Πώς να δίνετε σωστά τις πρώτες βοήθειες

Πώς να δίνετε σωστά τις πρώτες βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και ένα λάθος της στιγμής, ακόμα κι αν φαίνεται μικρό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Παρακάτω θα δείτε τι πρέπει να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα δώσετε σε κάποιον τις πρώτες βοήθειες και πώς θα σιγουρευτείτε ότι την κρίσιμη ώρα βοηθάτε πραγματικά το άτομο που τις έχει ανάγκη.

Ο σωστός τρόπος να σταματήσετε τη ρινορραγία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να ζητήσετε από το άτομο του οποίου η μύτη αιμορραγεί να γύρει πίσω το κεφάλι.

Τι πρέπει να κάνετε

Πείτε του να κάτσει και γύρει το κεφάλι του ελαφρώς μπροστά. Στη συνέχεια, πιέστε το μαλακά σημεία της μύτης, πάνω από τα ρουθούνια, με τον δείκτη και τον αντίχειρα για περίπου 10 λεπτά. Έτσι, αποφεύγεται η κατάποση του αίματος και η τάση για εμετό που αυτή μπορεί να προκαλέσει.Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για ακόμη δέκα λεπτά.

Τι να προσέξετε: μην κλείσετε τη μύτη με βαμβάκι ή ταμπόν. Αυτό θα χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που η ρινορραγία συνεχίζεται παρά τις προσπάθειές σας. Αν δεν μπορείτε να την σταματήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Τι να κάνετε αν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι εσείς δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τον σφυγμό, την αναπνοή αλλά και την κόρη του ματιού τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι (στο φως πρέπει να συστέλλεται, να γίνεται δηλαδή μικρότερη). Αν το άτομο δεν δίνει σημεία ζωής, θα πρέπει να εφαρμόσετε αμέσως τη μέθοδο Κ.Α.Ρ.Π.Α.

Πώς να σταματήσετε μια μεγάλη αιμορραγία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να δέσετε αμέσως την πληγή με επίδεσμο.

Τι πρέπει να κάνετε

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι όντως να σταματήσετε την αιμορραγία. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να σφίξεε την αρτηρία που βρίσκεται πιο κοντά στο τραύμα. Στη συνέχεια, βάλτε πάνω μία γάζα χρησιμοποιώντας αντισηπτικά μαντιλάκια. 

Τι πρέπει να προσέξετε: ο αιμοστατικός επίδεσμος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Εφαρμόζεται πάνω στην πληγή και όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται. Θα πρέπει να τον χαλαρώνετε για 10-15 λεπτά κάθε ώρα και να μην ξεχνάτε να πιέζετε την αρτηρία. Τότε, θα πρέπει να ξαναδέσετε τον επίδεσμο αλλά όχι περισσότερο από 30 λεπτά ακόμα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υποθερμία

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να κάνετε εντριβές στον ασθενή με λάδι ή βαζελίνη για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, το άτομο με υποθερμία θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα πιο ζεστό δωμάτιο και τα παγωμένα μέρη του σώματός του θα πρέπει να καλυφθούν. Σιγουρευτείτε ότι φοράει στεγνά ρούχα και τυλίξτε το με ζεστά σκεπάσματα. Φροντίστε να καταναλώσει ζεστό φαγητό και ζεστά ροφήματα. 

Τι πρέπει να προσέξετε: μην κάνετε εντριβές με οινόπνευμα σε άτομο με υποθερμία. Το οινόπνευμα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί απώλεια της θερμότητας.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να εφαρμόσετε αμέσως αντιφλογιστική κρέμα, καθώς έτσι θα παγιδευθεί η φλόγωση –περιμένετε 20 λεπτά ή και περισσότερο.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό, είναι σημαντικό να αφήσετε το νερό να τρέξει στην επίμαχη πληγή για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και από πάνω βάλτε πάγο ή κάτι άλλο κρύο. Στο τέλος, φροντίστε πάλι να καλέσετε τον γιατρό σας.

