Πόνοι στη μέση: Συμβουλές για νέες μαμάδες

Πόνοι στη μέση: Συμβουλές για νέες μαμάδες

Μαζί με όλες τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει στο σώμα της γυναίκας ένα μωρό, τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά, έρχεται να προστεθεί ένα πρόβλημα που αφορά τις περισσότερες νέες μαμάδες: Οι πόνοι στη μέση. Όσο γυμνασμένη κι αν είστε, όσο συνηθισμένη στο να σηκώνετε βάρη, το σίγουρο είναι πως για αρκετό καιρό -τουλάχιστον μέχρι το μωρό σας να περπατήσει- θα έχετε έντονους πόνους στη μέση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να τους αποφύγετε ή έστω κάπως να τους μετριάσετε, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Πρόληψη

Σωστές μηχανικές κινήσεις

Χρησιμοποιείτε σωστές μηχανικές κινήσεις όταν σηκώνετε το μωρό σας, καθώς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται χαμηλά ή όταν σκύβετε για να το δέσετε π.χ. στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Η σωστή τεχνική είναι να σκύβετε λυγίζοντας τα γόνατά σας και όχι τη μέση σας –μη σκύβετε, δηλαδή, από τη μέση. Χρησιμοποιείτε τα γόνατα και όταν σηκώνεστε από το σκύψιμο και προσπαθήστε να μην αφήνετε το βάρος που σηκώνετε να «πέφτει» στη μέση ή την πλάτη σας. Επιπλέον, να κινήστε αργά, χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις που μπορεί να σας «πιάσουν».



Μέσα η κοιλιά

Βασική συμβουλή για να μην πονά η μέση σας όταν σηκώνετε το μωρό σας ή άλλα βαριά αντικείμενα, όπως το κάθισμα του αυτοκινήτου, το πορτ μπεμπέ ή το ριλάξ, είναι τη στιγμή της άρσης να ρουφάτε μέσα την κοιλιά σας. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, όμως όσο αρχίζετε να ανακτάτε τον έλεγχο του σώματός σας, σταδιακά θα το καταφέρετε.

Σωστή στάση στον θηλασμό



Προσέχετε πολύ, όταν θηλάζετε το μωρό σας, ώστε η πλάτη σας να είναι ίσια και το μωρό να βρίσκεται στο ύψος του στήθους σας. Μην γέρνετε μπροστά για να φτάσει το στήθος σας στο στόμα του. Να κάθεστε σε μία πολυθρόνα με σταθερή πλάτη και χρησιμοποιείτε μαξιλάρια για να βολευτείτε εσείς και το μωρό σας όσο καλύτερα γίνεται. Ενίοτε ο θηλασμός διαρκεί πολλή ώρα, οπότε είναι άκρως επικίνδυνο η θέση που κάθεστε να μην είναι σωστή.

Το μωρό κοντά σας

Φέρτε το μωρό κοντά στο στήθος σας πριν το σηκώσετε. Πολλοί τραυματισμοί στην πλάτη προκύπτουν αν σηκώνετε το μωρό σας με τα χέρια τεντωμένα ή λυγίζοντας το σώμα σας στο πλάι.

Γυμναστική

Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας πότε μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική και, όταν σας δώσει την έγκρισή του, ακολουθήστε μία μορφή άσκησης που να δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών. Οι ασκήσεις pilates και η γιόγκα είναι ιδανικές για την εκγύμναση τόσο της μέσης/πλάτης όσο και της κοιλιάς που είναι βασικό να δυναμώσει, ώστε να δέχεται μέρος του βάρους του μωρού και να μην πέφτει όλο στη μέση σας. Φυσικά, θα ξεκινήσετε με ήπιες ασκήσεις και θα εντείνετε σταδιακά.

Stretching

Παράλληλα, όταν βρίσκετε ευκαιρία κάνετε και μερικές ασκήσεις stretching που ανακουφίζουν τη μέση. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε:



Επιστροφή στα κιλά σας

Προσπαθήστε σιγά-σιγά να επιστρέψετε στα κανονικά σας κιλά, καθώς το επιπλέον βάρος που μπορεί να «κουβαλάτε» από την εγκυμοσύνη σίγουρα φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης για τους πόνους στη μέση σας.

Ανακούφιση

Ζέστη ή κρύο

Στους πόνους της μέσης, υπάρχουν άνθρωποι που ανακουφίζονται με κρύα έμπλαστρα και άλλοι με ζεστό νερό. Ζητήστε μεν τη γνώμη του γιατρού σας για το τι ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση, ωστόσο δεν χάνετε κάτι να απολαμβάνετε ένα ζεστό μπάνιο κάθε βράδυ πριν ξαπλώσετε –αρκεί μετά να μην εκθέσετε τη μέση σας σε ρεύμα και πιαστείτε χειρότερα!

Απαλό μασάζ


Μιας και λίγα είναι τα πράγματα που χρειάζεται να κάνει ο μπαμπάς τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι, μη διστάζετε να του ζητάτε πού και πού να σας κάνει απαλό μασάζ στη μέση ή την πλάτη για να σας ανακουφίζει στα σημεία όπου πονάτε. Ευκαιρία, έτσι, να έρθετε και λίγο πιο κοντά!

Ξεκουραστείτε

Μη βιαστείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες σύντομα μετά τον τοκετό. Μάλιστα, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, τις ώρες που το μωρό σας κοιμάται προσπαθήστε να κοιμάστε κι εσείς –ή έστω να ξεκουράζεστε ξαπλωμένη για να χαλαρώνει η μέση σας. Μην ξεχνάτε ότι, ειδικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας είναι τόσο έντονες που προκαλούν χαλάρωση στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα το σώμα να γίνεται πιο επιρρεπές σε ατυχήματα, ακόμα και για εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Χορήγηση αναλγητικού

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας βοηθά να ανακουφιστείτε, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας και ζητήστε του να σας χορηγήσει κάποιο ήπιο αναλγητικό, το οποίο να μην επηρεάζει τον θηλασμό.

v