Η κόρη μου ξυπνάει πολλές φορές μέσα στο βράδυ και με ζητάει. Τι να κάνω;

Η κόρη μου ξυπνάει πολλές φορές μέσα στο βράδυ και με ζητάει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 2,5 χρόνων. Έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο, ξυπνάει συνέχεια το βράδι και με ψάχνει. Ο μπαμπάς μας είναι ναυτικός και λείπει από το σπίτι από 4 έως και έξι μήνες. Όταν έρχεται κάθεται μαζί μας από δυο έως τρεις. Το βράδι την κοιμίζω στο κρεβάτι της, μένω μαζί κι εγώ φυσικά μέχρι να την πάρει ο ύπνος και κατά την διάρκεια της νύχτας, θα ξυπνήσει πάντα από μια φορά μέχρι 3-4. Πηγαίνω δίπλα της, κοιμάται και φεύγω πάλι. Τώρα που μπορώ και μιλάω καλύτερα μαζί της, την ρωτάω το πρωί γιατί κλαίει και ξυπνάει το βράδι και μου απαντάει γιατί σε θέλω και ξυπνάω. Δεν ξέρω πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό και τι βοήθεια ίσως χρειάζομαι. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: alphamom.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, ζητούν από τους γονείς, με διάφορους τρόπους να τα μάθουν πώς να επιτελούν όλες τις σημαντικές λειτουργίες τους: τον ύπνο, το φαγητό, το περπάτημα, την τουαλέτα, την ομιλία κ.α. Είναι λοιπόν φυσικό να μη γνωρίζουν με ποιο τρόπο να το κάνουν και οι γονείς να χρειάζεται να επαναλάβουν σταθερά και για όσο χρειαστεί, μέχρι και η νέα γνώση να κατακτηθεί.

Στον ύπνο, λοιπόν, η κόρη σας ζητάει γιατί είστε το πρόσωπο αναφοράς της και θέλει να επιβεβαιώσει ότι είστε εκεί και διαθέσιμη, προκειμένου να μπορέσει πια με εμπιστοσύνη να αφεθεί ώστε να κοιμηθεί ήσυχη. Πολύ ωραία που της το προσφέρετε αυτό, πηγαίνοντας εσείς πλάι της για λίγο μέχρι να ησυχάσει, και επιστρέφοντας μετά στο δικό σας δωμάτιο. Όσο είστε συνεπής σε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να το καταλάβει. Αν αλλάζετε τη στάση σας, τόσο θα τη δυσκολεύετε περισσότερο και τόσο θα μπαίνει σε διαδικασία να ψάχνει νέους τρόπους για να φέρει άλλο αποτέλεσμα. Παραμένετε, λοιπόν, σταθερά τρυφερή με τον τρόπο σας και της προσφέρετε όμορφες εμπειρίες στο μεταξύ σας όσο είναι ξύπνια, έτσι ώστε πλήρης πια, να μπορέσει να κοιμηθεί.

Η απουσία του συζύγου σας είναι κάτι που έχετε να λάβετε υπόψη. Ωστόσο η θέση του και ο ρόλος του μέσα στο σπίτι μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και αν η φυσική του παρουσία απουσιάζει. Μην χάνετε δυνατότητες χαράς, τόσο μεταξύ σας όσο και με την κόρη σας!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v