Πώς θα προστατευθείτε από τις γυναικολογικές λοιμώξεις της παραλίας

Πώς θα προστατευθείτε από τις γυναικολογικές λοιμώξεις της παραλίας

Τα γυναικολογικά προβλήματα που προκαλούνται από ενοχλητικές λοιμώξεις αυξάνονται κατακόρυφα το καλοκαίρι λόγω της παραλίας. Λύση, φυσικά, δεν είναι να μην πηγαίνουμε για μπάνιο αλλά να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην προκαλούμε κι εμείς οι ίδιες την τύχη μας. Οι συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην χρειαστεί να πάμε πάλι εκτάκτωςστον γυναικολόγο, είναι απλές αλλά σωτήριες!

Εξάλλου, ποια θέλει να χαλάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές παίρνοντας αντιβίωση;

*Φωτογραφία: yahoo.com

Αλλάζετε μαγιό πάντα μετά το μπάνιο

Το βλέπουμε όλοι σαν αγγαρεία και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει να λιαζόμαστε με το βρεγμένο μας μαγιό, όμως η υγρασία είναι ο καλύτερος φίλος των μυκήτων και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να πέσουμε θύματα των καλοκαιρινών λοιμώξεων.

Ποτέ χωρίς πετσέτα ή ψάθα!

Είτε κάθεστε άνετη και ωραία στην ξαπλώστρα σας είτε προτιμάτε την απευθείας επαφή με την άμμο, πρέπει να βάλετε ανάμεσα σας την ασπίδα της πετσέτας. Ο λόγος είναι προφανής: αναλογιστείτε πόσα άτομα πριν από εσάς έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια ξαπλώστρα και τι έχουν μεταφέρει με το σώμα τους αλλά και πόσους κινδύνους μπορεί να κρύβει η άμμος.

*Φωτογραφία: njena.svet24.si

Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν και μετά τις βουτιές

Μόλις αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε τουαλέτα, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Ιδανικά, πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά πριν και μετά το μπάνιο σας στη θάλασσα ή την πισίνα. Έτσι, ο οργανισμός αποβάλλει φυσικά τα βακτήρια που τον απειλούν.

Αλλά να είναι πάντα καθαρές

Φροντίζετε να πλένετε συχνά την πετσέτα θαλάσσης γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει φωλιά βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις. Γι’ αυτό, στις διακοπές σας, παίρνετε πάντα μια δεύτερη πετσέτα, αν δεν έχετε την ευκαιρία να την πλύνετε. Επειδή είναι δύσκολο να πλύνετε την ψάθα, μπορείτε επίσης να την καλύπτετε με μια καθαρή πετσέτα.

Γιαούρτι και πάλι γιαούρτι

Το γιαούρτι και το γάλα προστατεύουν την χλωρίδα του οργανισμού και διατηρούν το PH της ευαίσθητης περιοχής σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας τις πιθανότητες λοίμωξης. Από τη μία, κατανοούμε ότι το γάλα δεν τραβιέται ευχάριστα στην παραλία, ένα γιαούρτι όμως τρώγεται πολύ εύκολα μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα.

Πείτε «όχι» στα στενά σορτσάκια

Είναι σέξι και θηλυκά, αλλά είναι κι επικίνδυνα (όχι μόνο για τον αντρικό πληθυσμό). Η υγρασία που προκαλείται από τη στενή επαφή του υφάσματος με το σώμα, μας κάνει επιρρεπείς όχι μόνο σε ερεθισμούς αλλά και σε λοιμώξεις.

Προσοχή με το ταμπόν

Για να μην σας χαλάσουν οι διακοπές, το ταμπόν είναι η μόνη λύση αν δεν θέλετε να χάσετε τα μπάνια σας. Όμως, θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτικές. Όπως συμβουλεύει και ο γυναικολόγος Θεοδόσης Αρκουλής, θα πρέπει να το αφαιρέσετε αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα.

Γεμάτες πισίνες;

Δυστυχώς θα πρέπει και πάλι να τις αρνηθείτε. Οι γεμάτες πισίνες δεν ενδείκνυνται για το μπάνιο αλλά και την υγεία σας, αφού ο κίνδυνος μολύνσεων και λοιμώξεων αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι χρήστες της. Καλό θα είναι να τις αποφύγετε. 

*Φωτογραφία: shutterstock

Ντουζ πριν και μετά την πισίνα

Φαίνεται βαρετή διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη. Πριν κάνετε τις βουτιές σας στην καταγάλανη πισίνα του ξενοδοχείου, ξεπλυθείτε στην ντουζιέρα. Αντίστοιχα, αφού βγείτε, επαναλάβετε. Σκεφτείτε ότι στο νερό της πισίνας, μεταφέρεται οτιδήποτε έχουμε στην επιδερμίδα μας, μέχρι και υπολείμματα ούρων. Πειστήκατε;

Προτιμήστε τα κλασικά βαμβακερά εσώρουχα

Όπως μας συμβουλεύει ο γυναικολόγος Γεράσιμος Μαρινάκης, τα συνθετικά εσώρουχα εγκλωβίζουν την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή ενώ αντίθετα τα βαμβακερά την απομακρύνουν, γι’ αυτό είναι η καλύτερη επιλογή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v