Με τι να συνοδεύσω το κρέας: 5 συνταγές για το γιορτινό τραπέζι

Με τι να συνοδεύσω το κρέας: 5 συνταγές για το γιορτινό τραπέζι

Έχεις ήδη αποφασίσει τι κρέας θα φτιάξεις για το γιορτινό τραπέζι, αλλά με τι θα το συνοδεύσεις; Να κάνεις 10 τηγανιές πατάτες είναι μάλλον ανέφικτο. Να κάνεις απλές πατάτες φούρνου ή ένα σκέτο πιλάφι σου φαίνεται φτωχό. Μη φοβού, αγαπητή αναγνώστρια! Έχουμε τη λύση –για την ακρίβεια έχουμε πέντε λύσεις για να διαλέξετε αυτή που προτιμάτε.

Πατάτες deluxe

(Photo: steelehousekitchen.com)

Τι θα χρειαστείτε

10 μέτριες πατάτες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

3 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε χωρίς να τις ξεφλουδίσετε σε μεγάλα κομμάτια (κόβετε κάθε πατάτα κατά μήκος στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια).

Τις βράζετε για 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά να κρυώσουν.

Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα κι ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να πάει παντού.

Σε ένα άλλο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά κι ανακατεύετε.

Ρίχνετε λίγες-λίγες τις πατάτες μέσα στο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά κι ανακατεύετε μέχρι να πάει παντού η φρυγανιά. Στρώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά!

Πηγή: sintayes.gr

Ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο

(Photo: meghantelpner.com)

Τι θα χρειαστείτε

1 κολοκυθάκι

2 μανιτάρια πλευρώτους

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 μελιτζάνα μικρή

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο κρέμα

Αλάτι

Ρίγανη

Τι πρέπει να κάνετε

Κόψτε τα λαχανικά σε φέτες, προσθέστε αλάτι και ρίγανη, βάλτε τα στο ταψί, στο οποίο θα έχετε στρώσει ένα φύλλο λαδόκολλας, περιχύστε με μία κουταλιά ελαιόλαδο και ψήστε σε μέτρια θερμοκρασία στον φούρνο.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και περιχύστε τα με τη σως μπαλσάμικου-ελαιόλαδου.

Πηγή: reader.gr

Σπιτικός πουρές πατάτας με καρότο και παρμεζάνα

(Photo: hamiltonbeach.com)

Τι θα χρειαστείτε

*Υλικά για 6 άτομα

800 γρ. πατάτες

4 καρότα καλά καθαρισμένα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Λίγο φρέσκο γάλα, ζεστό

1 φλιτζανάκι του καφέ παρμεζάνα λεπτοτριμμένη

Λίγο αλάτι

Πιπέρι λευκό

Τι πρέπει να κάνετε

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45-60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τρυφερές.

Σε άλλη, μικρότερη κατσαρόλα, βράζετε τα καθαρισμένα καρότα, μέχρι κι αυτά να γίνουν τρυφερά.

Καθαρίζετε τις πατάτες από τη φλούδα και τα μαύρα στίγματα, χοντροκόβετε τα καρότα και όλα μαζί τα περνάτε από τον μύλο του πουρέ. Αδειάζετε τον πουρέ σε μια λεκάνη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά, βάζετε μέσα το κύμινο και, μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε τον πουρέ. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις και προσθέτετε σιγά σιγά φρέσκο γάλα καλά ζεσταμένο, για να ισορροπήσετε την υφή του.

Ρίχνετε την παρμεζάνα, άφθονο λευκό πιπέρι, δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι.

Πηγή: eliasmamalakis.gr

Τσιπς γλυκοπατάτας με σως γιαουρτιού

Τι θα χρειαστείτε

2 γλυκοπατάτες, κομμένες τσιπς

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Για τη σως γιαουρτιού

200 γραμμάρια γιαούρτι

1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.

Ξεπλένετε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις κόβετε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες φέτες.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τις γλυκοπατάτες και ψήνετε για 20-30 λεπτά.

Για να φτιάξετε τη σως, ανακατέψτε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα το αλάτι και το πιπέρι.

Σερβίρετε τα τσιπς με τη σως γιαουρτιού.

Πηγή: akispetretzikis.com

Ρύζι με μαύρες σταφίδες και αμύγδαλο

(Photo: eatsmarter.com)

Τι θα χρειάστειτε

3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

2 φλιτζανάκια του καφέ λευκά αμύγδαλα

3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο για το σοτάρισμα των αμυγδάλων

4 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες

1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

1 φλιτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)

Λίγο αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα τηγανάκι, ρίχνετε το σπορέλαιο και σοτάρετε τα λευκά αμύγδαλα ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να περιμένουν.

Πλένετε το ρύζι και το βράζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 7½ φλιτζάνια νερό. Προσθέτετε και το φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να πιει όλο το νερό.

Το αποσύρετε από τη φωτιά, το σκεπάζετε με ένα πανί κουζίνας και το αφήνετε για 5 λεπτά. Αλατίζετε και ρίχνετε μέσα τις μαύρες σταφίδες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο.

Φορμάρετε το ρύζι σε στρογγυλή φόρμα και το αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα.

Πηγή: olivemagazine.gr

v