Απόφραξη των αεραγωγών

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να εφαρμόσετε τη γνωστή κίνηση Χάιμλιχ αν το άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Τι πρέπει να κάνετε: αν το άτομο πνίγεται ή λιποθυμά, βάλτε το να ξαπλώσει ανάσκελα και καθίστε από πάνω του, όπως στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, βάλτε τα χέρια σας στο θωρακικό τόξο και πιέστε προς τα κάτω. Βάλτε το άτομο προς τη μία μεριά και αφαιρέστε το ξένο σώμα από το στόμα του, βάζοντας ένα καθαρό πανί στα δάχτυλά σας.

Όσον αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να εξετάσουμε δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρει και  γενικός χειρούργος κ. Δημήτρης Άλλιος σε παλαιότερο άρθρο μας: αν το παιδί βήχει (οπότε μιλάμε για μερική απόφραξη), το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει μέχρι να ανακουφιστεί. Αν όχι, σημαίνει ότι  υπάρχει πλήρης απόφραξη της αναπνευστικής οδού, και θα πρέπει να εφαρμόσουμε 5 διαδοχικά χτυπήματα στην πλάτη. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε την παλάμη μας ανάμεσα στις ωμοπλάτες του και ελέγχουμε μετά από κάθε χτύπημα αν το πρόβλημα έχει λυθεί.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, προχωράμε στην μέθοδο των χειρισμών Χάιμλιχ. Στεκόμαστε πίσω και βάζουμε τα χέρια στο επιγάστριο, το σημείο ανάμεσα στο στέρνο και τον αφαλό, δηλαδή κάτω από το στήθος. Στη συνέχεια, κάνουμε 5 ωθήσεις προς τα μέσα και πίσω. Και πάλι, μετά από κάθε χειρισμό δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε αν το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.

Ακολουθούν βήμα- βήμα οι οδηγίες στο παρακάτω βίντεο:



Αν το παιδί λιποθυμήσει, θα πρέπει να ανοίξουμε τον αεραγωγό και να κάνουμε 5 εμφυσήσεις στόμα με στόμα. Έπειτα, καταλήγουμε στη μέθοδο ΚΑΡΠΑ. 

Για τα μωρά, η διαδικασία έχει ως εξής, σύμφωνα με το Saint John’ s Ambulance:

Εξάρθρωση κοκκάλου

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να προσπαθήσετε να βάλετε στη θέση τους το κόκαλο.

Τι πρέπει να κάνετε: ο τύπος της εξάρθρωσης μπορεί να φανεί μόνο μέσω ακτινογραφίας. Γι’ αυτό, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ο ασθενής να μην μετακινήσει το τραυματισμένο σημείο. Μην προσπαθήσετε να το λυγίσετε ή να το χαλαρώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στενό και ίσιο αντικείμενο για να δέσετε τις τραυματισμένες αρθρώσεις και να τις ακινητοποιήσετε. Οι επίδεσμοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να φτιάξετε το στήριγμα κατά μήκος, χωρίς να περιλαμβάνεται το τραυματισμένο σημείο. Αν δεν έχετε κάποιο αντικείμενο που να κάνει, το μπράτσο θα πρέπει να δεθεί στο σώμα και το πόδι θα πρέπει να πιεστεί και να δεθεί στο άλλο πόδι.

Τι πρέπει να προσέξετε: να μην εφαρμόζετε τους επιδέσμους πολύ σφιχτά. Η κυκλοφορία θα πρέπει να μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έντονος κοιλιακός πόνος

Τι δεν πρέπει να κάνετε: να πάρετε παυσίπονα ή αντισπασμωδικά.

Ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας μπορεί να συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό από μια απλή ενόχληση, όπως η σκωλικοδειδίτιδα, η απόφραξη του εντέρου ή το διάτρητο έλκος. Γι’ αυτό, αποφύγετε να πάρετε παυσίπονα ή άλλα χάπια που ναι μεν μπορεί να μειώσουν τις ενοχλήσεις αλλά θα εξαφανίσουν αυτά τα ενδεχομένως σοβαρά συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνετε: αν νιώσετε έντονο κοιλιακό πόνο, καλέστε αμέσως έναν  γιατρό.

Πηγή: brightside.me

v