Το μωρό μου βάζει τα πάντα στο στόμα του: Πώς να το προφυλάξετε και τι να κάνετε αν καταπιεί κάτι

Το μωρό μου βάζει τα πάντα στο στόμα του: Πώς να το προφυλάξετε και τι να κάνετε αν καταπιεί κάτι

Ένας από τους τρόπους που έχουν τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά για να ανακαλύψουν τον κόσμο, είναι βάζοντας ό,τι βρεθεί μπροστά τους στο στόμα τους και, ενίοτε, καταπίνοντάς το. Και όσο καλά κι αν έχετε ασφαλίσει το σπίτι, προκειμένου το μωρό σας να μη μπορεί να προσεγγίσει μικροαντικείμενα, πολλές φορές η κατάποση ενός ξένου σώματος είναι αναπόφευκτη –ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν και μεγαλύτερα παιδιά που… όλο και κάποιο μικροπαιχνιδάκι θα αφήσουν εκτεθειμένο. Τι γίνεται τότε; Σε πόσο μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται το μικρό σας;

Τι να προσέχετε

Όσες φορές κι αν πείτε στο μωρό σας να μη βάζει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα στο στόμα του, είναι μάταιο: Από τον πρώτο περίπου χρόνο και μέχρι περίπου τα 2,5 με 3, το στόμα αποτελεί όργανο εξερεύνησης και η «δοκιμή» αντικειμένων με αυτό είναι άκρως φυσιολογική.

Ωστόσο, εσείς πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας, αφενός απομακρύνοντας αντικείμενα μικρότερα από το άνοιγμα το στόματος του μωρού σας, από το οπτικό του πεδίο και αφετέρου, ζητώντας και από όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. Τα αντικείμενα αυτά δεν αρκεί να τοποθετούνται κάπου ψηλά, γιατί το μωρό σας θα μπορεί να τεντώσει τα ποδαράκια του και να τα πιάσει πριν καν το καταλάβετε, αλλά να κλειδώνονται σε ντουλάπια.



Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με φάρμακα, απορρυπαντικά, μπαταρίες, κέρματα, αλλά και φυτά, ειδικά αν έχουν δηλητηριώδεις καρπούς. Προτιμήστε να τα έχετε εκτός σπιτιού –αν όχι να απαλλαχθείτε εντελώς από αυτά.

Και φυσικά, έχετε μονίμως το μωρό στο νου σας, ειδικά αν βλέπετε ότι βάζει διάφορα αντικείμενα στο στόμα του, γιατί η ταχύτητα με την οποία μπορεί να καταπιεί κάτι είναι… αφάνταστη!

Σε περίπτωση κατάποσης

Αν, τελικά, δεν προλάβετε και το μωρό σας καταπιεί κάποιο αντικείμενο, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το λιγότερο σοβαρό, ειδικά αν το αντικείμενο δεν είναι δηλητηριώδες, είναι να καταλήξει αυτό στο στομάχι του. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι το μωρό σας, να αποβάλλει το αντικείμενο με τα κόπρανα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καλέσετε τον παιδίατρό σας, ο οποίος πιθανότατα να συστήσει να μεταφέρετε το μωρό σε Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, ώστε να βεβαιωθεί ότι το αντικείμενο δεν έχει «κολλήσει» κάπου, όπου μπορεί να προκαλέσει τραύματα, τα οποία ίσως να μην επουλώνονται εύκολα.

Φυσικά, υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο αθώα μικροαντικείμενα που φέρουν διαφορετικό βαθμό ανησυχίας, σε περίπτωση κατάποσης. Δηλαδή, αν το μικρό σας καταπιεί π.χ. πλαστελίνη, εφόσον αυτή είναι μη τοξική, πιθανώς να μην αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός ίσως από διάρροια. Αν, όμως καταπιεί μικρή μπαταρία, μαγνητάκι ή κάποιο νόμισμα, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πρέπει να μεταφέρετε άμεσα το μωρό στα επείγοντα, καθώς τα αντικείμενα αυτά περιέχουν επικίνδυνα χημικά, ενώ μπορεί να φράξουν και κάποιο σημείο του αεραγωγού.

Δείτε εδώ τις τροφές που απειλούν συχνότερα τα παιδιά με πνιγμό.

Πολύ σοβαρότερα, επίσης, είναι τα πράγματα, αν το αντικείμενο που κατάπιε το παιδί καταλήξει στους αεραγωγούς του και το «πνίξει». Θα καταλάβετε αν συνέβη κάτι τέτοιο αν, ενώ το παιδί ήταν ήρεμο, ξαφνικά αρχίσει να βήχει έντονα, ίσως με τάση για εμετό, του τρέχουν σάλια, δυσκολεύεται να πάρει ανάσα ή να καταπιεί το σάλιο του και το πρόσωπό του αρχίσει να γίνεται μπλε, χωρίς κανένα σημάδι βελτίωσης. Στην περίπτωση αυτή το μωρό κινδυνεύει άμεσα από πνιγμό και οφείλετε να του παρέχετε τις πρώτες βοήθειες:



-Ξαπλώστε το με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο χέρι σας, στηρίζοντας το κεφάλι του με την παλάμη σας, σε ύψος χαμηλότερο από το σώμα του.

-Δώστε 5 μικρά χτυπήματα στο κέντρο της πλάτης του, με τη βάση της παλάμης σας.

-Αν το αντικείμενο δεν αποβληθεί, γυρίστε το μωρό ανάσκελα, ξανά με το κεφάλι πιο χαμηλά από το στόμα και κάντε 5 πιέσεις στο στήθος (περίπου 2 δάχτυλα κάτω από τις θηλές) με πιο αργό ρυθμό.

-Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από το στόμα του το αντικείμενο με τα δάχτυλά σας.

-Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις, έως ότου αφαιρεθεί το αντικείμενο.

-Αν συνεχίζει να μην αφαιρείται, καλέστε άμεσα ασθενοφόρο.

Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε εδώ.

v