5 κόλπα για να μην κοιμάται το μωρό μόνο στην αγκαλιά σας

5 κόλπα για να μην κοιμάται το μωρό μόνο στην αγκαλιά σας

Δεν υπάρχει πιο όμορφη ώρα μέσα στη μέρα από τη στιγμή που βλέπεις το μωρό να κλείνει τα ματάκια του και να κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά σου. Όταν, όμως, η συνήθεια αυτή γίνεται η μοναδική ρουτίνα ύπνου, προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα: το μωρό μας δεν μπορεί να κοιμηθεί με κανέναν διαφορετικό τρόπο. Και ας το παραδεχτούμε, τις μέρες που είμαστε εξαντλημένες, που με δυσκολία στεκόμαστε στα πόδια μας και που έχουμε αναθέσει στον μπαμπά να βάλει το μωρό για ύπνο ή που το έχουμε αφήσει στους παππούδες, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά -θα πρέπει να μάθουμε στο παιδί να μας αποχωρίζεται την ώρα του ύπνου.

Μ’ αυτούς τους τρόπους, η μετάβαση από την αγκαλιά στην κούνια μπορεί να γίνει αρκετά πιο εύκολα τόσο για το μωρό όσο και για εμάς.  

Στην κούνια, αδελφές μου, στην κούνια (πριν τον ύπνο)

Αυτονόητο, θα σκεφτείτε. Το τρικ, όμως είναι να βάλετε το μωρό στην κούνια αρκετή ώρα πριν την καθιερωμένη ώρα του ύπνου. Έτσι, σταδιακά θα εξοικειωθεί με τον χώρο του και θα του είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθεί μόνο. Μην υποτιμάτε τα παλιά και κλασικά κρεμαστά παιχνίδια κούνιας (λινκ) - το μωρό θα τα χαζεύει, θα «ξεχαστεί» και δεν θα αποζητά συνεχώς την αγκαλιά σας.

Μια μπλούζα σας θα σας σώσει

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα μωρά ηρεμούν μυρίζοντας τη… μαμά τους! Γι’ αυτό, αφού ξαπλώσετε το παιδί στην κούνια, δώστε του μια μπλούζα σας και θα δείτε ότι θα κάνει το θαύμα της. Η μυρωδιά σας θα λειτουργήσει σαν υποκατάστατο της αγκαλιάς και το μωρό θα νιώθει ασφαλές έχοντάς την δίπλα του.

Τρίψτε ελαφρά την κοιλίτσα και το στέρνο

Δεν θα σας προτείνουμε να κάνετε μασάζ στο μωρό, αλλά κάτι πολύ πιο απλό. Αφού το ξαπλώσετε στην κούνια, τρίψτε του ελαφρά και επαναλαμβανόμενα την κοιλίτσα. Η συνεχής κίνηση θα το ηρεμήσει και θα το βοηθήσει να αποκοιμηθεί μόνο του πολύ πιο εύκολα. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, εφαρμόστε το ίδιο στην περιοχή του στήθους. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να έχετε τον ίδιο ρυθμό καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 



Με τον τρόπο αυτό, έχετε μεν σωματική επαφή με το παιδί και έτσι εκείνο σας αισθάνεται κοντά του, δεν χρειάζεται, όμως, να το κρατάτε αγκαλιά.

Ψίθυροι… ύπνου

Η απλή μέθοδος του ψιθύρου μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ή ακόμα και περισσότερο ευεργετική με το νανούρισμα. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, κρατήστε το για λίγο στην αγκαλιά σας πριν την ώρα του ύπνου, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί «σσσσσς». Αν είναι ηδη ξαπλωμένο στην κούνια και δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, συνδυάστε τους ψιθύρους με το τρίψιμο στο στήθος. Ίσως ακούγεται περίεργο, όμως ο συνεχής συριγμός μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και να βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει και να «γλαρώσει» πριν το βάλετε στην κούνια.

Αγκαλιά με την πλάτη

Αφού έχετε θηλάσει ή, λίγο πριν την ώρα του ύπνου, όταν «χουζουρεύετε» με το μωρό σας, βάλτε το να ξαπλώσει πάνω σας ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να το μεταφέρετε στην κούνια, θα έχει ήδη συνηθίσει να μην βλέπει το πρόσωπό σας αλλά και να ακουμπά στην πλάτη του.



Φυσικά, η μετάβαση από την ασφάλεια που νιώθει το μωρό στην αγκαλιά της μαμάς του στην «ξένη» κούνια δεν είναι εύκολο έργο. Αν, λοιπόν, το μωρό σας είναι ανήσυχο, φροντίστε να το παίρνετε αγκαλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά να το ξαναβάζετε στην κούνια αμέσως μόλις ηρεμήσει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v