωρό σας στους 6 μήνες και πώς να το βοηθήσετε να ενισχύσει τις ικανότητές του.

Οι αισθήσεις του μωρού σας στους 6 μήνες

Αφή

Τα μωρά αυτής της ηλικίας ενθουσιάζονται κάθε φορά που αγγίζουν μια νέα υφή: το να νιώθουν το νερό να κυλά στα δάχτυλά τους, να σφίγγουν μια μπάλα από χαρτί ή να περνούν το χέρι τους πάνω από γρασίδι τα ευχαριστεί ιδιαίτερα και διεγείρει την περιέργειά τους. Ενθαρρύνετε το μωρό σας στις νέες αυτές ανακαλύψεις, δίνοντάς του διαφορετικά αντικείμενα να ακουμπά και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του.

Όραση

Μέχρι πρότινος την προσοχή του μωρού σας κέρδιζαν οι έντονες κινήσεις γύρω του και τα ζωηρά χρώματα. Από τους 6 μήνες και μετά αρχίζει, όμως, να δίνει σημασία και στις λεπτομέρειες, π.χ. τα σκουλαρίκια σας, τα σχέδια της μπλούζας σας, τη μύτη στο αρκουδάκι του. Και αφού τα κοιτάξει όλα αυτά προσεκτικά, θα αρχίσει και να τα ακουμπά ή να τα αρπάζει με την παλάμη του (δεν μπορεί ακόμα να πιάσει κάτι με ακροδάχτυλά του).

Οι μηχανικές κινήσεις του μωρού σας

Λόγος

Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του λόγου του, να μιλάτε συχνά στο μωρό σας. Όσο άσκοπο κι αν σας φαίνεται, αφού ακόμα δεν μπορεί να σας απαντήσει, προσπαθήστε να του περιγράφετε κάθε φορά τι κάνετε –αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενθαρρύνετε την δική του ομιλία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μετράτε τα σκαλοπάτια κάθε φορά που τα ανεβαίνετε, να δείχνετε αντικείμενα γύρω του και να τα ονομάζετε. Το μυστικό είναι η επανάληψη, γιατί έτσι αποθηκεύονται οι πληροφορίες στο μυαλό του μωρού σας και πολύ σύντομα θα καταλαβαίνει καλά τι εννοείτε, όταν του λέτε κάτι και θα αρχίσει να αντιδρά σε αυτό.

Κίνηση

Πολλά μωρά αρχίζουν σε αυτή την ηλικία να περιστρέφονται, κάποια να κάνουν τις πρώτες προσπάθειες για μπουσούλημα (σέρνονται περισσότερο παρά μπουσουλούν), ενώ κάποια άλλα πρωτοδοκιμάζουν να καθίσουν για μερικά δευτερόλεπτα. Όποια κινητική έκφραση κι αν επιλέξει το μωρό σας είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Ωστόσο, λάβετε υπ’όψιν πως όσο περισσότερο χρόνο περνά το μωρό σας μπρούμυτα, στην κοιλίτσα του, τόσο πιο πολύ θα δυναμώσουν τα χέρια, η μέση και τα πόδια του και θα του είναι πιο εύκολο σταδιακά να κινηθεί. Κάποια μωρά θα δοκιμάσουν ακόμα και να σταθούν (με υποβοήθηση) στους 6 μήνες, άλλα δεν θα είναι πολύ κινητικά μέχρι να γίνουν 10 μηνών, ενώ άλλα δεν θα μπουσουλήσουν καν και απλά κάποια μέρα θα σηκωθούν και θα επιχειρήσουν να περπατήσουν.

Τι άλλο αλλάζει στους 6 μήνες;

Απογαλακτισμός

Κάποιες μαμάδες μπορεί στους 6 μήνες να αρχίσουν να διακόπτουν τον θηλασμό, με σκοπό να αρχίσει το μωρό τους να τρέφεται με γάλα φόρμουλας, καθώς και με στέρεες τροφές. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στην ζωή του μωρού σας, καθώς αρχίζει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, υφές και χρώματα τροφών. Είναι, επίσης, ένα νέο στάδιο στον μεταξύ σας δεσμό, καθώς πειραματίζεστε μαζί σε όλη αυτή την διαδικασία.

Ποιος είναι αυτός ο ξένος;

Για πρώτη φορά τώρα μπορεί το μωρό σας να αρχίσει να αγχώνεται βλέποντας νέα πρόσωπα και να αποστρέφει το βλέμμα του όταν κάποιος ξένος το πλησιάζει. Είναι καλό να διατηρήσετε την κοινωνικότητά του, φέρνοντάς το σε επαφή με άλλα μωρά φίλων σας.

Ξέρει τι το περιμένει…

Στους 6 μήνες το μωρό σας έχει πλέον αποκτήσει κάποιες συνήθειες και έχει μάθει πώς εξελίσσεται μια κατάσταση. Μπορεί, π.χ. να σας βλέπει να ετοιμάζετε το μπανάκι του και να καταλαβαίνει πως έρχεται η ώρα του μπάνιου. Μπορεί, επίσης, να σας ακούει να λέτε ένα γνωστό του τραγουδάκι και, αν σταματήσετε απότομα, να ξέρει πώς συνεχίζει η μελωδία.

Πώς να ενισχύσετε τις ικανότητες του μωρού σας στους 6 μήνες

-Τα μωρά αυτής της ηλικίας λατρεύουν τους ήχους των ζώων και αρχίζουν κάπως να καταλαβαίνουν, ότι το κάθε ζώο κάνει διαφορετικό ήχο. Μπορείτε, λοιπόν, να του δείχνετε εικόνες με ζωάκια και να κάνετε εσείς τον ήχο του καθενός.

-Το μωρό σας χρειάζεται διέγερση των αισθήσεων του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του κουνάτε παιχνίδια και να κάνετε ήχους ζώων όλη την ημέρα! Έχει ανάγκη και από τις ήσυχες στιγμές του, κατά τις οποίες να μπορεί να παίζει μόνο του, ήσυχο και απερίσπαστο. Δώστε του αυτόν τον χρόνο, για να συνηθίσει και αργότερα, μεγαλώνοντας.

-Στο μωρό σας, επίσης, μπορεί να αρέσει η επανάληψη μιας συγκεκριμένης συλλαβής (π.χ. μπα-μπα-μπα) ή κάποιου άλλου ήχου. Μπορεί, επίσης, να προφέρει πιο σύνθετους ήχους ή να αρχίσει να φωνάζει, για να δοκιμάζει τη φωνή του. Μην το εμποδίσετε. Όλα είναι φυσιολογικά και καλοδεχούμενα.

-Τα πρώτα απλά παιχνιδάκια μπορούν ίσως τώρα να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους, π.χ. κάποιοι κύβοι που να προσπαθεί να βάλει τον έναν πάνω στον άλλον ή το να χτυπά μεταξύ τους πλαστικά αντικείμενα. Ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μωρό σε αυτό το στάδιο και τα απλά αυτά παιχνίδια είναι ιδανικά για να το βοηθήσετε στην εξάσκηση.

Πηγή: bounty.com

v