Η κόρη μου έκοψε τα μαλλιά της και τα έκρυψε. Μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή τη συμπεριφορά;

Η κόρη μου έκοψε τα μαλλιά της και τα έκρυψε. Μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή τη συμπεριφορά;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Σας παρακολουθώ μέσω Facebook και έχετε πολύ ωραία άρθρα για μαμάδες και παιδιά. Έχω έναν γιο β’ Δημοτικού και μια κόρη στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μου γενικά είναι καλά αν και αρκετά ζωηρά. Σήμερα αντιμετώπισα κάτι καινούργιο για μένα και θα ήθελα την γνώμη σας. Η μικρή μου έχει μακριά μαλλιά και ξαφνικά σήμερα πήρε το ψαλίδι, τα έκοψε και τα έκρυψε κάτω απ’ το κρεβάτι. Όταν το ανακάλυψα, τρελάθηκα. Δεν την χτύπησα άλλα της φώναξα και την μάλωσα. Όταν ηρέμησαν λίγο τα πράγματα, την ρώτησα γιατί το έκανε και μου είπε ότι δεν ήθελε άλλο τόσο μακρύ μαλλί. Να σημειώσω ότι ο άντρας μου δεν έχει μαλλιά, έχει λίγη φαλάκρα κι όλο λέει στη μικρή άλλα και σ’ εμένα να έχουμε μακριά μαλλιά. Δεν θα πω ψέματα, ανησύχησα πολύ. Λέτε να κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή το περιστατικό; Ζήλια ή κάτι ψυχικό; Σας ευχαριστώ πολύ.  
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν γνώση της μη αντιστρεψιμότητας μιας πράξης τους. Έτσι μπορεί να κάνουν κάτι, ακόμη και επικίνδυνο, λόγω του ότι δεν μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες της πράξης τους. Είναι λοιπόν σημαντικό, οι γονείς να είναι διαθέσιμοι προκειμένου να ακούσουν, να συζητήσουν, να εξηγήσουν.

Η πράξη που αναφέρετε από μόνη της δεν μοιάζει να είναι ανησυχητική. Μπορεί να ήταν μια σκέψη της στιγμής, όπως σας είπε η ίδια, μπορεί θα ήθελε να δει πώς θα είναι με πιο κοντά μαλλιά. Το γεγονός ότι τα έκρυψε δηλώνει το αίσθημα ντροπής ή άγχους που ένιωσε εκείνη την στιγμή για το τι επιπτώσεις θα φέρει η πράξη της και είναι ένδειξη υγείας. Φυσικά δεν χρειάζεται να την μαλώσετε, αλλά τρυφερά να την φροντίσετε ώστε μελλοντικά να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας τις σκέψεις και τις επιθυμίες της, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο.

Εάν υπάρχουν και άλλα στοιχεία στην συμπεριφορά της που σας ανησυχούν, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε ώστε να τα μοιραστείτε και να σας συμβουλέψει πως θα κινηθείτε. Προς το παρόν, έχετε μια καλή αφορμή να πάτε μαζί με την κόρη σας στο κομμωτήριο και να της δείξετε πώς την φροντίζετε αλλά και πώς φροντίζετε τον εαυτό σας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v