16 αλήθειες που θα καταλάβει μόνο μια χωρισμένη μαμά

16 αλήθειες που θα καταλάβει μόνο μια χωρισμένη μαμά

Ήδη ακούμε κάποιες φωνές να λένε: «Δηλαδή τώρα που τα ζευγάρια χωρίζουν για ψύλλου πήδημα είναι καλύτερα;». Για του ψύλλου το πήδημα άποψη δεν έχουμε, έχουμε όμως για τις υγιείς σχέσεις, τα ορθά πρότυπα και τον αυτοσεβασμό. Κι όλα αυτά καταρρέουν αν μένεις σε μια σχέση που η αγάπη και το ενδιαφέρον έχουν πια χαθεί.

Τις παρακάτω αλήθειες, λοιπόν, θα καταλάβει μόνο μια μαμά που έχει διαλέξει (ή αποδεχτεί) τον δρόμο του χωρισμού με τον μπαμπά των παιδιών της.

1. Ακόμα κι αν πιστεύεις ακράδαντα ότι το ίντερνετ δεν αντικαθιστά τη βοήθεια ενός επαγγελματία, έχεις γκουγκλάρει αρκετές φορές πράγματα όπως «παιδί και διαζύγιο πώς να το χειριστώ», «διαπαιδαγώγηση μετά τον χωρισμό» και «πώς να πω στο παιδί ότι θα χωρίσουμε».

2. Και όλο το ανωτέρω οφείλεται σε μια μεγάλη αλήθεια: μπορεί να ξέρεις ότι έχεις πάρει την πιο σωστή απόφαση, αλλά ως μαμά δεν παύεις να ανησυχείς για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του παιδιού ο χωρισμός.

3. Ενώ το να χωρίζουν δυο άνθρωποι είναι το φυσικότερο πράγμα του κόσμου, έχεις εισπράξει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου ένα βλέμμα οίκτου λες και ανακοίνωσες ότι είσαι χήρα.

4. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πολύ μόνη. Όχι γιατί δεν μπορείς να τα καταφέρεις ούτε γιατί αμφισβητείς την επιλογή σου. Απλά γιατί είχες συνηθίσει να συμβιώνεις με έναν άνθρωπο, να μοιράζεσαι δουλειές κι ευθύνες και προβληματισμούς και τώρα είσαι μόνη.

5. Το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο. Για όσα είπαμε ακριβώς από πάνω αλλά και γιατί οι φίλοι κι οι συγγενείς θα είναι γεμάτοι ερωτήσεις (ενίοτε αδιάκριτες) και τα παιδιά ίσως κάπως αποπροσανατολισμένα.

6. Για να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου θα πρέπει κάπου ν’ αφήσεις τα παιδιά. Για να αφήσεις κάπου τα παιδιά, πρέπει να έχεις διαθέσιμη μαμά/ αδερφή/ ξαδέρφη κ.λπ. Αν δεν έχεις, μπορεί να καταλήξεις να πληρώσεις 20, 30 ευρώ baby sitting για να πας να δεις μια ταινία για δυο ώρες.

7. Η κοινωνική σου ζωή μετά το διαζύγιο δεν είναι στα καλύτερά της. Υπάρχουν φίλοι που «διαλέγουν πλευρά» και συγγενείς που απομακρύνονται, ο χρόνος που περνάς με τα παιδιά καθημερινά αυξάνεται και η δουλειά εντός κι εκτός σπιτιού δεν αφήνει περιθώρια για πολλά-πολλά.



8. Πίστευες ότι θα απολάμβανες τα σαββατοκύριακα που τα παιδιά θα ήταν στον μπαμπά τους κι εσύ θα είχες όλο τον χρόνο για τον εαυτό σου, αλλά τελικά ανακαλύπτεις ότι σου λείπουν πολύ και το σπίτι, καμιά φορά, σου φαίνεται άδειο.

9. Μπορεί να κρύψεις ερωτικές σχέσεις απ’ τα παιδιά σου, μέχρι να σιγουρευτείς ότι θες να βάλεις για τα καλά τον σύντροφό σου στη ζωή σου.

10. Γι’ αυτό μπορεί να επιτρέψεις στον γιο σου να κοιμηθεί στο σπίτι του καλύτερού του φίλου, μπας και βγεις ένα ραντεβού της προκοπής.

11. Μετά τον χωρισμό, ο πρώην άντρας σου ενδέχεται να πάρει το μισό σπίτι μαζί του (απολύτως δικαιωματικά ενδεχομένως). Μπορεί να αναρωτηθείς μήνες μετά πού είναι η φωτογραφική μηχανή ή το πουπουλένιο sleeping bag που παίρνατε μαζί σας στα camping –μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι χωρισμός = μετακόμιση.

12. Σε πιάνει άγχος για το τι θα ρωτήσουν το παιδί στο σχολείο, πώς θα απαντήσει και πόσο παρεμβατική πρέπει να είσαι στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά.

13. Βαριέσαι στα παιδικά πάρτι –πριν είχες έναν δικό σου άνθρωπο να μιλήσεις, να κουτσομπολέψεις ή ό,τι άλλο συνηθίζατε να κάνετε εν πάση περιπτώσει. Τώρα, αν δεν κάνεις παρέα με κάποια απ’ τις μαμάδες, νιώθεις λίγο εκτός κλίματος.

14. Είσαι ταυτόχρονα ευχαριστημένη με τον εαυτό σου που κάνει μια νέα αρχή και στηρίζεται στις δυνάμεις του και κουρασμένη απ’ όλες αυτές τις αλλαγές, τις δουλειές και το καθημερινό άγχος για το κάθε τι.

15. Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να γίνεται μάντης κακών. Έχεις ήδη δει τη σχέση σου να μεταβάλλεται, έχεις περάσει απ’ το στάδιο της προσπάθειας για αναζωπύρωση, έχεις πάρει ή δεχτεί την σκληρή απόφαση του χωρισμού κι έχεις προχωρήσει, γι’ αυτό σου είναι αρκετά εύκολο να προβλέψεις πότε ένα ζευγάρι οδεύει προς το διαζύγιο.

16. Χαίρεσαι που δεν προσφέρεις ένα λάθος πρότυπο σχέσης στα παιδιά σου, με καυγάδες, απαξίωση, αδιαφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος. Κι αυτό σε κάνει να χαμογελάς παρά τις όποιες δυσκολίες.

v