Πώς θα μάθει η 2,5 ετών κόρη μου να κοιμάται στο δικό της κρεβάτι;

Πώς θα μάθει η 2,5 ετών κόρη μου να κοιμάται στο δικό της κρεβάτι;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Η κόρη μου, 2,5 ετών, κοιμάται σχεδόν κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας. Αποκοιμιόμαστε μαζί στο κρεβάτι, μετά την πάω στο δικό της αλλά μέσα στη νύχτα με φωνάζει, θέλει να έρθει σε εμάς και μετά μένει εκεί. Τι μπορώ να κάνω για να κοιμάται στο δικό της κρεβάτι; Σε μικρότερη ηλικία, δεν το έκανε. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: fthmb.tqn.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά, καθώς είναι σε διαδικασία ανάπτυξης και διαμόρφωσης, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν διαρκώς. Αυτό σημαίνει, ότι οι γονείς, λόγω του ότι είναι οι πιο σημαντικοί, έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν στα παιδιά τους νέους τρόπους, που είναι λειτουργικοί ανάλογα με την ηλικία τους.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να μην περιμένετε από το παιδί σας ότι από μόνο του θα οδηγηθεί στη γνώση του να κοιμάται καλά και στο κρεβάτι του, αλλά να του μάθετε τον τρόπο να το κατακτήσει. Χρειάζεται αρχικά δική σας απόφαση, και γνώση ότι μαθαίνετε κάτι πολύ σημαντικό στο παιδί σας, φροντίζοντας για το μεγάλωμά του. Όταν λοιπόν είστε έτοιμη, της εξηγείτε ότι από σήμερα ξεκινάτε με μια νέα συμφωνία. Ότι καθένας από εσάς έχει το χώρο του και το κρεβάτι του και ότι θα κοιμάται εκεί. Θα μοιράζεστε χρόνο μαζί πριν τον ύπνο και μπορείτε να της διαβάζετε μια ιστορία στο δικό της κρεβάτι μέχρι να την καληνυχτίσετε. Είναι σημαντικό να της πείτε, ότι είστε διαθέσιμη και μπορεί να σας μιλήσει για ότι χρειαστεί. Μπορείτε να ανταποκριθείτε λεκτικά στο κάλεσμά της, ή ακόμη και να πάτε στο δωμάτιο της εάν είναι ανάγκη. Ωστόσο δεν γίνεται να κοιμηθείτε εκεί ή να έρθει εκείνη στο κρεβάτι σας. Θα χρειαστεί να το πείτε πολύ ξεκάθαρα, τρυφερά και χωρίς διαπραγματεύσεις. Ακούστε την ανησυχία της και απαντήστε της, πόσο τη χαίρεστε που μεγαλώνει και τι καλές νέες εμπειρίες μπορείτε να μοιράζεστε στη νέα αυτή φάση.

Όπως σε κάθε αλλαγή, είναι αναμενόμενο και λογικό η κόρη σας να αντιδράσει και να θέλει να το κάνει με τον γνώριμο για εκείνη τρόπο. Μην παραξενευτείτε λοιπόν, αλλά προετοιμαστείτε για να τη φροντίσετε ακόμη περισσότερο αλλιώς.

Μην ξεχνάτε, εκτός από την έγνοια για την κόρη σας, να έχετε έγνοια και για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Ο προσωπικός σας χώρος και χρόνος είναι επίσης πολύ σημαντικός κι έχετε να τον διαφυλάξετε περνώντας όλοι στην επόμενη φάση.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v