Τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τη μαμά τους είναι εξίσου ευτυχισμένα με τα υπόλοιπα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τη μαμά τους είναι εξίσου ευτυχισμένα με τα υπόλοιπα

Το να μεγαλώνει μια μαμά μόνη τα παιδιά της είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο ζωής. Όπως λέει και ένα γνωστό ρητό, η κούραση, η υπομονή και το θάρρος που πρέπει να δείξει μια μονογονέας είναι διπλάσια, όμως διπλάσια είναι και η αγάπη που θα λάβει. Σχετική έρευνα έρχεται να δικαιώσει όλες τις single μαμάδες εκεί έξω που πιθανώς συχνά «κατηγορούν» τον εαυτό τους και νομίζουν ότι δεν τα καταφέρνουν αρκετά.

*Φωτογραφία: amazon.com

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν ως εξής: οι ειδικοί συνέκριναν τις single μαμάδες κατ’ επιλογή με τις μαμάδες που ανήκουν στις «κλασικές» πυρηνικές οικογένειες με δύο γονείς. Και οι δύο κατηγορίες μαμάδων είχαν παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 6 ετών. Όπως προέκυψε, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε προβλήματα συναισθηματικής φύσης ή συμπεριφοράς των παιδιών- κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, τα καταφέρνουν μια χαρά!

Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα «Είναι πιθανό οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού να σχετίζεται περισσότερο με την ταραχώδη σχέση που μπορεί να έχει με έναν γονέα, παρά με την απουσία του πατέρα». Έτσι, αν και στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες στις οποίες η απουσία του πατέρα φαίνεται να επηρεάζει τα παιδιά, αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν ήδη βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις στο σπίτι, βλέποντας τους γονείς τους να μαλώνουν. Σημειωτέον, ότι στην πλειοψηφία αυτών των ερευνών συμμετείχαν παιδιά χωρισμένων γονιών.

Όμως, ενώ οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μητέρα δεν χρειάζεται τον σύντροφό της για να μεγαλώσει χαρούμενα και υγιή παιδιά, πιστεύουν ότι πρέπει να χτίσει ένα δυνατό κοινωνικό «δίκτυο» γύρω από εκείνη και το παιδί. Οι παππούδες, οι θείοι, οι συγγενείς, οι φίλοι, ακόμα και οι γείτονες θα πρέπει να είναι άτομα στα οποία να μπορούν να στηριχθούν και να ζητήσουν τη βοήθειά τους, όποτε χρειαστεί.

Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να καταλάβουμε, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς που τα στηρίζουν και τ’ αγαπάνε χωρίς όρια, και όχι από το πόσοι γονείς τα μεγαλώνουν. 

Πηγή: scarymommy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v