14 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πολύ καλή μαμά

14 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πολύ καλή μαμά

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μια διαρκής διαδικασία αναμέτρησης με τον εαυτό σου. Επιτρέπεται να βγεις εκτός εαυτού πότε πότε με τον καλό σου, αλλά δεν είναι σωστό να ξεσπάς πάνω σ’ ένα τρίχρονο. Είναι λογικό να βαριέσαι να μαγειρέψεις πού και πού, αλλά δεν θες να δίνεις στα παιδιά σου έτοιμα φαγητά. Και κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σε παραγράφους επί παραγράφων, αλλά δεν θα το κάνουμε, γιατί το πιάσατε το νόημα: τα παιδιά σε κάνουν πολύ αυστηρό με τον εαυτό σου –κι είναι λογικό. Είναι ο καθρέφτης μας, η πιο καθαρή μας αντανάκλαση.

Έτσι, οι περισσότερες μαμάδες, μπορεί να βρεθούν στη θέση να νιώσουν ανεπαρκείς επειδή τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά φρούτα, επειδή ακόμα έρχονται στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν ή επειδή ύψωσαν τον τόνο της φωνής τους σε μια στιγμή θυμού.

Εμείς, λοιπόν, θα αποπειραθούμε να σας «ανεβάσουμε» και να σας πείσουμε ότι είστε πολύ καλύτερη μαμά απ’ όσο νομίζετε. Ιδού οι αποδείξεις:

1. Τα παιδιά σας μπορεί να γκρινιάζουν πού και πού, αλλά την περισσότερη ώρα (χαμο)γελάνε!2. Μπορεί να γκρινιάξουν λιγάκι, αλλά τελικά μοιράζονται τα πράγματά τους!3. Δεν φοβάστε να πείτε μερικά «όχι», γιατί ξέρετε ότι τα όρια, αν και δυσάρεστα, είναι απαραίτητα.4. Τα παιδιά ξέρουν να λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και είναι ευγενικά.5. Βάζετε πάντα τις ανάγκες τους πάνω απ’ τις δικές σας!6. Μπορεί να κλαίνε τακτικά, αλλά είστε εσείς στην οποία θα τρέξουν για να παρηγορηθούν με αγκαλιές και φιλιά.7. Όταν βλέπουν άσχημα όνειρα και φοβούνται τα βράδια φωνάζουν «μαμά», γιατί εσείς είστε η πιο δυνατή, η πιο γενναία, η καλύτερη φύλακας του σύμπαντος.8. Δίνετε πάντα ένα φιλάκι και μια αγκαλιά πριν τους πείτε «καληνύχτα».9. Είστε πάνω απ’ όλα μαμά, αλλά δεν φοβάστε να γίνετε και φίλη, όταν χρειάζεται.10. Έχετε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον μπαμπά των παιδιών κι αυτό τους δίνει το πολυτιμότερο δώρο: συναισθηματική ασφάλεια.11. Ανησυχείτε τακτικά για το αν είστε καλή μαμά.12. Έχετε αποδεχτεί ότι γάλατα θα χύνονται, μοκέτες θα λεκιάζονται και ησυχία δεν θα έχετε. Σας ενοχλεί καμιά φορά, αλλά δεν «μασάτε»!13. Καμιά φορά τα παιδιά λένε «κακιά μαμά», αλλά αυτό σημαίνει ότι βάλατε όρια και ήσασταν συνεπείς.14. Το πιο σημαντικό απ’ όλα: πολύ πιο συχνά από «κακιά μαμά» λένε «σ’ αγαπάω, μαμά».

 

v