4 μαθήματα ζωής που κάθε παιδί μπορεί να πάρει από τον Χάρι Πότερ

4 μαθήματα ζωής που κάθε παιδί μπορεί να πάρει από τον Χάρι Πότερ

Η γενιά που μεγάλωσε με τον Harry Potter έχει τριανταρήσει αλλά μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι νιώθει τον ίδιο ενθουσιασμό στο άκουσμα του ονόματος του αγαπημένου της ήρωα. Αυτοί οι ενήλικες πλέον φανς (ανάμεσα στους οποίους και εμείς) μπορούν να σας εγγυηθούν ότι ο Harry Potter δεν είναι μόνο καλογραμμένες αράδες σε ευπώλητα βιβλία ή ταινίες με εντυπωσιακά σκηνικά. Είναι ένας άλλος κόσμος, μέσα από τον οποίο τα παιδιά μπορούν να πάρουν σημαντικά μαθήματα- όχι μαγείας, αλλά ζωής.

Όσοι είστε ήδη θαυμαστές του μικρού μάγου και των φίλων του, ξέρετε τι εννοούμε- ποιος μπορεί να ξεχάσει τα μαθήματα που δίνει ο σοφός διευθυντής της Σχολής Μαγείας Χόγκουαρτς, Άλμπους Ντάμπλντορ, στον Harry Potter στο τέλος κάθε ιστορίας; Όσοι (ακόμα) δεν έχετε έρθει σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δείτε γιατί αξίζει να μυήσετε τα παιδιά σ’ αυτόν. Τα μηνύματα που έχουν να κερδίσουν τα μικρά από τον Harry Potter είναι πολλά και εξίσου σημαντικά.

*Φωτογραφία: lovelace-media.imgix.net

«Οι επιλογές μας δείχνουν ποιοι πραγματικά είμαστε»

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, υπάρχουν όμως καλές και κακές επιλογές. Και αυτές είναι που καθορίζουν όχι μόνο το μέλλον αλλά και τον χαρακτήρα μας και τις σχέσεις που «χτίζουμε» με τους γύρω μας. Με αφορμή τη συνέχεια της φράσης, «Οι επιλογές μας δείχνουν ποιοι πραγματικά είμαστε, πολύ περισσότερο από τις ικανότητές μας», ο διευθυντής Ντάμπλντορ επίσης μας θυμίζει ότι μπορεί να είμαστε ικανοί για πολλά, όμως το σημαντικό είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που διαθέτουμε- κάνοντας σωστές η λανθασμένες επιλογές. Τα πάντα, λοιπόν, είναι στο χέρι μας! Δεν υπάρχει πιο καλό παράδειγμα απ’ αυτό από την «Ιστορία των 3 αδερφών» που αποδίδεται με τον καλύτερο τρόπο στο πρώτο μέρος της έκτης ταινίας, «Ο Harry Potter και οι Κλήροι του Θανάτου».

«Χρειάζεσαι πολύ θάρρος για να αντιμετωπίσεις τους εχθρούς σου. Χρειάζεσαι πολύ περισσότερο θάρρος όμως, για να αντιμετωπίσεις τους φίλους σου»

Η δύναμη της φιλίας τονίζεται σε κάθε γραμμή των βιβλίων και σε κάθε λεπτό των ταινιών του Harry Potter. Η εξήγηση είναι προφανής: οι 3 φίλοι μένουν ενωμένοι και στις δύσκολες στιγμές, ακόμα κι όταν διαφωνούν, μαλώνουν ή κάποιος προσπαθεί να τους διασπάσει. Το «η ισχύς εν τη ενώσει», λοιπόν, μπορεί να είναι ένα κλασικό ρητό, αλλά δεν παύει να είναι πέρα για πέρα αληθινό και πάντα διαχρονικό.

Εξάλλου, υπάρχει πιο σημαντικό μήνυμα από αυτό σε μια ηλικία που η φιλία έχει τον πρώτο λόγο στη ζωή των παιδιών μας;

*Φωτογραφία: typeset-beta.imgix.net

Η αγάπη είναι πάντα πιο δυνατή απ’ το κακό…

Αλλά και από τη μαγεία. Από την αρχή της ιστορίας με τη μητέρα του Harry Potter που χάνει τη ζωή της για να σώσει το παιδί της μέχρι το τέλος, όταν αποκαλύπτεται ότι ο φαινομενικά κακός καθηγητής Σνέιπ έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τον Harry, χωρίς αντάλλαγμα, η αγάπη παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό όπλο. Και όπως σοφά συμπληρώνει ο Ντάμπλντορ, η αγάπη είναι τόσο σημαντική που «Δεν πρέπει να λυπάσαι όσους φεύγουν από τη ζωή, Harry. Πρέπει να λυπάσαι όσους μένουν πίσω και κυρίως όσους ζουν χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει αγάπη…»

Να είσαι γενναίος σημαίνει να παλεύεις γι' αυτά που πιστεύεις και για τους ανθρώπους που αγαπάς

Το να αγωνίζεσαι μέχρι τέλους για τις πεποιθήσεις σου αλλά και για τους ανθρώπους που νοιάζεσαι είναι μία πολύ σημαντική αρετή. Στην πορεία, μπορεί να κουραστείς, μπορεί να σκεφτείς να προδώσεις τους φίλους σου ή ακόμα και να τα παρατήσεις. Όμως, το κουράγιο που θα δείξεις είναι αυτό που θα σε κάνει να διαφέρεις από τους υπόλοιπους. Η φράση του Harry «Θα συνεχίσω μέχρι να πετύχω- ή μέχρι να πεθάνω», συνοψίζει σε λίγες λέξεις το νόημα του τι σημαίνει να αγωνίζεσαι μέχρι τέλους.

*Φωτογραφία: chippewavalleyfamily.org

Είτε έχετε ήδη εντρυφήσει στον κόσμο του Harry Potter είτε θέλετε να τον εξερευνήσετε εξ αρχής μαζί με το παιδί, οι ταινίες, που είναι πιστές μεταφορές των βιβλίων, θα σας… μαγέψουν. Μάλιστα, θα μπορέσετε να δείτε όλες τις ταινίες του Harry Potter στο κανάλι NovaHarryPotterHD από τις 14 έως τις 29 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό, λοιπόν, φτιάξτε ποπ-κορν, καθίστε όλοι μαζί στον καναπέ, φορέστε κάπες και γίνετε κι εσείς μέρος του κόσμου του Harry Potter. Ακόμα κι αν χάσετε το αφιέρωμα λόγω φορτωμένου προγράμματος, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τον… μαγικό μαραθώνιο όποτε θέλετε, με Nova On Demand ή Nova GO. Και μία ακόμα συμβουλή από μια αμετανόητη φαν: μην παραλείψετε να δείτε και την ταινία «Φανταστικά τέρατα και πού βρίσκονται», που θα σας εντάξει στον κόσμο των μάγων, πριν την εποχή του Harry Potter... 

v