Το 16 μηνών μωρό μου είναι ολιγόφαγο και αν δεν αλέσω το φαγητό, μένει νηστικό. Τι να κάνω;

Το 16 μηνών μωρό μου είναι ολιγόφαγο και αν δεν αλέσω το φαγητό, μένει νηστικό. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και έχω ένα μικρό 16 μηνών, τον Αλέξανδρο. Τον θηλάζω μέχρι τώρα, απλά εκεί που ήθελε να θηλάζει σχεδόν όλη μέρα, πλέον εδώ και λίγες μέρες τον θηλάζω πρωί-βράδυ και μια φορά, ενδιάμεσα. Γενικά είναι πολύ ολιγόφαγος. Τρώει μόνο αλεσμένα, γιατί όταν προσπάθησα να του δώσω φαγητά που είχα πατήσει με το πιρούνι, με το που ένιωθε κομματάκι, τα έφτυνε. Έτσι, λοιπόν, του άλεθα τα φαγητά, τουλάχιστον να τρώει κάτι, από το τίποτα. Όλοι μου λένε ότι έκανα μεγάλο λάθος. Εδώ και 4 μέρες προσπαθώ να του δίνω φαγητά σε πολύ μικρά κομμάτια, με αποτέλεσμα το μωρό να φτύνει τα πάντα. Και αν δεν το κάνει αμέσως, τα μασάει στο στόμα του και μετά τα φτύνει. Δεν τα καταπίνει. Μένει νηστικός. Έχω σκάσει. Αναμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Αγαπητή φίλη,

Αυτό που σας συμβαίνει είναι κάτι πολύ κοινό. Βρίσκεστε σε μία μεταβατική περίοδο και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αρχικά, είναι σημαντικό να μην ασκείτε πίεση ούτε να μεταφέρετε τυχόν εκνευρισμό στο παιδί. Το πρωταρχικό βήμα είναι να ηρεμήσετε και να συνεχίσετε να προσφέρετε το φαγητό καθημερινά, ακόμη κι αν δεν έχει αποτέλεσμα κάποιες μέρες, ενώ παράλληλα να το προσελκύσετε με διάφορες γεύσεις και χρώματα. Το φαγητό πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία και πολλές φορές τα παιδιά εισπράττουν το δικό μας άγχος δημιουργώντας φαύλο κύκλο που επιδεινώνει το πρόβλημα. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις σε κάτι που δεν του αρέσει και συνδυάστε το γεύμα με παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια.

* Η Αρετή Σύρμου είναι Επιμελήτρια Παιδιατρικού Τμήματος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v