Δίδυμα και θηλασμός: Μια σκυταλοδρομία για τρεις

Δίδυμα και θηλασμός: Μια σκυταλοδρομία για τρεις

Με περισσή λύπη μου, διαβάζω τα σχόλια κάποιων φανατικά υπέρμαχων του μητρικού θηλασμού να λένε ότι τα παιδάκια είναι φτιαγμένα για να πίνουν μητρικό γάλα, ενώ το γάλα φόρμουλας είναι για τα μοσχαράκια. Νιώθω πως ο στόχος τους είναι μάλλον να σε κάνουν να νιώσεις ντροπή που έδωσες ξένο γάλα στα παιδιά σου, παρά να τονίσουν την πραγματική σημασία του θηλασμού.

Ως μαμά διδύμων, που έχω θηλάσει 6 μήνες, αλλά δε νιώθω κάποια ιδιαίτερη περηφάνια για αυτό, θα σταθώ μόνο στο θέμα του θηλασμού των διδύμων και συγκεκριμένα στην προσωπική μου άποψη πως οι μαμάδες διδύμων, έχουν ένα «ελαφρυντικό» παραπάνω, αν τελικά δεν τα καταφέρουν με το θηλασμό!

Πρώτα απ’όλα, το γάλα που βγάζει μια γυναίκα πολλές φορές δε φτάνει για να ταΐσει 2 μωρά, ειδικά όταν είναι και φαγανά! Αναγκαστικά, από το μαιευτήριο κιόλας έδωσα συμπλήρωμα ξένου μιας και τα δίδυμα γεννιούνται συνήθως με λιγότερο βάρος, το οποίο πρέπει να αυξήσουν. Δεν ντρέπομαι για αυτό!

Δεύτερον, στο σπίτι πια, το να θηλάζεις 2 μωρά σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας είσαι με ένα μωρό στην αγκαλιά! Εκτός από τις φορές που θήλασα τα μωρά μου ταυτόχρονα, όλες τις άλλες, θήλαζα το ένα, ενώ το άλλο δίπλα μου σπάραζε! Όσο για θήλαστρο, ούτε λόγος. Δεν προλάβαινε να γεμίσει το στήθος μου και έφτανε η ώρα για το επόμενο τάισμα. Όταν το ένα θήλαζε, στο άλλο έδινα ξένο γάλα. Ούτε για αυτό ντρέπομαι!

Τρίτον, στις ελάχιστες βόλτες που βγήκαμε όσο κράτησε ο θηλασμός, δε μπορούσα να θηλάσω ταυτόχρονα και τα δύο! Ωραία όλα αυτά για το δικαίωμα στο δημόσιο θηλασμό, αλλά εμένα προσωπικά δε μου άρεσε καθόλου να κάθομαι σε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο με 2 μωρά να θηλάζουν ταυτόχρονα! Άσε που πρακτικά δεν γίνεται ταυτόχρονος θηλασμός χωρίς τα μαξιλάρια σου ή την πολυθρόνα σου ή γενικά τη βολή σου. Αν τα θήλαζα ξεχωριστά, θα έπρεπε να ασχοληθώ καθ’όλη τη διάρκεια της εξόδου μας μόνο με το θηλασμό. Κι αυτές τις λιγοστές φορές έδωσα ξένο γάλα! Επίσης, δεν ντρέπομαι για αυτό!

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική τροφή για ένα μωρό. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ασπάζομαι απόλυτα. Όταν όμως έχεις δύο μωράκια ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι αντοχές μειώνονται και η κούραση πολλαπλασιάζεται! Μακάρι να μπορούσα να είμαι όλη μέρα σπίτι, μακάρι να ήμουν ξεκούραστη, μακάρι να είχα περισσότερο γάλα για να ταΐζω αποκλειστικά με μητρικό γάλα τα διδυμάκια μου. Αλλά τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη. Από επιλογή ή από ανάγκη, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου για τα μωρά μου που ήπιαν ξένο γάλα! Και -όση έκπληξη κι αν προκαλέσει αυτό σε κάποιες- τα μωρά μου, δεν μεταμορφώθηκαν σε μοσχαράκια!

 

v