Τι να κάνετε αν το παιδί δεν τρώει στον παιδικό σταθμό

Τι να κάνετε αν το παιδί δεν τρώει στον παιδικό σταθμό

Μπορεί το μικρό σας να είναι δύσκολο στο φαγητό στο σπίτι και ακόμα πιο δύσκολο όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, με αποτέλεσμα να μην τρώει ούτε μπουκιά όσο είναι μακριά σας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί: είτε να ντρέπεται, είτε να μην του αρέσει το φαγητό εκεί είτε πολύ απλά να του «κόβεται» η όρεξη.

Η πιο σίγουρη λύση είναι να του μάθετε από το σπίτι πώς να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία. Μη μαγειρεύοντας για παράδειγμα ειδικό φαγητό για εκείνο και μαθαίνοντλας του ότι θα ακολουθεί το μενού της υπόλοιπης οικογένειας, το βάζετε στον «σωστό δρόμο» και έτσι όταν έρθει η ώρα να πάει στον παιδικό, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. 

Πριν δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές, φροντίστε να κάνετε υπομονή και να δώσετε στο παιδί ένα περιθώριο προσαρμογής. Να θυμάστε ότι κανονικά δεν πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση από τους συμμαθητές του (ούτε στο φαγητό) και ότι θα καταφύγετε σε αυτές τις λύσεις όταν κανένα άλλο κόλπο δεν έχει «πιάσει».

Αν, λοιπόν, η αναμονή σας δεν αποδώσει καρπούς, εφαρμόστε τα εξής:

Ζητήστε το εβδομαδιαίο μενού του παιδικού σταθμού και μαγειρέψτε τα ίδια πιάτα στο σπίτι



Μπορεί να είναι μικρά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν συνηθίσει στον δικό σας τρόπο μαγειρικής, που να διαφέρει κατά πολύ με αυτόν της μαγείρισσας του παιδικού και ενδεχομένως να είναι αυτή η αιτία που το μικρό σας δεν «αγγίζει» το φαγητό του. Για να μην μένει το παιδί νηστικό, λοιπόν, αλλά και για να μην διαφοροποιείται από τους συμμαθητές του, μαγειρέψτε εσείς από το σπίτι το ίδιο μενού, με τον τρόπο που ξέρετε ότι θα του αρέσει. 

Σε περίπτωση που και πάλι το παιδί δεν τρώει τίποτε ή που έχει αλλεργία σε συγκεκριμένα συστατικά ή τρόφιμα, συζητήστε με τη δασκάλα το ενδεχόμενο να του φτιάχνετε διαφορετικό φαγητό ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Βάλτε γευστικά και «έξυπνα» γεύματα στο μενού του



Σε κάποιους παιδικούς σταθμούς, το πρωινό δεν σερβίρεται εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να οργανωθείτε και σκεφτείτε... έξυπνα. Βάλτε στο ταπεράκι (το οποίο μπορεί να έχει τους αγαπημένους του ήρωες) του, γευστικά και εύκολα γεύματα που ξέρετε ότι θα φάει. Το αγαπημένο του γιαούρτι, για παράδειγμα, ή το τοστάκι του που θα κόψετε σε διάφορα σχήματα και σχέδια για να το δελεάσετε περισσότερο, είναι καλές επιλογές. Το πρωινό, εξάλλου, είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και για τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να ξεκινούν καλά φαγωμένα, 

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για το κολατσιό, εφόσον ο παιδικός σταθμός δεν το προσφέρει.

Μην ταΐζετε το παιδί στο στόμα όταν είστε μαζί



Ο λόγος είναι απλός και αυτονόητος. Το παιδί στον παιδικό σταθμό θα πρέπει να μάθει να αυτοεξυπηρετείται για να τρώει μόνο του χωρίς δυσκολία. Έτσι, όταν εσείς, του κόβετε σε μπουκίτσες το φαγητό και το ταΐζετε στο στόμα καθημερινά, εκείνο συνηθίζει σ’ αυτή την πρακτική και του φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να πρέπει να αυτοεξυπηρετηθεί την ώρα του γεύματος.

Αν και πάλι τα βρίσκετε σκούρα, μπορείτε να δείτε πώς θα μάθετε στο παιδί να τρώει χωρίς τη βοήθειά σας σε παλαιότερο άρθρο μας.

Ζητήστε τη βοήθειά του στην προετοιμασία των γευμάτων



Ζητήστε το να σας βοηθήσει όταν μαγειρεύετε τα γεύματά του για τον παιδικό ή όταν ετοιμάζετε το ταπεράκι του. Αν συμμετάσχει κι εκείνο στην προετοιμασία, μπορεί να δεχτεί να δοκιμάσει και να φάει πιο εύκολα το φαγητό που φτιάξατε μαζί!

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συνεργαστείτε με τη δασκάλα και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί συνεχίζει να μην τρώει τις ώρες που είναι στον παιδικό σταθμό. Δεδομένου, μάλιστα, ότι διαφορετικοί «κανόνες» ισχύουν για τους ιδιωτικούς σταθμούς και διαφορετικοί για τους δημόσιους, ο κατάλληλος άνθρωπος να σας βοηθήσει είναι η παιδαγωγός, που ξέρει το διατροφικό πρόγραμμα που τηρείται.

v