5 λύσεις για παιδιά δύσκολα στο φαγητό

5 λύσεις για παιδιά δύσκολα στο φαγητό

Όταν το «αεροπλανάκι» και το παιχνίδι «φάε μια μπουκιά και για τη γιαγιά» δεν πιάνουν και το μικρό σας αρνείται να φάει οτιδήποτε άλλο πέρα από τα 4-5 αγαπημένα του φαγητά, πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους να το πείσετε να καταναλώσει γεύσεις που δεν προτιμά. Δοκιμάστε μία μία τις παρακάτω λύσεις και σύντομα θα δείτε ότι το παιδί θα τρέφεται πιο υγιεινά και σωστά.

Όταν δεν του αρέσει το κρέας

Για τα παιδιά που δεν θέλουν ούτε να μυρίσουν κρέας, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με άλλες τροφές που αναπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά του. Τα μανιτάρια, πλούσια σε βιταμίνη B και αντιοξειδωτικά, θα πρέπει να καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα σας αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η ιδανική επιλογή για μικρούς και μεγάλους που απέχουν από το κρέας. Τα όσπρια και ειδικά τα φασόλια και οι φακές θα αναπληρώσουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός του παιδιού και η κινόα θα του δώσει τον σίδηρο που έχει ανάγκη.

Όταν το παιδί δεν τρώει γαλακτοκομικά

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γονιών που έχουν παιδιά δύσκολα στο φαγητό είναι το πώς θα τα πείσουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά για να πάρουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται. Αν κι εσείς... συμπάσχετε, βάλτε στο μενού του παιδιού τροφές με αντίστοιχη θρεπτική αξία που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους. Για παράδειγμα, στο μεσημεριανό ή το βραδινό, μπορείτε να «ποντάρετε» σε τροφές όπως το σπανάκι που θα προσθέσετε στο σάντουιτς ή τη σαλάτα του παιδιού ενώ για ένα ελαφρύ κολατσιό, οι ωμοί ξηροί καρποί είναι ιδανικοί! Αν θέλετε ν’ αποφύγετε εντελώς τις... διαμαρτυρίες, μια καλή επιλογή είναι το Danonino. Η φρουτένια γεύση του θα ικανοποιήσει και τα πιο δύσκολα στο φαγητό παιδιά ενώ ταυτόχρονα θα τους δώσει το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξή τους. Επειδή η ποικιλία μετράει, μπορείτε να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε αγαπημένες γεύσεις όπως το βερίκοκο, η φράουλα και η μπανάνα. Εναλλακτικά, το αντίστοιχο γιαουρτοποτό είναι εξίσου γευστικό και θρεπτικό!

Η εμφάνιση παίζει ρόλο

Μπορεί να σας πάρει λίγη ώρα παραπάνω, όμως το αποτέλεσμα θα είναι τόσο εντυπωσιακό που το παιδί δύσκολα θα αντισταθεί και δεν θα δοκιμάσει αυτό που του ετοιμάσατε. Πάρτε ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες και αφήστε τη φαντασία σας να «δουλέψει»...

Σχηματίστε ένα ουράνιο τόξο με πιπεριές και κουνουπίδι

Ή παίξτε με τα φρούτα

Σερβίρετε το αυγό σε σχήμα καρδιάς

«Καμουφλάρετε» υγιεινές τροφές

Δεν είναι δύσκολο να κρύψετε κάποιες υγιεινές τροφές στο αγαπημένο φαγητό του παιδιού που ξέρετε ότι θα καταναλώσει. Για παράδειγμα, στο σάντουιτς που θα ετοιμάσετε για το σχολείο ή το απογευματινό κολατσιό του παιδιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρούλι ή άλλα λαχανικά. Στην ίδια λογική, το ψάρι, που πολλά παιδιά αποφεύγουν, μπορούν να καμουφλαριστεί με λίγη μαγιονέζα.

Συνδυάστε το φαγητό με κάτι ευχάριστο

Η αγαπημένη δραστηριότητα του παιδιού πριν ή μετά το γεύμα θα λειτουργήσει σαν δέλεαρ ώστε να καταναλώσει αδιαμαρτύρητα το φαγητό του. Για να «πιάσει», θα πρέπει να κάνετε σαφές εκ των προτέρων ποιο θα είναι το πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, «Θα ζωγραφίσουμε για μισή ώρα και μετά θα πάμε να φάμε!». Με το να συμμετέχετε κι εσείς στην αγαπημένη του δραστηριότητα αλλά και τρώγοντας μαζί του το ίδιο φαγητό μετά, το έργο σας θα γίνει ακόμα ευκολότερο.

Αποφύγετε, ωστόσο, να εφαρμόσετε αυτό το κόλπο κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα με το παιδί να αρνείται πεισματικά να φάει την ώρα που διασκεδάζει.  

v