Ο γιος μου είναι 3,5 ετών και παρά τις προσπάθειές μου, δεν θέλει να αποθηλάσει. Τι άλλο να κάνω;

Ο γιος μου είναι 3,5 ετών και παρά τις προσπάθειές μου, δεν θέλει να αποθηλάσει. Τι άλλο να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας, ο μικρός μου είναι 3,5 χρονών και θηλάζει ακόμα σαν νεογέννητο. Πηγαίνει παιδικό αλλά όλη την υπόλοιπη ημέρα θηλάζει καθώς και την νύχτα- ξυπνά σίγουρα 3 φορές. Θέλω να αποθηλάσω αλλά δυστυχώς το σταδιακό είναι δύσκολο καθώς ούτε να τον αποσπάσω μπορώ όταν πραγματικά θέλει να θηλάσει ούτε να του αρνηθώ γιατί αντιδρά πολύ έντονα και τον λυπάμαι. Σκέφτομαι τον βίαιο τρόπο αλλά και πάλι φοβάμαι ότι θα είναι ένα σοκ για αυτόν γιατί ο θηλασμός, εκτός από γάλα (το λιγοστό που έχω), είναι για αυτόν και παρηγοριά, ηρεμία και μόνο έτσι μπορεί να κοιμηθεί καθώς δεν πήρε ποτέ του πιπίλα. Φοβάμαι, λοιπόν, τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει σε αυτόν η διακοπή και βρίσκομαι σε αδιέξοδο καθώς έχω κουραστεί πάρα πολύ πλέον. Σας ευχαριστώ!
Απάντηση:

*Φωτογραφία: bundoo.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο θηλασμός είναι ένα πολύ όμορφο μοίρασμα μεταξύ μητέρας και παιδιού, με πολλαπλά οφέλη σε διάφορα επίπεδα. Είναι μια μορφή φροντίδας που πλαισιώνει όμορφα μια σημαντική και βιολογική ανάγκη των βρεφών, τη σίτιση. Κάθε μορφή φροντίδας ωστόσο, έχει το μέγιστο όφελος για το παιδί, όταν εξελίσσεται κι όταν βοηθά το παιδί να κατακτήσει και το επόμενο του βήμα.

Είναι υπέροχο καταρχάς που θηλάσατε και που φροντίσατε τον γιο σας και με αυτόν τον τρόπο. Είναι παράλληλα προς όφελός του να αξιοποιήσει αυτή τη φροντίδα που έχει πάρει για να προχωρήσει, κι όχι για να μένει στάσιμος. Στο ερώτημά σας, πολύ σωστά αναφέρετε, ότι ο θηλασμός σε αυτήν την φάση έχει παρηγορητικό χαρακτήρα. Λειτουργεί μεταξύ σας σαν ένας γνώριμος τρόπος για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Αυτό ίσχυε στην πραγματικότητα όσο ήταν βρέφος. Τώρα αποτελεί απλά μια μαθημένη διαδικασία που είναι οικεία. Δεν περιμένετε, λοιπόν, από το παιδί να αποφασίσει πότε είναι έτοιμο για αλλαγή. Εσείς παίρνετε την απόφαση, ότι είναι όφελος για το παιδί να του μάθετε πια έναν άλλο τρόπο φροντίδας και να τον εφαρμόσετε.

Μοιάζει να είναι δύσκολο γιατί νιώθετε ότι θα κόψετε μια συνήθεια και αυτό θα έχει αντίδραση. Ωστόσο, δεν θα αφήσετε κενή αυτή την ανάγκη που εξυπηρετεί αλλά θα την αντικαταστήσετε με νέους τρόπους, πιο κατάλληλους για την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται τώρα ο γιος σας. Οι τρόποι αυτοί μπορεί να είναι διάφοροι, από το να του μιλάτε, να του λέτε ένα όμορφο τραγούδι, να παίζετε μαζί ή να του διαβάζετε μια ιστορία.

Είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση, να φροντίσετε εσάς. Επειδή το θέμα αυτό μπορεί να φέρει ενοχές και δυσκολία, εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια ζητήστε την. Μια συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να σας οδηγήσει σε πολλές απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v